MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP’de İzmir-İstanbul hattı
Politika
8 Ekim 2024 Salı 08:26

CHP’de İzmir-İstanbul hattı

Sercan Avcı yazdı: CHP’de İzmir-İstanbul hattı

Cumhuriyet Halk Partisi’nde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davası,

Cumhurbaşkanı Adayı tartışması ve

Parti içinde 1 yıl içinde başlayıp başlamayacağı belirsizliğini koruyan olağan kongre takvimi,

Önümüzdeki süreci parti açısından hareketli ve bol virajlı kılıyor.

Aslında Milletvekili grubunda ‘ayağa kalkma’ bölünmesi de bu sürecin parti içinde oldukça hareketli geçeceğinin ilk ipuçlarıydı.

Bu gündem başlıklarının özelinde İzmir-İstanbul hattında da hareketlilik sıcak ve fazla!


İZMİR’DE AKTÖRLERİN ROTASI İSTANBUL
İzmir’de önemli aktörlerin rotası son dönemde İstanbul!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, değişim ve aday adaylığı sürecinde İmamoğlu ile yakın bir ilişki kurmuştu. Bu yakınlık, Tugay’ın Genel Başkan Özgür Özel’le yaşadığı ‘genel sekreter krizi’ sonrası artarak devam etti.

İEF'de İmamoğlu'nu ağırlayan Tugay’ın Cumhurbaşkanı Adaylığı noktasında açık tavır alıp ‘İmamoğlu’ mesajları, hem İmamoğlu’na hem de Özel’e yakın bir isim de olsa Ramazan Tezcan’ın İstanbul’dan İzmir’e ‘genel sekreter’ transferi Tugay özelinde ‘İmamoğlu ile siyasi yakınlık’ iddialarını oldukça güçlendirmişti.

İMAMOĞLU VE KILIÇDAROĞLU ARASINDA KÖPRÜ SOYER
Önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Avrupa’daki görevleri ve iyi ilişkileri, Türkiye’deki önemli STK’lar ve sol partilerle iyi diyaloğu kendisini siyasi arenada aktör olarak kalmasını sağlıyor.

Ancak Soyer’in aslında en dikkat çekici rolü bence İmamoğlu ve eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu arasında gördüğü köprü görevi…İkili arasındaki buzların belli oranda erimesinde Soyer pay sahibi… Özel cephesinin ajandasının hiçbir yerinde olmayan Soyer, tıpkı Tugay gibi İmamoğlu cephesiyle yakın ve iyi ilişkide!


ASLANOĞLU DA ROTASINI İSTANBUL’A KIRDI
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu da siyasette rotayı İstanbul’a kıran aktörlerden oldu.  Geçtiğimiz hafta İstanbul’a giden Aslanoğlu, İmamoğlu ile fotoğraf paylaştı…

Son dönemde Genel Merkez’de kredisini yükseltse de devam etmek istediği il başkanlığı için yeterli desteği sadece Genel Merkez’de bulması zor olan Aslanoğlu, İmamoğlu’na giderek ‘seninleyiz, desteğiz’ mesajı vermiş. Belli ki Aslanoğlu kurultay konuşmasıyla hafızalardaki yerini pekiştirmeye çalışıyor…

Aslanoğlu’nun İmamoğlu ziyareti, yakınlaşma girişimi son dönemde özellikle parti içi yarışlarda Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay’la kurduğu iyi diyaloğun bir devamı da olabilir, bağımsız da olabilir.

Aslanoğlu’nun İzmir’de parti içi yarışlarda tavrı netleşti gibi… CHP’nin İzmir İl Başkanı Aslanoğlu, genç belediye başkanlarıyla (Bornova, Buca, Torbalı) değil, Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay’la yol yürüyor. Ya da Tugay parti içi yarışlarda Aslanoğlu ile yol yürümek istiyor. 

Burada aslında ‘Aslanoğlu, Deniz Yücel ve Murat Bakan’la yol yürümek istemiyor’ da denebilir. Ya da ‘kendisinin il başkanı olmasında emeği çok olan Mahir Polat’ın da olduğu yerde olmak istiyor’ şeklinde de yorumlanabilir.

Aslanoğlu’nun Tugay’la yakınlaşması yakın siyaset yaptığı Polat’ı mutlu etse de Heval Savaş Kaya’yı da bir o kadar rahatsız etmiş gelen duyumlara göre! 

DEMİR’İN ZİYARETİNİN DE SİYASİ MESAJI VAR
Ve son olarak İzmir’de hem kadın kollarında hem gençlik kolları sürecinde aktif rol alan, karşı karşıya gelen gruplardan birinin önemli bir aktörü olan Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir de Aslanoğlu’ndan sonra İmamoğlu’nu İstanbul’da ziyaret ederek fotoğraf paylaştı. 

Süreçte Büyükşehir cephesiyle iki kongrede de karşı karşıya gelen, İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ile çok da iyi diyalog içinde olmayan Demir’in ‘Ekonomi, tarım ve proje’ odaklı bir görüşme mesajı verdiği ziyaretinin siyasi derinliğinin olmadığını düşünmek bu işi bilmezliktir.

Niyet okursak ‘Ben de, biz de (beraber hareket ettiği aktörler adına) İstanbul’la iyi bir diyalog içindeyiz. Biz de desteğiz!’ mesajı veriyor gibi. Demir’in İmamoğlu ziyaretinde paylaştığı mesajında kullandığı “İletişim konusunda örnek alınması gereken bir lider” ifadesi manidardı ve sanki İzmir özelinde bir mesajdı. 

İZMİR’DE ANKETLER YAVAŞ, AKTÖRLER İMAMOĞLU DİYOR
Deneyimli gazeteci Ümit Yaldız’ın sahibi olduğu  İntegral’in geçtiğimiz günlerde kamuoyuna sunduğu sonuçlarda, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak İzmirlilerin tercihlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, her parti tabanında karşılık bularak açık ara önde görünüyor.

İntegral 2021, 2022, 2023 anketlerinde de İzmir’de Yavaş’ın ilk sırada yer aldığı açıklamıştı.

Görünen şu ki; anketlere göre İzmir’de vatandaşta Yavaş ismi önde ama CHP’nin İzmir’deki siyasi aktörlerinin desteği İmamoğlu’na… Cumhurbaşkanı Adayı için CHP içinde kurulacak sandıkta aktörlerin yer aldığı tarafa bakılırsa anketlerin tersi bir sonuç çıkacaktır. 

İMAMOĞLU EKİBİ ESKİ İSİMLERLE TEMASTA
İzmir-İstanbul siyasi trafiği önümüzdeki süreçte artacak gibi gözüküyor.  Genel Merkezin artan İzmir-İstanbul trafiğinden memnun olduğunu söylemek zor.

İzmir’den önemli aktörlerin İstanbul temaslarını hızlandırmasının yanında İmamoğlu ekibinin İzmir’de siyasi bir örgütlenmeye gittiği bazı eski ilçe başkanları ve eski il yöneticileriyle temasta olduğu iddiası var. 

KONGRE KONUSUNDA İKİ FARKLI GÖRÜŞ
Öte yandan İstanbul ve Genel Merkez’in daha doğrusu İmamoğlu ve ekibiyle, Özel ve ekibinin parti içi olağan kongre takviminde farklı düşündüğü iddiası var. Özel ve ekibinin kongreleri zamanında başlatma tarafında olduğu İmamoğlu ve ekibinin de parti içi yarışın ötelenmesi gerektiği yönünde görüş bildirdiği iddia ediliyor. 

Bakalım süreçte aktörlerin ipuçlarını verdiği konum almalar, davanın sonuçlanması, İmamoğlu’nun yol haritası ve olağan kongre takviminin start almasıyla nasıl şekillenecek.

İzmir’in bu sürecin önemli bir noktasında/rolünde olacağından görünen o ki şüphe yok! 


 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir