MENÜ
İzmir 14°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP’li eski Başkan Hammurabi’den alıntı yaptı: Yıkılan binada sahip ölürse inşaatı yapan öldürülür!
Politika
6 Kasım 2020 Cuma 08:29

CHP’li eski Başkan Hammurabi’den alıntı yaptı: Yıkılan binada sahip ölürse inşaatı yapan öldürülür!

İzmir İl eski Başkanı Güven, kentte yaşanan deprem sonrasında Babil Kralı Hammurabi ve kanunlarından örnek verdi. Güven, “229. madde bir inşaatçı herhangi bir kişi için bir bina inşa eder ve bu binayı uygun şekilde yapmazsa, onun inşa ettiği bina yıkılır sahibini öldürürse inşaatı yapan öldürülür” notunu paylaştı.

GERÇEKİZMİR - Seferihisar açıklarında gerçekleşen, şiddetinin AFAD’ın 6.6, Kandilli Rasathanesi’nin 6.9, yurt dışı kaynaklarının ise 7.0 olarak açıkladığı İzmir depreminin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Arama kurtarma ekipleri işlerini tamamlayarak kentten ayrılırken enkaz kaldırma çalışmaları da sürdürülüyor.

Diğer yandan can kayıplarına yol açan yıkılan binalar ile ağır hasarlı durumda olan yapıların müteahhit ve sorumlularının da gerekli cezaları alması yönünde bir beklenti oluştu. Ayrıca özellikle sosyal medyada tepkiler dile getirildi.

Deprem sonrasında Cumhuriyet Savcılığı düğmeye basarken yıkılan binalarla ilgili adliyeye sevk edilen 9 şüpheliden 7'si tutuklandı, 2'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Gelinen noktada Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl eski Başkanı Asuman Ali Güven, kentte yaşanan depremin ardından sosyal medya hesabından dikkat çeken bir çıkışa imza attı.

Güven şu paylaşımı yaptı:

Hammurabi Kanunları der ki:

MÖ.1728-MÖ.1686

229. madde bir inşaatçı herhangi bir kişi için bir bina inşa eder ve bu binayı uygun şekilde yapmazsa, onun inşa ettiği bina yıkılır sahibini öldürürse inşaatı yapan öldürülür. Akatlar neredeyse 4000 yıl önce bu işlere ne kadar önem vermişler ve bu konuda en ağır cezayı yazmışlar. Acaba o zamanlar insan hayatına Anadolu’da daha mı önem veriliyordu. Yoksa biz mi hayatlarımızı bu kadar değersizleştirdik...  

HAMMURABİ KİMDİR?
Babil'in altıncı kralı. Hammurabi, Sümer ve Akkadları fethederek, Babil İmparatorluğu'nun ilk kralı olmuştur. Böylece Babillerin Mezopotamya üzerinde hegemonyasını kurmuştur. Çoğu kişinin düşüncesine göre ona ilk kanun koyucu unvanı verilse de bu yanlış bir düşüncedir. Hammurabi kanunları ilk kanunlardan çok ilk reformsal ilerleme kanunlarıdır.

Yürürlükteki yasaları sisteme bağlamasıyla Hammurabi Kanunları dünya tarihinin yasalarını temsil etti. Bu kanunlara göre; köleler ve hür insanlar arasındaki farklılıklar belirtilmiş, hür insan olmayanlara kısas kanunu (hırsızlık yaparsa elinin kesilmesi vb.) da başta olmak üzere evlilik gibi konularda günümüzde hala bazı toplumlarda uygulanan kanunlar bu dönemde ortaya çıkmıştır.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir