MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çakır ve Avcı’dan çarpıcı ‘il kongresi’ ve ‘protesto’ değerlendirmesi
Politika
3 Ekim 2024 Perşembe 09:30

Çakır ve Avcı’dan çarpıcı ‘il kongresi’ ve ‘protesto’ değerlendirmesi

Gazeteciler Onur Çakır ve Sercan Avcı, Politika Durağı’nda yine kent ve siyasi gündemin nabzını tuttu. Çakır ve Avcı, CHP İzmir’de geride kalan il gençlik kolları kongresi ve ‘Konak’ta meclis üyelerinin Belediye Başkanı Mutlu’yu protesto etmeleri’ özelinde çarpıcı tespit ve yorumlarda bulundu. İkili kulislerden önemli bilgiler paylaştı. ESHOT Genel Müdürü Bozoğlu’nun istifasının istenmesi ve AK Parti’de başlayacak kongreler de programda gündeme geldi.

GERÇEKİZMİR - EGE TV’de yayınlanan Politika Durağı’nın bu haftaki yayınında gazeteciler Onur Çakır ve Sercan Avcı, CHP İzmir’de geride kalan il gençlik kolları kongresi ve ‘Konak’ta meclis üyelerinin Belediye Başkanı Mutlu’yu protesto etmeleri’ özelinde çarpıcı tespit ve yorumlarda bulundu.

KONAK’TA MECLİS ÜYELERİNİN PROTESTOSU

ONUR ÇAKIR: PEKDAŞ DÖNEMİNDEKİLER YAŞANIYOR

ONUR ÇAKIR: Konak’ta tarih tekerrür etti. Sema Pekdaş döneminde yaşananların benzeri yaşanıyor. Seçimlerin üzerinden 180 gün geçmedi Konak’ta bir grup CHP’li meclis üyesi kazan kaldırdı. Böyle bir şeyi sağ partilerde görmüyoruz ancak CHP’de sıkça oluyor.

13-15 meclis üyesi öyle ya da böyle bir rahatsızlıkları var. İddialarına göre sorunları ‘belediye başkanı bizi takmıyor, aldığı kararlarda bizi bilgilendirmiyor’… Meclis üyeleri adına Cemal Küpeli konuştu… Zehir zemberek sözler… ‘Konak Belediyesi’ni İYİ Parti’den AK Parti’ye geçen milletvekili yönetiyor’ dedi. ‘Belediyede antidemokratik yönetim var’ dedi.

PARTİ AÇISINDAN KABUL EDİLİR GİBİ DEĞİL

Parti açısından bence kabul edilir bir davranış değil. Neden meclis toplantısına gidilmiyor ki. Bu rakibinize koz vermektir. Partiyi kamuoyunda tartışılır duruma getirmektir.  15 isim disipline verip atamazsın. Bir an önce sulh ile çözülmesi gerek. Nilüfer Hanım’ın da iletişim hataları var gibi duruyor.

İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun konuya el koyması gerek. Sorunu çözmesi gerek. Sema Pekdaş’ın yaşadıklarını Nilüfer Hanım’a yaşatmamalı.

İL BAŞKANI İLÇE BAŞKANINI GÖREVDEN ALIR

İlçe Başkanı Ozan İlgazi’nin de ikili oynamayı bırakması gerek. İlçe başkanı olarak sulh sağlayıp parti çıkarı doğrultusunda hareket etmesi gerek. Gelen bilgilere göre İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun ilk görevden alacağı isim olur.  Bu krizin büyümesinde bir çok kişinin suçu vardır ama ilçe başkanı da süreci yönetememiştir.

SERCAN AVCI: BELEDİYE BAŞKANININ ÖRGÜTTEN GELMEDİĞİ İLÇELERDE BU SORUNLAR OLUYOR

SERCAN AVCI: CHP’de örgütten gelmeyen belediye başkanlarının olduğu ilçelerde belediye başkanı-ilçe başkanı ve meclis üyesi sorunları oluyor. Sema Pekdaş Baro’dan geliyordu. Nilüfer Hanım da bürokratik bir isim. Parti örgütünden gelmiyor. Bir noktada böyle olunca örgüt içinde sıkıntı yaşanıyor.

İL BAŞKANLIĞI MÜDAHALEDE GEÇ KALDI

Konak’taki kriz, olanlar perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. Ben 5 aydır gazeteci olarak krizi görüyordum duyuyordum il başkanlığı müdahalede geç kaldı.

Oradaki kriz sadece belediye başkanı 15 meclis üyesi sorunu değil, ilçe başkanı ve belediye başkanının da arası kötü. Yakın zamanda telefonda ciddi bir tartışma yaşamışlar.

Meclis üyelerinin Nilüfer Hanım’ın yönetim tarzına yönelik şikayetleri var. Merbel Genel Müdürü Koray Ükünç’ün görevden alınması bu konuyla ilgili olmayabilir. Nilüfer Hanım’ın meclis üyelerinin yer aldığı WhatsApp grubundan çıkması krizin derinliğini gösteriyor.

İŞARET EDİLEN İSİM ERSAGUN

Meclis üyelerinin  ‘belediyeyi İYİ Parti’den AK Partiye geçen biri yönetiyor’ dediği kişi Ahmet Ersagun…. Zaten Ükünç, Ersagun’a yakın bir isimdi. Ancak dediğim gibi bu görevden almanın meclis üyelerinin protestosuyla bil ilgisi olmayabilir.

‘2. ADAM’ YOK

Nilüfer Hanım’ın eksikliği yanında ‘2. adam’ diyebileceğimiz bir isim yok. Belediyeyle ilçe örgütüyle il başkanlığıyla koordinasyonu sağlayacak biri yok. Bu Kazım Umdular olamaz, Ahmet Yıldız olamaz.

BENZER KRİZ KARŞIYAKA’DA OLABİLİRDİ, OLMADI ÇÜNKÜ…

Benzer bir krizin eşiğinden Karşıyaka’da da dönüldü. Yıldız İşçimenler Ünsal da örgütten gelen bir isim değil. Komisyonlar belirlendikten sonra, işten çıkarmalardan sonra meclis üyelerinde rahatsızlıklar oldu. Kriz büyümedi ilçe başkanı kalkan oldu. Belediye başkanının yanında durdu. Yıldız Hanım örgütten meclis içinden ilçe başkanının da önerisiyle Murat Ilgın’a, Mustafa Evsen’e görevler verdi. Müdahalelerde bulundu. Bu krizlerin büyümesinde ya da ortaya çıkmamasında ilçe başkanının önemi için bu örneği anlattım.

Konak ve Karşıyaka örneği şöyle kesişiyor. Her iki ilçede kritik bazı görevlere gelenler İstanbul’dan ya da Genel Merkez’den aynı isimler tarafından önerilmiş.

CHP İZMİR İL GENÇLİK KOLLARI KONGRESİ

ONUR ÇAKIR: UZLAŞI ARANDI İŞ ACAYİP YERLERE GİTTİ

ONUR ÇAKIR: Kadın kolları kongresinde ciddi bir ayrışma oldu. Gençlik kollarına giderken ‘uzlaşı olsun’ denildi. İş acayip yerlere gitti. Finalde genç belediye başkanları başka bir aday çıkarıyorlar. Bornova ve Torbalı başkanlarının öncülüğünde… Karabağlar’dan Ayça Gülenç aday çıkıyor.  Torbalı ve Bornova belediye başkanına ek Karabağlar Belediye Başkanını da oraya yazıyorum. Karşıda ise Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil bey… Kümelenmeler başlıyor. Çeşme Belediye Başkanı, Karşıyaka Belediye Başkanı, Konak  ve Bayraklı ‘Büyükşehir’leyiz diyor’…

2 MYK ÜYESİ UZLAŞTIRMAMAK ADINA GELDİ

Genel Merkez’den iki MYK üyesi geliyor. 2 parti yöneticisinin gelmesiyle ilgili ‘Genel Başkan’ın talimatı var, uzlaşı sağlanacak’ deniyor. Görüşmeler başlayınca ortaya çıkıyor ki ‘uzlaştırmama’ adına geliyorlar. Bu iki ismin Murat Bakan tarafından bilgilendirildikleri, hatta doldurulduklarını düşünüyorum. Buraya neden geldiler? Uzlaşı olmadı. İki adayı dinlediler…Deniz Yücel de katılıyor görüşmelere ‘gençleri yarıştırmakta fayda var’ diyor. 2 MYK Üyesi Cemil Bey’le telefon aracılığıyla görüşüyorlar.

CEMİL BEY’İN HELİL HANIM’A BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ

Karabağlar Belediye Başkanı’nın durumu karmaşık. Hangi taraftaydı. 2 isime soruyorsun ‘kendi ilçesinin adayına destek verdi.’ 2-3 isime soruyorsun ‘Büyükşehir Adayına destek verdi’ diyor. Helil Kınay orta hakem gibi her iki tarafı idare etti. Altta belediye şirketinin genel müdürü Tuncay Uğantaş, Ayça Gülenç’in kazanması için diplomasi yönetti. Helin Hanım şunu bilsin. Cemil Bey’in kendisine yönelik bakış açısı değişmiştir. Bu Cemil Bey’e yakın isimlerden duyduğum net bilgi. Cemil bey ve etrafındakiler artık Helil Kınay’a soru işareti olarak yaklaşıyor. Kendi ilçesinden adayı destekleyebilir ama net olamadı. Neredeydi? Ne taraftaydı. Siyasette herkesi aynı anda sevemezsin. Tuncay Bey’in (Uğantaş) Helil İnay Kınay’ı Büyükşehir’e yakıştırdığı cümleleri bir kenara bırakması gerek. Bu laflar belediye başkanını da bağlıyor. Helil Hanım buna dikkat etmesi gerek.

DUMAN’IN TUGAY’LA İLİŞKİSİ FARKLI

Buca için tam o taraftaydı diyemiyorum. Bu süreçte Buca’da gençlik kollarının istediği tarafa destek verildi. Belediye başkanı demokratik davranmış. Müdahale etmemiş. Siz ne tarafa destek okursanız demiş. Cemil Tugay’la Görkem Duman’ın farklı ilişkisi var.

HEP BAŞ AKTÖR BORNOVA VE TORBALI

Hep baş aktör Bornova ve Torbalı. Bu diğer başkanların kenetlenmesine neden oluyor. Diğer başkanlar ‘beni neden çağırmadınız. Benim de 20 delegem var’ diyor. Bu çıkışlar haklı haksız devam ederse bu sefer diğer başkanların kenetlenmesine vesile oluyor. Konak Belediye Başkanı Nilüfer Hanım, kapı gibi Cemil Bey’in arkasında durdu bu kongrede…

YÜCEL VE BAKAN ARASINDA AYRIŞMA YAŞANACAKTIR

Deniz Yücel’le Murat Bakan arasında ileriki zamanda ayrışma yaşanacağını düşüyorum. Karşılıklı atılacak adımlarla her han her şey olabilir. Bugün birbirlerinin yüzüne bakmayanlar kol kola yürüyebilir.

CENK ERDÖL İKİNCİ ADAM OLABİLİRDİ

Kongre sürecinde ‘iş vaatleri’ dillendirilmedi demiyorum ama Büyükşehir Soyer dönemine göre kongrede o kadar ‘iş vaadi’yle girmedi. Büyükşehir’de Cenk Erdöl ikinci adam olabilirdi. Ne zaman memurluğu tercih etmeseydi.  Memur oluyorsan bu işlere de girersen sıkıntı yaşarsın.

SERCAN AVCI: BÖYLE UZLAŞI ARAYIŞI GÖRMEDİM

SERCAN AVCI: Böyle bir uzlaşı arayışı görmedim. Masada genç belediye başkanları, Büyükşehir Belediye Başkanı ve Büyükşehir bürokratı… İl Başkanı nerede, gençlik kollarından temsilciler nerede, vekiller nerede… Böyle uzlaşı olamaz zaten…İl başkanı çalışacak kadın ve gençlik kolları il başkanıyla... Masada yok. İl başkanı nasıl bu konuda sessiz kaldı anlamadım. Sonra bir de uzlaşı adayını bir Büyükşehir bürokratı gündeme getiriyor. Buca, Bornova, Torbalı belediye başkanları örgütten gelen isimler. Bu süreçlerde söz söylemek, tavır almak yarışmak bildikleri süreçler…O nedenle baktığımız zaman uzlaşı olması zaten imkansız duruyordu.

İZMİR FOTOĞRAFI NETLEŞTİ

Cumartesi günü bende İzmir fotoğrafı CHP özelinde netleşti. Bu saatten sonra bir tarafta MYK Üyeleri Deniz Yücel, Murat Bakan, Bornova, Torbalı ve Buca belediye başkanlarına ek Dikili ve Güzelbahçe belediye başkanları, diğer tarafta ise Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Milletvekilleri Ednan Arslan ve Mahir Polat, Konak, Bayraklı, Narlıdere, Balçova ve diğer başkanlar…

Bence gençlik kolları kongresi sonrası keskinleşme derinleşti. Bu fotoğraf bundan sonra devam eder. Murat Bakan ve Deniz Yücel ile Cemil Tugay arasındaki kriz mesafe çok büyük. Bunun altını bir kez daha çizeyim. Buradaki keskinleşme ilçelere de sirayet ediyor.

HER İKİ TARAFTA GÜÇ GÖSTERİSİ YAPTI

Her iki tarafta güç gösterisi yaptı. Bornova, Buca ve Torbalı artı 2 belediye başkanı kadın kollarının ardından gençlik kolları kongresini de kazanıyorlardı. Karşılarında çok fazla aktör yer almasına rağmen…Az farkla kaybettiler. Büyükşehir’de şunu gösterdi, ‘kadın kolları kongresinde topa çok girmemiştim. Biraz daha topa girince kazanıyorum bak.’

KADIN KOLLARINDA KRİTİK İLÇE ÇEŞME OLMUŞTU… BU KONGREDE BALÇOVA OLDU

Kadın kolları kongresinin  kritik ilçesi Çeşme olmuştu. Son anda tarafını netleştirerek. Bu gençlik kolları kongresinin de kritik ilçesi Balçova oldu bence. Başkan Onur Yiğit, Bornova, Buca ve Torbalı belediye başkanlarıyla yakın arkadaş ancak son süreçte Büyükşehir’le hareket etti. Erken bir kavga yaşamak istememiş olabilir Büyükşehir’le başka kaygılar olabilir, fikrini değiştirebilir. Bu normal…Bu kongre öyle bir kongre olmuş ki bazı dostlukları bitirme noktasına getirmiş. Bu yönüyle de oldukça ilginç bir kongre oldu.

EDNAN ARSLAN ÖNEMLİ BİR SİYASİ AKTÖR OLDU

Narlıdere Belediye Başkanı’nın Büyükşehir’le hareket etmesi bekleniyordu zaten. Çünkü İzmir Milletvekili Ednan Arslan Cemil Bey’e yakın.. Ancak parti içinde şu konuşuyor. Bu belediye başkanı için kötü bir durum ve değiştirmesi gereken bir algı. ‘Belediyeyi Ednan Arslan yönetiyor. Erman Başkan Ednan Vekil ne derse siyaseten onu yapıyor.’ Bu tespit, yorum parti içinde oturmuş. Çok fazla kişiden duyuyorum. Bu konuda belediye başkanının bu algıyı dağıtması gerek. Ednan Arslan demişken ilçe başkanlığından gelen vekil siyaseten başarılı olur. Çok önemli bir siyasi aktör oldu. Kongrede kazanan taraftaydı. Önemli müdahaleleri oldu. İzmir’deki krizleri, taraflaşmayı iyi okudu, iyi değerlendirdi.

KARABAĞLAR BÖLÜNDÜ… KINAY BÜYÜKŞEHİR’E DESTEK VERDİ

Karabağlar Belediye Başkanı ya siyaseti iyi biliyor ya bilmiyor. Arafta kalmış bir siyaset izliyor. Kendi içlerinde de ayrıştılar. Helil İnay Kınay kongrede kazanan Ruhsar Selis Çelik’e destek verdi. İlçesinin adayına değil. Yakın ekibinden önemli aktörler ise kaybeden Ayça Gülenç’e destek verdi. Karabağlar bölündü yani…

Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli’nin Büyükşehir’le hareket etmesi şaşırtmadı beni. Süreçte bazı genç belediye başkanlarıyla ilgili rahatsızlığını zaten toplantılarda, sohbetlerde dile getiriyormuş.

BÜYÜKŞEHİR’DE 2. ADAM EKSİKLİĞİ GÖZE ÇARPTI

Cemil Tugay’ın yanında 2. adam, siyaseti örgütü bilen bir 2. adam eksikliği kadın ve gençlik kolları kongre sürecinde bence görüldü.

IŞIK VE KARCIER ARTIK MYK’YA TALİP OLMALI

İl başkanı süreci iyi yönetti. Kadın kollarında da gençlik kollarında da kazandı kaybetti demiyoruz. Bravo kendisine… Ancak iki il yöneticisine parantez açacağım. Arda Işık ve Asena Karcıer… Siz il yöneticisiniz. Gençlik kollarında neden taraf olursunuz. Oldunuz da neden listeye yazdırırsınız kendinizi. Bu saatten sonra hedefiniz gençlik kollarında MYK olmalı. MYK olursunuz anlarım.  İstifa edersiniz il yönetiminden. Hedef büyütmüşlerdir deriz. Yapılan yanlışı kendi adlarına düzeltmiş olurlar. Biz de o zaman başka şeyler söyleriz. Yok böyle bir hedefiniz yoksa listede olmanız  yanlış bir hareket.

PAZARYERİ TEZGAHI VAADİ NEDİR YA!
CHP’de değişmeyen bir şey . ‘İş vaatleri’ yine gündeme geldi kongre sürecinde. Pazaryeri tezgahı vaadi nedir… Çok kişiden duydum valla.

Son olarak çağdaş Kaya… Buca İlçe Başkanı. Çok hedef tahtasında olmuş. O’nun masada olması, kalemi tutması bazı isimlerde rahatsızlık yaratmış. Kaya’nın bu işin göbeğinde olması da kaybedilen kongrede bazı delegeleri etkilemiş.

ESHOT GENEL MÜDÜRÜ TURGAY BOZOĞLU’NUN İSTİFASININ İSTENMESİ

SERCAN AVCI: İKİ DÖNEMDİR BÜYÜKŞEHİR’DE KISA SÜREDE GÖREVDEN ALINAN BİR BÜROKRAT GÖRMEDİM

SERCVAN AVCI: Kılıçdaroğlu’nun ekonomi başdanışmanlarındandı. Çok iyi değerli bir ekonomist. Konak Aday Adayı oldu olmadı, vekil adaylığı geride kaldı. Bunlar parti tercihi ancak şunu izah etsin. Tunç Soyer döneminde İZDENİZ’e atanıyorsunuz, 1 yıl sonra görevden alınıyorsunuz. Cemil Tugay döneminde ESHOT’ta atanıyorsunuz 4 ay sonra görevden alınıyorsunuz. Aynanın karşısına geçmeniz ve kendinizi sorgulamanız gerek. İki dönemdir üst üste Büyükşehir’de kısa sürede görevden alınan bir bürokrat ilk defa görüyorum. İzmir’de bu saatten sonra bürokratik olarak da siyaseten de tutunması çok zor.

CEMİL BEY GÖREVDEN ALMADI, BOZOĞLU ALDIRMAK İÇİN HERŞEYİ YAPTI

ONUR ÇAKIR: Bir cümle diyeceğim. Cemil Bey çok fazla bürokrat değiştiriyor eleştirisi var. Turgay Bozoğlu konusunun perde arkası başka. Cemil Bey onu görevden almadı aslında Bozoğlu görevden alınmak için her şeyi yaptı.

AK PARTİ’DE KONGRE SÜRECİ

ONUR ÇAKIR: AK PARTİ’DE BU KEZ FARKLI BİR UYGULAMA VAR

ONUR ÇAKIR: AK Parti’de bir ölü toprağı var. Sanki cenazenin kaldırılması bekleniyor. Delege seçimleri kötü geçti. Bilal Bey tam tersini söylüyor. Delege seçimleri formalite AK Parti’de… 12 Ekim’de kongreler Karabağlar’la başlıyor. İlk defa şöyle bir şey var. AK Parti’de ilçe kongreleri öncesi yola devam edilmeyecek başkan görevden alınır yerine biri atanır ve delege seçimleri kongrede aday olacak isim yönetirdi. Bu sefer bunu yapmadılar. Bu seferde ‘böyle şey mi olur’ homurdanmaları oldu. 81 ilde böyle olacakmış. 10 gün var ilçe başkanı devam edecek mi, ilçe başkanı kim olacak. 10 günde belirlemeleri gerek. Yüzde 40 oranında ilçe başkanlarında değişiklik bekleniyor.

AVCI: DELEGE SEÇİMLERİNDE HEYECAN EKSİKLİĞİ VARDI

SERCAN AVCI: Delege seçimlerinde heyecan eksikliği vardı. Vekiller göremedik ilçelerde. Bilal Bey sadece Bayraklı’dan fotoğraf paylaştı. İlçeleri dolaştığını görmedim. Geçmişte böyle olmuyordu. Delege seçimleri geçmişte biraz daha düğün havasında oluyordu. Yerel seçimlerden iyi bir sonuçla çıkılmadı. Motivasyon heyecan kaybı var. Çok fazla üye var. Heyecanı tekrar yansıtmaları gerekirdi sandık mesaisinde il teşkilatının… Bu süreçler bunun için fırsat. Bakalım kongreler nasıl olacak.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir