MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çeşme Projesi’nde kritik gelişme: Mahkemeden bakanlığa ret!
Güncel
5 Temmuz 2023 Çarşamba 21:23

Çeşme Projesi’nde kritik gelişme: Mahkemeden bakanlığa ret!

İzmir’in Çeşme ilçesinde hayata geçirilmek istenen Çeşme Projesi ile ilgili yeni gelişme yaşandı. Bölgede yapılan SİT değişiklikleri için verilen yürütmeyi durdurma kararlarına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı itiraz İzmir 4. İdare Dava Dairesi tarafından reddedildi.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İzmir’in turizm cenneti Çeşme’de gerçekleştirmek istediği ‘Çeşme Projesi’nde yeni bir gelişme yaşandı.

Çeşme Projesi’nin hayata geçirileceği bölgelerde SİT değişiklikleri yapılmış ve tepki çekmişti.

Karar Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB), İzmir Barosu, EGEÇEP, dernekler ve vatandaşlar tarafından yargıya taşınırken mahkeme bilirkişi heyetinin yaptığı incelemeler doğrultusunda SİT değişikliği ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

BAKANLIĞA RET!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı SİT değişikliği kararları ile ilgili yürütmeyi durdurma kararına karşı üst mahkemeye itirazda bulunurken İzmir 4. İdare Dava Dairesi bakanlığın itirazını reddetti.

Kararda şu ifadeler yer verildi;

İzmir ili, Çeşme ve Urla ilçelerinde yer alan 38.Grup (Karaköy-Zeytineli Etabı) Doğal Sit Alanının "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve "Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescil edilmesine ilişkin 17.11.2021 tarih ve E.2239093 sayılı Bakanlık Makamı Olur'unun; alanın dava konusu işlemden önce statüsünü belirleyen tescil kararlarının dayanağı olan 27.04.2018 tarih ve 76074 sayılı Bakanlık Makamı Olur'unda 38-61 numaralı poligonun "Nitelikli Koruma Alanı” olarak tescil edildiği, bu işlemin iptali istemiyle açılan davada; dava konusu işlemin hukuka aykırılığı açık olan S1, S2, S3, ve S4  numaralı poligonlar yönünden uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, N1, N2, N3, N4 ve N5 numaralı poligonlar yönünden ise yürütmenin durdurulması isteminin reddi yolunda İzmir 2. İdare Mahkemesi'nce verilen 10/05/2023 günlü, E:2021/2325 sayılı kararın kaldırılması ve yürütmenin durdurulması isteminin tümden reddine karar verilmesi istenilmektedir. 

OYBİRLİĞİ İLE!

Karar veren İzmir Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi'nce işin gereği görüşüldü: Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelere göre, Mahkemece yürütmenin durdurulması istemi hakkında verilen kararda Yasa'ya aykırılık bulunmadığından, itiraz isteminin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinin 7. fıkrası uyarınca reddine, kesin olarak, 20/06/2023 gününde oybirliğiyle  karar verildi.

DANIŞTAY İPTAL DAVASINI REDDETMİŞTİ!

Geçtiğimiz günlerde Çeşme Projesi ile önemli bir gelişme daha yaşanmış Danıştay TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, EGEÇEP ve yurttaşların projeye karşı açtığı Cumhurbaşkanlığı kararının iptali davasını reddetmişti.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir