MENÜ
İzmir 21°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
DİSK'ten asgari ücret yorumu: Enflasyon durmadıkça...
Ekonomi
20 Haziran 2023 Salı 12:21

DİSK'ten asgari ücret yorumu: Enflasyon durmadıkça...

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren yeni asgari ücret 11 bin 402 TL olarak açıklandı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı "17 bin lira olmalıydı" çıkışını yaparken, asgari ücretlilerin ilk maaşlarını 40 gün sonra alacaklarını ve enflasyondaki yükseliş durmazsa maaşların yine eriyeceğini kaydetti.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücrete ara zam belli oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Asgari net asgari ücretin 11.402 liraya yükseldiğini açıkladı. 2023 yılı başında 8 bin 506 TL olarak uygulanmaya başlanan asgari ücret böylece yüzde 34 zam oranı ile net 11 bin 402 TL’ye yükseldi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı açıklanan yeni asgari ücreti yorumlarken TÜRK-İŞ’in açıkladığı yoksulluk sınırına vurgu yaptı ve enflasyonun yükselişi önlenmediği takdirde asgari ücrete gelen zamların bir anlamının kalmayacağını belirtti.  

"17 BİN LİRA OLMALIYDI!"
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı açıklamasına şu sözlerle başladı: TÜRK-İŞ ve TÜİK’in açıklamış olduğu yoksulluk sınırı 33 bin 750 TL bir aile için. Yeni asgari ücret 11 bin 402 TL yani bir asgari ücret yoksulluk sınırı rakamının 3’te 1’i demektir. Biz yıllardır şunu söylüyorduk en azından yoksulluk sınırının ortalaması olan neyse rakam asgari ücret öyle olmalı ki bir hanede iki insan çalışıyorsa eline geçen aylık ücret yoksulluk sınırına denk gelmeli. Bize göre asgari ücret 17 bin lira olmalıydı. Bir hanede iki kişi çalıştığında 34 bin lira yoksulluk sınırına denk gelmeliydi. Her ne kadar insanca yaşayacak bir ücret olmasa da insanların hayatlarını idame ettirebileceği bir ücret haline dönüşürdü. Bugün yoksulluk sınırının 3’te 1’ine denk gelen bir asgari ücret belirleyerek Türkiye’yi ucuz emek cennetine çevirdiler.

"ENFLASYON DURMADIKÇA İSTERSENİZ 100 BİN TL YAPIN"
Sarı konuşmasının devamında asgari ücretlinin zamlı maaşını 40 gün sonra alacağını söylerken bu süreçte gelen zamlarla maaşların eriyeceğini vurguladı.

Sarı, ‘’Bu mesaj Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olmasından sonra reel ekonomiye döneceğiz demesinden kaynaklı olarak işçilere ve emekçilere kemer sıkma politikalarının uygulanacağının ilk habercisi. 6 aylık enflasyon yüzde 16-17 gibi gözükse de asgari ücrete yüzde 34 artış yapsalar da asgari ücretli zamlı ilk maaşını tam 40 gün sonra alacak. Biz iddia ediyoruz ki yükselen gıda fiyatları, temel tüketim maddeleri dahil olmak üzere asgari ücretli zamlı maaşını alana kadar yüzde 40-50 zamlarla asgari ücretlinin aldığı zam 1000-1500 TL eriyecek. 40 gün önce müjde diye verdikleri maaş… 40 gün sonra alım gücünün nasıl düştüğünün görecekler. 40 gün sonra aynı tas aynı hamam olacak! 40 gün önce müjde diye açıkladığınız, gıda enflasyonunun yükselişini önleyemezseniz, enflasyonun yükselişini durdurmazsanız asgari ücreti isterseniz 100 bin TL yapın, bugün peynir 300 TL iken 40 gün sonra 600 TL oldu mu bir anlamı yok" dedi. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir