MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çakır ve Avcı kent ve siyasi gündemi masaya yatırdı
Politika
10 Ekim 2024 Perşembe 09:21

Çakır ve Avcı kent ve siyasi gündemi masaya yatırdı

Politika Durağı’nda gazeteciler Çakır ve Avcı, kent ve siyasi gündemdeki gelişmeleri masaya yatırdı. Programda Körfez’in temizlenmesi için gündeme gelen acil eylem planı ve ‘imza krizi’ Konak’ta Başkan Mutlu ve meclis üyeleri arasındaki krizde son durum, önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in gündem olan sözleri ve İl Başkanı Aslanoğlu’nun tepkisi ile CHP’de son dönemde artan İzmir-İstanbul trafiği konuşuldu.

GERÇEKİZMİR - Gazeteciler Sercan Avcı ve Onur Çakır, EGE TV’de Politika Durağı programında kent ve siyasi gündemi masaya yatırdı.

KÖRFEZ-ACİL EYLEM PLANI-TUGAY’IN İMZALAMAMASI

ONUR ÇAKIR: BAKANLIK’LA İLGİLİ MADDELERDE YUVARLAK İFADELER VAR

ONUR ÇAKIR: Acil eylem planı toplantısında Cemil Tugay erken ayrılıyor… Soruşturduk ‘tepki değil, eleştirilerini dile getirdi, farklı programa gitti’ dendi.  Tugay toplantıda ‘eksikler var’ demiş. 15 madde var…7’sinde Büyükşehir yapacak yazıyor 8’i bakanlıkta… Bakanlığa daha fazla görev verilmiş gibi duruyor ama maddelere baktığımızda yuvarlak şeyler var. 8 maddenin 7’si böyle. Bakanlık kısmı yuvarlak ifadeler.

BÜYÜKŞEHİR’İN TAM RIZASI OLMADAN KAMUOYUNA AÇIKLANDI

Toplantı bitiyor. Taslak metinde ‘kimin hangi işi yapacağı belirtilmemiş’… Sonra onlar yazılıyor uzuyor toplantı. Büyükşehir bürokratları ‘başkan burada yok kendisine sunacağız’ deyip imzalamıyorlar. Bakanlık cephesi de ‘biz açıklayacağız’ diyor. Büyükşehir’in tam rızası olmadan kamuoyuna açıklanıyor.

BÜYÜKŞEHİR’İN YAPMASI GEREKEN ÇOK ŞEY VAR… PEKİ BAKANLIK?

Büyükşehir’in yapması gereken çok şey var. 4. faz hala bitmedi. Derelerden gelen kirlilik hala Körfez’e akıyor. Çok şey sayabiliriz ama Bakanlık ne yapacak? Gördük ki Bakanlık hiçbir şey yapmayacak. Sirkülasyon ve navigasyon kanalını yapacak mı? İzmit Körfezi’ndeki gibi İzmir’de Büyükşehir’e destek olacak mı? Maddelerin hepsini 1 hafta içinde yapsanız temizlenmez hemen. 4. Faz Nisan ayında bitecek. Derelerde bir şey yok şuan…

Zaten Büyükşehir’in yol haritası belli önünde. Tugay ve Bakan’ın görüşmesinde ‘kredi’ konusu gündeme geliyor. Bakan ‘gereği yapılsın talimatı’ veriyor . Sözlü onay var yazılı yok. Oradan para gelecek Büyükşehir altyapıya ayıracak.

BAZI AK PARTİLİLER ‘BİZ HAKLIYDIK’ DİYOR…

Çevre Bakanı bir grup milletvekili ve bürokratla toplantı yapmıştı. Vekiller Sayın Bakan’a bu konuya girmemesi gerektiğini ifade etti. Olayın kendi üzerlerine kalabileceğini gündeme getirmişti. Baklan Kurum buraya geldiği ne yapacağını söylemedi. Bakan’ın buraya gelmemesi gerektiğini savunan AK Partililer şimdi ‘biz haklıydık’ diyor. Bakan’la ilgili ‘iş çözücü, iş bitirici’ imaj vardı. İzmir’e geldi Körfez’le ilgili konuştu ‘Bu durum öyle olmadı şimdi’ deniyor.

VARANK’IN SÖZLERİ RAHATSIZLIK YARATMIŞ

Bakan Yardımcısı Fatma Varank Ulaştırma ve Tarım Bakanlığı ile ilgili konuştu. ‘Çevre Bakan Yardımcısı 2 bakanlığa talimat veriyor rahatsızlığı’ oluşmuş.

AK PARTİ’DE YANLIŞ STRATEJİ VAR, GÖRÜŞ BİRLİĞİ YOK

AK Parti yanlış strateji izliyor, izlemekte. Ne yapılacağı söylenmiyor. Navigasyon ve sirkülasyon kanalını bakanlık neden eylem planına koymuyor. Geçmişte 5 milyara yapılacaktı.  Şimdi kimi 20 kimi 30 milyar diyor. Ya bakanlık yapabilir ya da dışarıdan büyük bir krediyle yapılabilir. AK Parti’de bu konuda yanlış strateji vardı aynen yanlış strateji devam ediyor. Körfez’in bazı yerlerinde renk kötü. Su devir daim olmuyor. Bakanlık çözse ‘AK Parti iktidara gelmeden nasıl çözüyor’ denilebilirdi. AK Parti’de bu konuda görüş birliği yok.

Cemil Tugay masayı yıkabilirdi ama yapmadı. Çözüm için ortak hareket için adımlarını atıyor. AK Parti hükümet bence bu konuda treni kaçırıyor. Kim  nasıl çözüyorsa lütfen çözsün.

SERCAN AVCI:  STRATEJİLER, AVANTAJLAR, ALGILAR BİR KENARA BIRAKILMALI

SERCAN AVCI: Haklı, haksız strateji, avantaj bu cümlelerde, beklentilerde problem var. Çevre felaketi var. Ortak çözülsün.  Kimse strateji yapmasın avantaj peşinde koşmasın çok mu zor ortak çözmek. Birlikte duruş sergilemek. Böylesi bir çevre felaketinin siyaset gündeminin önemli malzemesi olması beni rahatsız ediyor. İl başkanları vekiller açıklama yapıyor. Çevre felaketi yaşanıyor. Bu felaket siyasetin gündemi olmamalı.

100 YIL ÖNCE KÖRFEZ, LİMAN NASILDI ŞİMDİ NASIL

Tugay’dan bu konuda bir duruş bekledim. Toplantıyı terk etme ihtimali üzerinde durdum. İmza atmamak da bir duruştur. Tugay’ın ‘şerhli imza’ açıklamaları içinde en önemli cümle ‘Bu İzmir’in değil Türkiye’nin sorunu’… Gerçekten İzmir Limanı, Körfez’i 100 yıl önce en önemli limandı. O zamana dönmesi gereken Körfez liman neyle anılıyor.

VATANDAŞ FATURAYI BİR TARAFA KESMEDİ, ÇÖZÜM İSTİYOR

Bu tartışmalar kimseye oy olarak dönmüyor. Algı filan yok. Algının peşinde olmamak gerek.  Kimsenin önünde vatandaşın şuan fatura koyduğunu görmedim. Vatandaş ‘bir an önce çözülsün’ istiyor. Birileri illa artı kazanmak istiyorsa vatandaş nezdinde ‘çözüm için ortak adımlar atan’ taraf artı alacaktır.

KONAK’TAKİ PROTESTO KRİZİ AŞILDI MI?

ONUR ÇAKIR: İL BAŞKANI KÖTÜ YÖNETTİĞİ SÜRECİ TOPARLADI

ONUR ÇAKIR: CHP İzmir İl Başkanı Şenol Bey başından kötü yönetti süreci şimdi toparladı. Meclis üyeleriyle toplantı yapıldı. Önce ayrı sonra birlikte… Meclis üyeleri başka toplantılardaki sertliği Başkan Mutlu’nun orada olduğu görüşmede yapmamışlar. Mutlu ise tek tek yüzlerine söylemiş. ‘Siz şöyle yaptınız ben ondan şöyle yaptım’… Toplantıda meclis üyesi Cemal Küpeli’nin yine sert sözleri olmuş. ‘Benim hakkımda dosya mı hazırlıyorsunuz’ demiş…

KRİZ HALININ ALTINA SÜPÜRÜLDÜ

Kriz halının altına süpürülmüş durumda. Konak’ta tarih tekerrür ediyor. Aynısını Sema Pekdaş’a yaptılar. Abdül Batur’a yapılmak istendi. Bir alışkanlık var Konak’ta meclis üyelerinde… Bu yeniden gündemde…

SERCAN AVCI: -MIŞ GİBİ YAPILDI

SERCAN AVCI: Birlik beraberlik fotoğrafı verildi ama çözül-müş-mış gibi yapıldı. İl başkanlığı müdahalede  geç kaldı. Bundan sonra sürecin yakın takipçisi olmalı.

Çözümü tıkayan şeylerden bir örnek şu. Belediye Başkanı talepler, koordinasyon için özel kalemi işaret ediyor. Meclis üyeleri özel kalemi orada istemiyor. Bu zaten bir sorun.

KRİZ KOLAY ÇÖZÜLMEZ ÇÜNKÜ...

Örgütten gelmeyen bir başkan bu süreçleri yönetmede sıkıntı yaşaması normal, geçen dönemki belediye başkanı zamanında seçilen bir ilçe başkanı, farklı gruplardan meclis üyeleri, İstanbul Ankara’dan gelen atamalar. Tablo böyle olunca uzlaşı orta yolda buluşma zor oluyor. Kriz kolay kolay çözülmez… 5 yıl Konak’ı konuşuruz.

SOYER’İN SÖZLERİ, ASLANOĞLU’NUN YANITI

ONUR ÇAKIR: O SÖZ NEREDEN BAKARSAN BAK İYİ NİYETLİ ALGILANMAZ
ONUR ÇAKIR: ‘2019’da da söyledim. Odun koysan seçilecek yere odun koymak zorunda değilsin’ dedi programda Soyer… Armağan Bey’in İzmir sorusuna verdiği cevap bu... Bu söz diyelim ki ‘iyi niyetli söylendi’ ama nereden bakarsan bak bu söz böyle algılanmaz. Bu sözden en büyük rahatsızlık duyan Cemil Tugay’dır… Zaten İl Başkanı da topa girdi. Çünkü rahatsızlık fazlaydı. Bu sözden ilçe belediye başkanları meclis üyeleri de alınmıştır.

ŞENOL BEY SOYER ÜZERİNDEN ÖRGÜTE DE MESAJ VERDİ

Şenol Bey’in neden açıklama yaptığını öğrenmeye çalıştım. Partililer izledikten sonra herkes il başkanına ‘böyle söz mü olur, neden tepki göstermiyorsunuz’ diyor. Şenol Bey de açıklama yapıyor.  İl başkanı tatlı-sert bir açıklama yaptı. Genel Merkez düzeyinde de baktığımda partide Soyer’in sözleri rahatsızlık yarattı.  İl başkanı Soyer üzerinden parti kamuoyuna da mesaj vermek istedi.

SOYER GÖREVE DEVAM ETSEYDİ O SÖZLERİ SÖYLER MİYDİ?

Soyer ‘Partide bölünmüşlük var, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ayrışma var, iktidara alternatif olacağımız düşüncesi seçmende oturmadı’ diyor… Bu sözleri yeni görevi bırakmış bir başkan söyleyince oturmuyor. Devam etseydi göreve bu cümlelerden hangisini söyleyecekti.

CANLI YAYINLARA RÖPORTAJLARA ARA VERMELİ

Tunç Bey sevdiğimiz bir isim. Siyaseti de biliyor ama parti içi meselelerle çok konuşursa yıpranır bir süre sonrada insanlar duymamazlığa gider. Soyer bence bu canlı yayınlara, röportajlara ara vermeli. Bir şekilde soruya yanıt vermek zorunda kalıyorsunuz.

SERCAN AVCI: BASMANE ÇUKURU ELEŞTİRİLERİNDE HAKLI

SERCAN AVCI: Tunç Soyer önceki dönem Büyükşehir Başkanı sıfatıyla kentle ilgili bir çok konuda görüş beyan edebilir, hakkıdır. Basmane Çukuru ile ilgili eleştirilerine katılıyorum. Takas formülünde haklı eleştirileri var.

PARTİ İÇİ ELEŞTİRİLERDE DOZAJ FAZLA OLDU

Tunç Soyer uzun yıllar partisine ülkeye önemli şeyler katabilecek bir isim. Farklı görevler alabilecek bir isim ancak canlı yayınlarda parti içi meselelerde eleştirilerinde dozaj fazla oldu yerel seçimden sonra… Ya da yanlış anlaşılabilecek yerlere gitti sözler… Partiyi tartıştıracak ifadeleri oluyor. Bu konuda bence yanlış yapıyor.

SOYER’İN YANLIŞININ ÜSTÜNE İL BAŞKANI İKİNCİ YANLIŞI YAPTI

Soyer’in ‘Odun koysan seçilecek yere odun koymak zorunda değilsin’ ifadesi, ‘ayrışma var.’ ifadesi  partiyi tartıştıracak sözler…  Soyer’in yanlışının üstüne İl Başkanı’nın yaptığı da ikinci yanlış. Canlı yayında partiyi tartıştırdığını düşündüğünüz bir başkan var. Kendisine telefon açarsınız il binasına çağırırsınız ya da dışarıda görüşürsünüz… ‘Yanlış yapıyorsunuz, yapmayın’ dersiniz, uyarırsınız… Ancak il başkanı olarak siz de yazılı açıklamayla basın aracılığıyla önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı’na mesaj vermeye kalkarsanız ‘kavgalı ev’ görüntüsüne katkı koyarsınız. Sorunu da çözmüş olmazsınız. İl başkanı ortada olan bir yanlışın üstüne bir yanlış daha yapmıştır.

ASLANOĞLU SOYER ÜZERİNDEN GENEL MERKEZ VE BÜYÜKŞEHİR NEZDİNDE PUAN TOPLAMAYA ÇALIŞIYOR

Şenol Bey’i bu ekranlardan çokça övdüm ama Soyer konusunda hem genel merkez nezdinde hem Büyükşehir nezdinde puan kazanmaya çalışıyor. Ben bunu böyle okurum.

Gün içinde bir eski il başkanıyla karşılaştım. Ayak üstü sohbette konu buraya geldi. Sordum kendisine ‘ben yazılı açıklama yapmazdım. Bire bir görüşürdüm. Şenol Bey hata yaptı’ dedi.

Aslanoğlu derse ki ‘ben telefonla aradım cevap vermedi, çağırdım gelmedi. Haklısınız derim’ ama. Önce bunu yapması gerekirdi. Canlı yayında söylediklerini eleştirdiğiniz bir isme siz de basın aracılığıyla yanıt verirseniz bence yanlışa yanlışla yaklaşırsınız.

İl başkanı bu açıklamayı yaptı diye Soyer vaz mı geçti konuşmaktan. 1 gün sonra yine canlı yayına çıktı sabah. Yani bu yöntemle bu durumun önüne geçemezsiniz.

DAHA SONRA ‘KİŞİLERİ DEĞİL FELSEFEYİ, YÖNTEMİ İŞARET ETTİM’ DEDİ

Soyer’in gün içindeki canlı yayını izledim. ‘‘Odun koysan seçilecek yere odun koymak zorunda değilsin’ ifadesi soruldu ‘Ben kişileri değil felsefeyi yöntemi işaret ettim’ dedi.

CHP’DE İZMİR-İSTANBUL TRAFİĞİ

ONUR ÇAKIR: GEÇEN DÖNEMDE BAŞKANLAR SOLUĞU İSTANBUL’DA ALIYORDU

ONUR ÇAKIR: Bir önceki dönemde de Çiğli ve Buca belediye başkanları soluğu İstanbul’da İmamoğlu’nun yanında alıyordu. İmamoğlu’yla fotoğraf çekilmeyen yoktu geçen dönem. Bu dönem de de öyle olacak gibi…

ASLANOĞLU’NA SORDUM ‘NEZAKET ZİYARETİ’ DEDİ

Bu ziyaretleri yadırgamıyorum. İmamoğlu Cumhurbaşkanı Adaylığı için ismi geçen bir isim. Belediye başkanlarının gitmesini normal karşılıyorum da İl Başkanı’nın gitmesine ‘ne alaka’ dedim. Kendisini aradım. ‘Neden gittiniz?’ dedim. ‘Yerel basında herkesi tanıyoruz ulusal basınla da temas kuralım’ demiş. Gitmişler İstanbul’a basın ziyaretlerine … İmamoğlu’na da ziyaret etmişler. Dava sürecinde ‘İzmir Örgütü olarak arkanızdayız’ mesajı verilmiş. ‘Nezaket ziyareti’ dedi.

SERCAN AVCI: MANİDAR ZİYARETLER

SERCAN AVCI: Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın Cumhurbaşkanı Adayı anketlerinde İzmir’de ilk sırada çıktığı haberlerinin konuşulduğu bir süreçte ziyaretler bence manidar.

ASLANOĞLU SİYASETEN ROTAYI İSTANBUL’A KIRDI

Özellikle Aslanoğlu’nun ziyaretinin siyasi yanı var. Genel Merkez olağan kongrede kendisiyle devam etmez. Son dönemde ilişkiler birazda düzeldi ancak Genel Başkan Özgür Bey kurultay sürecinde olanları bir kenara not etmiştir. Zamanı gelince gündeme getirir. Şenol Bey bence siyaseten rotayı İstanbul’a kırdı. Kendi siyasi yol haritası gereği doğru yapıyor.

CHP’DE KULİSLERDE ÇARPICI İDDİALAR VAR

CHP’de önemli kulis bilgiler var. Olağan kongre tartışması var. Özgür bey ve ekibi normal zamana sıcak bakarken, İmamoğlu ve ekibi ötelensin istiyormuş. Hala olağanüstü kurultay konusunda çalışma yapanlar var. Bu konuda İmamoğlu’nun atacağı adım önemli. İmamoğlu bu konuda anahtar. Kurultaydan sonra PM ve MYK’da İmamoğlu ağırlığına dikkat çekilmişti. Bu denge biraz Özgür Bey lehine değiştiğini çokça duyuyorum. Bir de Mansur Yavaş’ın kesinlikle Cumhurbaşkanı Adayı yoluna gireceğini çokça söylüyorlar.  

İRFAN İNANÇ YILDIZ İSMİ KULAĞIMA ÇOK GELMEYE BAŞLADI

İzmir özelinde de il başkanlığı süreci daha çok erken ama 1 aydır İrfan İnanç Yıldız ismi çokça kulağıma geliyor. Eski gençlik kolları genel başkanı kendisi… Bir proje il başkan adayı olarak ismi sık geçiyor. Kendisi zaten istiyor. Bazı önemli aktörler Yıldız için çalışmaya girişmişler. Şimdiden başlamış. İl kongresi süreci de bakalım CHP İzmir’de çokça merak edilen ve nasıl bir fotoğrafın oluşacağı merak edilen bir süreç…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Derya Karakuş
 10 Ekim 2024 Perşembe 21:54
Tunç Soyerin yorumlarını dikkate almayınız. Zira 5 yıllık dönemde karnesi ortada..
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir