Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir, Politika Durağı programında hayata geçirilen projeler ve önümüzdeki sürece yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
Demir’in konuşmalarından satır başları şöyle;
'TÜRKİYE’DE ‘TORBALI MODELİ’ BELEDİYECİLİK ÇIKARACAĞIZ'
Biz göreve geldiğimizde kısa, orta ve uzun vadede neler yapacağımız planladık. Şuan koyduğumuz hedeflerden 1,5 ay önde gidiyoruz. Ekstra eklediğimiz birçok projemiz de var. 5 yıl sonunda Torbalı’yı başka bir yere çevireceğiz. Türkiye’de ‘Torbalı modeli’ diye bir belediyecilik çıkaracağız. Kaldırım taşının renginden, kent estetiğinden, dokunuşlardan, sosyolojik dönüşümünden…
‘VERİ HARİTASI OLUŞTURACAĞIZ’
Şuan teknolojik altyapılarını topluyoruz. Ciddi anlamda veri toplayacağız. Çünkü bu işin en önemli ayağı veridir. Mesela belediye bir belediye başkanı ne yapıyor? Bir mahalleye gidiyor. Etrafını çocuklar çeviriyor, ‘başkanım buraya park istiyoruz’ diyor. Belediye başkanı da ‘burada arsamız var mı var, hadi buraya park yapalım’ diyor. Bu değil. Biz toplayacağımız veriyle parkta oynayacak çocuk yaşı kaçtır. 5 ile 13-15 yaş aralığıdır. O nüfus yoğunluğu ile hangi mahallelerde fazla, nerelere yapılacak… Veya bir halı saha yapılacak. Bu halı sahada oynayacak erkek veya kadınların futbola ilgisini araştıracağız. Ya da basketbol sahası ya da voleybol sahası… Veri haritasını oluşturup, ona göre hareket edeceğiz.
‘İZMİR’İN EN BÜYÜK KENT LOKANTASI TORBALI’DA’
Kent lokantalarını açtık. Bir kent merkezinde birini de Ayrancılar bölgesinde. Hatta daha önce merkezde ne oluyorsa, Ayrancılar’a da aynısını yapacağız, ayırt etmeyeceğimizi söylemiştik. Merkezdeki kent lokantası 400 kişi kapasiteli İzmir’deki en büyük kent lokantasıdır. Bin kişilik yemek çıkarıyoruz. Orada bugün erişebilirlikle ilgili 2 yıldızlı kırmızı bayrak aldık. Kırmızı kafe açtık. Torbalı’da çok sevdiğim, motivasyon kaynağım olan özel çocuklar var. Kırmızı Kafe’de ciddi anlamda engelli arkadaşlarımızı istihdam ettik. Özellikle yaz akşamlarında 1000-1500 civarında hemşehrimizin hizmet alabildiği bir lokasyonda. Belediye içerisinde ciddi bir dönüşüme başladık ve devam ediyoruz.
‘PERSONEL ALIMINDA MÜLAKATTA SORULARI KENDİLERİ ÇEKTİLER’
Torbalı’da bir ilki gerçekleştirdik. Biz 58 personel için ilana çıktık, 976 arkadaş başvuruda bulundu. Kuralar çekildi. Orada kendi sorularını kendileri çekti. Mesela ‘Atatürk’ün doğum tarihi, 29 Ekim ne anlama geliyor’ diye sorular sorduk. Çünkü ben Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum tarihini bilmeyen birisini belediyede çalıştırmam, kimse kusura bakmasın. Sonrasında o mülakattan 300 küsür kişi geçti. Daha sonra uygulamalı sınavı yaptık. En çok puanı alanları sıraladık. Eşit puanları alanları da eğitim seviyesi, evli olup olmaması, çocuk sayısı gibi bunları böldük ve işe aldık. 53 kişiyi işe aldık. Yağlama alanı ile ilgili başvuranlar yetersiz kaldı. Kalan 5 kişi için de yeniden ilana çıkacağız.
“2 YIL İÇİNDE ARTIYA GEÇECEĞİZ”
Torbalı Belediyesi güçlü bir belediyedir. Ciddi bir borçla devraldık. Ama ben ‘yandık, bittik’ diyen belediye başkanlarından değilim. Lider sorun, kriz çözer. Lider ağlamaz, vahlamaz. Kriz varsa hemen krizi çözmeye odaklanır. O yüzden biz bu krizi dert etmiyoruz. Bunu çözeceğiz. Torbalı halkımız müsterih olsun. 2 yıl içerisinde Torbalı Belediyesi’nin bütçesini artıya geçirmek istiyoruz. Bir mali disiplin… Mali disiplinde ısrarcı olmak, kesinlikle taviz vermemek. Bu 2 yılın sonunda güneş gözüküyor. Bu da Torbalı için büyük bir kazanım. Çünkü faiz ödüyoruz. Özellikle esnaflara ciddi borcumuz var ona üzülüyorum. Banka borcumuz olabilir, önemli değil ama esnafa olmamalı. SGK borcunu 36 ay yapılandırdık. 438 milyon TL civarında bir ödeme planımız var. Bunu aylık olarak 17-18 milyon TL’ye tekabül ediyor. Bu bir siyasi hamledir. SGK’ya olan borçlarımız ülke çapına baktığımızda devede kulak kalıyor. CHP’li belediyelerin SGK borcuyla olacak bir iş değil. Tabi ki herkesin ödemesi lazım, bunu tırnak içerisinde söyleyeyim. Bunu bir yerde yapmak lazım. Zamanlama manidar. Sanki bize iş yaptırmama gibi bir amaç var arka planda. Bu bizi üzüyor. Siyaset bu değil.
‘TARIM ÇALIŞTAYI HEDEFİMİZ VAR’
Bizim bin dönüm azimiz var. Bunun 300 dönümü sulak, kıymetli arazidir. Buğday ektik. Buğday ile kent lokantalarına destek olacak olacak. Onunla ilgili de bir tarım çalıştayı düşünüyorum. Özellikle, Arjantin, Kanada, Hollanda gibi dünyada tarım ve hayvancılığın başkenti sayılan yerler. Oralardan gelen dünya ünlü isimlerle bir tarım çalıştayı yapmak istiyoruz…
’HİZMET BİNASI VE MEYDAN PROJESİNİ 1-1,5 YILA ÇÖZECEĞİZ’
2014 yılında AK Parti Torbalı’da belediyeyi kazanmıştı. Yarım kalan şimdiki belediye binasının temeli atıldı ve müteahhit firma battı, yarım kaldı. O dönemden beri de aynı şekilde duruyor. Torbalı’nın kanayan bir yarasıdır. Öncelikle meydanı bitireceğiz. Daha sonra yarım kalana belediye binasını bitirip Torbalı’nın 2 sorununu 1-1,5 yıl süre içerisinde çözmek istiyoruz. Meydan konusunda Atilla Vekil çok büyük ayıp etti. Büyükşehir’i dolandırıcılıkla suçlamış. Siyasi tabirle yapıyor çünkü öbür türlü kabul edilebilir bir şey değil. Cemil Başkan daha yeni göreve gelmiş ortada nerde ne var daha yeni yeni algılamaya başlarken siyasi dolandırıcılık, söz verip tutmamak demek. Kabul edilemez.
‘METROPOLİS BÖLGEYE CİDDİ ANLAMDA KATKI VERECEK’
Metropolis’le ilgili adımlarımız var. Büyükşehir meclis toplantısını orada yaptık. Cemil Başkan sağ olsun geldi. Hatta ona Başkanım 2 bin 100 yıl önce tabletlerde alınan meclis kararları var. Kenti yönetmişler oradan. 2 bin 100 yıl sonra ilk meclis kararını siz alacaksınız dedim. Baya güzel geçti. Metropolis ciddi anlamda bölgeye katkı koyabilecek hem de miras olarak en büyük polislerinden biridir. Metropolis’te en son bir kilise bulduk. Bu kilisenin çağın şartlarına göre restore edilip, turizme açılması gerekiyor. Çünkü yanımızda Selçuk’ta Meryem Ana var. Yılda 3,5 milyon turistin geldiği, burada da arabayla 15 dakikada varabileceğiniz bir Metropolis Antik Kenti var. Torbalı’ya bugün 100 bin turist gelsin, bir farkındalıktır. İlçeye yavaş yavaş turizm tanıyor. Bunun için ciddi çalışma yapıyoruz. ÇEKÜL Vakfı, Sayın Valimiz çok destek oluyor. Bu konuda herkes Torbalı’nın yararına bir şeyler yapmaya çalışıyor. İnanıyorum ki ortaya çok güzel bir şey çıkacak.
‘2025’TE TORBALI ŞANTİYEYE DÖNECEK’
Bütçemizi onayladık. 2025 Torbalı şantiyeye dönecek. Esas belediyeciliği Torbalı halkı 2025 yılında hissedecek. Yapısal olarak kenti yöneteceğimiz o idari binalar belediye başkanlığı, katlı pazaryeri, sporcu fabrikası… TORKENT sayesinde konutlar. Bu tarafa gelin, meydan projesi… Biz Torbalı’yı 2025 yılında bir şantiyeye çevirip, ciddi anlamada modernize etmeye başlayacağız.