Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - Milyonlarca işçiyi ilgilendiren 2022 yılı asgari ücreti yeni yıla yaklaşılırken tartışılmaya başlandı.
Hükümet kanadından gelen açıklamalar yüksek zam beklentisi yaratırken, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı asgari ücretle ilgili beklentilerini açıkladı.
HARÇLARA YAPILAN ZAM ORANI YANSITILSIN
Daha önceden 750 liralık seyyanen zam beklentilerini yineleyen Memiş Sarı, asgari ücretten kesilen vergilerin de tüm çalışanların canını yaktığını vurguladı. Sarı sözlerine şöyle devam etti, ‘Ülkede artık asgari ücret ortalama bir ücret haline geldi. 23 milyonun 11 milyonu asgari ücretle çalışmakta. Asgari ücretteki, belirsizlik, vergi adaletsizliği yani asgari diye belirlediğiniz bir ücretten de bu verginin kesilmesi bütün çalışanların canını yakmakta. Asgari ücretten vergi alınmamasını, kışın kara kışa dönmemesi için seyyanen 750 Lira zam yapılmasını belirtmiştik. Belirtmek istediğim bir diğer nokta ise; TÜİK’in açıklamış olduğu 19,89 değil, devletin tüm kamu kurum ve kuruluşlarında pasaporttan tutun da yapı harcına kadar diğer harçlar için belirlemiş olduğu 36 puanlık zam oranlarının asgari ücret belirlenirken göz önüne alınması ve bir nebze olsa da asgari ücretlinin nefes almasını sağlayacak bir düzen kurulmasının önemi çok. Yoksa intiharların, boşanmaların arttığı; açlık sınırı altında yaşamını idame ettirmeye çalışan toplumun büyük bir sosyal patlama içine gireceği aşikardır. Asgari ücretteki beklentimiz önce vergi kesintilerini ortadan kaldırılması ve devletin kendi için belirlediği harçlardaki zam oranlarını da üstüne koyarak bir rakam belirleyerek refah düzeyini yukarı çıkarmasıdır.
19 KASIM’DA DİSK RAKAM AÇIKLAYACAK!
DİSK olarak asgari ücrette talep ettikleri net rakamı da duyuracaklarını belirten Sarı, ‘’19 Kasım’da tüm şube başkanlarımız ve DİSK yönetimi ile birlikte kamuoyuna asgari ücret için talep ettiğimiz rakamı paylaşacağız’ dedi.
İŞVERENLER BİLE VERGİ ALINMAMALI DİYOR
Sarı; ‘’Bugün TÜSİAD, İTO, EGİAD gibi işveren birlikleri bile asgari ücretten vergi alınmaması konusunda açıklamalar yaptılar. Çünkü devlet kendine alırken kazan, başkasına verirken kepçe uygulaması yapıyor. Asgari ücretin vergi yükünü sadece işverenler ve işadamları değil biraz da devletin yüklenmesi lazım’’.
ALIM GÜCÜ OLARAK 1825 LİRAYA DÜŞTÜ
Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kaybettiğine vurgu yapan Sarı, ‘’Zaten hayat pahalı asgari ücret 97 dolar eksildi. Geçtiğimiz yılın sonunda belirlendi asgari ücret henüz 10 ay geçmişken 97 dolar eksildi. Bu hesapla 900-950 lira azaldığını görüyoruz. 2825 liralık asgari ücret bugün alım gücü olarak neredeyse 1825 liraya düştü. Böyle bir durumda siz bir yandan ekonominin çarkları dönmüyor, ekonomik buhran var diyeceksiniz ama bir eylem yapmayacaksınız. Siz asgari ücrete yeterli zammı yaparsanız iktidar olarak bu asgari ücretli bu parayı ev kirasına yatıracak, gıdaya yatıracak tutup bu parayı kasada saklamayacak. Bu para yine doğrudan bulunduğu kentteki esnafına elektriğine suyuna, doğalgazına gidecek. Son olarak asgari ücrette beklenen yükselme olursa bir rahatlama getirecektir diyoruz bu rahatlama da çarkların dönmesine neden olacaktır ve sosyal patlamanın önüne geçecektir’’ diye konuştu.