MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Covid 19 için yeni ilaç umudu: Yüzde 37 azaltıyor
Sağlık
18 Haziran 2021 Cuma 08:27

Covid 19 için yeni ilaç umudu: Yüzde 37 azaltıyor

ABD’li ilaç şirketi Pfizer, iltihaplı romatizma ilacı Xeljanz'ın Brezilya'daki klinik denemelerde, Covid-19 nedeniyle zatürre olan hastalardaki ölüm riskini yüzde 37 oranında azalttığını duyurdu. Araştırmacılar, ilacın Covid-19 nedeniyle ortaya çıkan sitokin fırtınasını ve solunum yetmezliğine karşı etkili olduğunu belirterek, ilacın hastalıkla mücadelede önemli bir adım olduğunu söyledi.

ABD’li ilaç şirketi Pfizer, ağızdan alınan iltihaplı romatizma (romatoid artrit) ilacı Xeljanz'ın’ın  Brezilya'da zatürre ile hastaneye kaldırılan Covid hastalarında ölüm riski ve solunum yetmezliğini azalttığını açıkladı.

Corona virüsün neden olduğu zatürre nedeniyle hastanede yatan 289 hastada ilacı test eden çalışmanın sonuçları New England Journal of Medicine'de yayınlandı.

Bununla birlikte Pfizer, ilaçla tedavi edilen hastalarda ölüm veya solunum yetmezliği insidansının yüzde 18; plasebo alanlar için ise yüzde 29 olduğunu açıkladı. Ayrıca, plasebo alan 17 hastaya kıyasla ilaçla tedavi edilen 20 hastada ciddi yan etkiler meydana geldi.

İnsidans oranı, belirli bir nüfusta belirli bir zaman dilimi içerisinde belirli bir hastalığın yüz bin kişi içinde görülme sayısını ifade ediyor.  

SİTOKİN FIRTINASINI HAFİFLETİYOR

Konuya ilişkin açıklama yapan Pfizer’ın Brezilya Tıbbi Direktörü, Márjori Dulcine, ”Klinik araştırmanın sonuçları olumlu, ilacın Covid-19 nedeniyle meydana gelen sitokin fırtınasını hafifleterek solunum yetmezliği veya ölüm riskini yüzde 37 oranında azaltabildiğini gösteriyor. Bu, hastalık ile mücadelede önemli bir bilimsel kanıt. Pfizer hala yeni tedavi seçenekleri aramaya kararlıdır” dedi.

Diğer taraftan JAK inhibitörleri adı verilen bir ilaç sınıfına ait olan ve aynı zamanda bir otoimmün hastalık olan ülseratif koliti tedavi eden Xeljanz’ın Covid-19 tedavisi için hiçbir ülkede onaylanmadı.

Pfizer’ın Türk asıllı  bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin kurucuları olduğu BioNtech ile birlikte geliştirdiği ve dünyadaki pek çok ülkede onaylanan bir corona virüs aşısı da bulunuyor.

SİTOKİN FIRTINASI NEDİR?

Bağışıklık sisteminin yaralanma veya enfeksiyona tepkisinde yer alan bir grup hücreye sitokin adı veriliyor. Stokinler problemin ortaya çıktığı yere gitmek için yarışıyor ve vücudu yabancı bir istilacıya karşı savunmak için daha fazla bağışıklık hücresi göndermesi için sinyal gönderiyor.

Vücudun kendini iyileştirmesinde önemli bir rol oynayan sitokinler bir süre sonra yıkıcı hasara yol açabiliyor. Bağışıklık hücrelerinin akışı kalıcı olduğunda, bağışıklık sisteminin korumaya çalıştığı dokulardaki hücreleri öldürmeye başlayan iltihaplanma meydana geliyor. Sitokin hücrelerinin aşırı miktarda sinyal vermesi nedeniyle çok uzun süre iltihaplanma kontrol dışı kalabiliyor. Bu iltihap, ise corona virüs hastalarının akciğerlerine dolarak solunum yetmezliğine neden oluyor.  Eğer iltihaplanma kontrol edilemezse hastaların birçoğu hayatını kaybediyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir