Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, Hazine ve Maliye Bakanının yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ailelerin kanayan yarası haline gelen okul kantinlerinin durumunu Meclis gündemine taşıdı.
CHP İzmir Milletvekili Beko, Kantin Kira Artış oranlarında baz alınan ve aşırı yükselen enflasyona paralel olarak yükselen yıllık Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinin (Yİ-ÜFE) okul kantin işletmecileri ve öğrenciler için büyük bir mağduriyet yarattığını vurguladı. Beko, “Türkiye genelinde eğitim gören milyonlarca genç ve çocuk öğrencimiz okul kantinlerinden alışveriş yapmaktadır. Sağlıklı ve güvenilir ürünler sunan birçok kurum tarafından da denetlenen kantin işletmelerimiz eğitimin önemli bir parçasıdır. Aşırı yükselen enflasyon yurttaşlarımızı ve işletmelerimizi olumsuz etkilemiştir. Bu olumsuzluk binlerce Kantin işletmesini, milyonlarca öğrenci ve velimizi mağdur etmektedir. Mağduriyetin asıl kaynağı Kantin Kira Artış oranlarında baz alınan yılık Yİ-ÜFE artış oranıdır” açıklamasını yaptı.
KANTİN KİRA SÖZLEŞMELERİ EKONOMİK KRİZE TAKILDI!
Okul kantinlerinin kira sözleşmesinin ekonomik krize takıldığını ve bu durumun aileleri de tedirgin ettiğini belirten CHP’li Beko, “Yİ-ÜFE, 2018 yılının son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemindeki aylara göre %45 civarında artış göstermiştir. Milli Eğitim Müdürlükleri yönetmelikleri gereği kantin kira artış sözleşmelerinin ilgili ayın yurt içi üretici fiyat endeksi yıllık artışı üzerinden yapılmasını istemektedir. Ülkenin geçtiği dar boğazı dikkate alan bir kısım duyarlı okul aile birliği yöneticisi daha düşük oranlarda kira artışı öngörmüştür. Ancak İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından uyarı almışlardır. Bu nedenlerden dolayı çok sayıda okulun kantin kira sözleşmesi yapılamamış, yapılanlara şerh konulmuştur” diye konuştu.
ŞERHLİ KİRA ARTIŞ ZAMLARININ MAĞDURİYETİ NASIL GİDERİLECEK?
Milli Eğitim Müdürlükleri, okul yönetimleri, okul aile birlikleri ile kantin işletmelerini karşı karşıya getiren Kantin Kira Artış oranları konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir çalışması olup olmadığını soran Beko, önergesinde şu sorulara cevap verilmesini talep etti: “Hala Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi yıllık artış oranı üzerinden yatırtılan okul kantin kira artışında ne zaman ve nasıl bir düzenleme yapacaksınız? Geçtiğimiz aylarda %47’ye varan oranlarda kantin işletmelerine yaptırılan şerhli kira artış zamlarının mağduriyetleri nasıl giderilecek? Yeni Ekonomi Programı ile kiracılara müjdeli haber açıklaması yapılmış, ‘Yıllık kira artış zam oranı ÜFE üzerinden değil TÜFE üzerinden hesaplanacak’ denilmişti. Okulların kantin kiracıları bu açıklamanın neresinde kalacak? Bu açıklamanız ne zaman yürürlüğe girecek?”