MENÜ
İzmir 14°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Deprem İzmir'in tarihi kilisesini de vurdu!
Güncel
12 Kasım 2020 Perşembe 13:30

Deprem İzmir'in tarihi kilisesini de vurdu!

Kentin tarihi yapılarından olan Aziz Polikarp Kilisesi’nin çan kulesi 6.9’luk deprem sırasında hasar gördü. Ayrıca kilisenin iç kısmında da bazı hasarlar göze çarptı. 1922 İzmir Yangını sonucu yıkılmaya yüz tutan ve 1929'da yeniden inşa edilen kilisenin papazı Vatikan tarafından atanıyor.

GERÇEKİZMİR - İzmir’de 30 Ekim’de Kandilli Rasathanesi verilerine göre 6.9 şiddetinde gerçekleşen deprem 115 kişinin ölümüne yol açarken ardında da çok sayıda hasarlı bina bıraktı. En büyük etkisini Bayraklı’da gösteren deprem sonrasında gözler İzmir’in tamamına çevrildi ve hasar tespit raporları oluşturuldu.

 Diğer yandan tarihi yapıların yer aldığı kentte ibadet yerlerinin durumu da merak edildi. Yapımı yıllar öncesine dayanan bazı cami, kilise ve sinagogların küçük hasarlarla depremi atlattığı belirtildi. İbadet yerlerinde herhangi bir can kaybı kayıtlara geçmezken Aziz Polikarp Kilisesi’nin çan kulesi hasar gördü.

KİLİSENİN TARİHÇESİ
Aziz Polikarp Kilisesi veya Saint Polycarpe Kilisesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir Katolik kilisesidir. Adını on iki havariden biri olan Yuhanna'nın öğrencisi ve İzmir Psikoposu Polikarp'tan almaktadır.

Aziz Polikarp Kilisesi, 1625'te Osmanlı Padişahı I. Süleyman'ın izni ve Fransa Kralı XIII. Louis'nin isteğiyle inşa edildi. 1688 İzmir depreminde ve daha sonra meydana gelen yangında hasar gördü. 1690-1691'de onarım geçirdi. 1763'teki yangında zarar gören kilisenin manastırı yok oldu. 1775'te Fransa Kralı XVI. Louis'nin katkısıyla restore edilen ve bir manastır ile mezarlık eklenen kilise, üç nefli bir bazilika hâline getirildi. 1820'de XIII. Louis onuruna kiliseye mermer bir plaka asıldı. 1892-1989 arasında gerçekleştirilen restorasyon sırasında şapellerin eklendiği kilise, Fransız mimar Raymond Charles Péré tarafından yapılan ve Polikarp'ın hayatını anlatan fresklerle dekore edildi. 1922 İzmir Yangını sonucu yıkılmaya yüz tuttu ve 1929'da yeniden inşa edildi.

Her sene bir santimetre yere batan kilisenin papazı Vatikan’da bulunan Papa tarafından atanıyor.

Fotoğraflar: Hyetert.org

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir