MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Deprem gerçeği Bornova masasında!
Yerel Yönetimler
15 Ağustos 2018 Çarşamba 11:21

Deprem gerçeği Bornova masasında!

Bornova Belediyesi ve Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin işbirliğiyle Bornova Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Deprem Gerçeği ve İzmir’ konulu panelde, 17 Ağustos Depremi’nin 19’uncu yılında depreme hazırlık konusunda yapılması gerekenler hatırlatıldı.

Bornova Belediyesi ve Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi 17 Ağustos Depremi’nin 19’uncu yılında, deprem öncesinde alınması gereken tedbirleri hatırlatmak ve vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla Bornova Kültür Merkezi’nde ‘Deprem Gerçeği ve İzmir’ konulu bir panel düzenledi. 

Alınması gereken önlemlerle dikkat çekildi
Panelin moderatörlüğünü İnşaat Mühendisi Abdullah İncir üstlenirken, Jeofizik Mühendisi Doç. Dr. Mehmet Utku, Jeoloji Yüksek Mühendisi Tahir Öngür, İnşaat Mühendisi Selma Nalbantoğlu konuşmacı olarak yer aldı. Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Sinan Can Öziçer ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Gürkan Erdoğan’ın açılış konuşmalarını yaptığı panelde özellikle kamu kurumlarının depreme hazırlık konusunda alması gereken önlemlere dikkat çekildi.

Deprem değil, ihmal öldürdü
Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Sinan Can Öziçer, 17 Ağustos 1999 depreminde insanların ihmaller nedeniyle hayatlarını kaybettiğini belirterek, “İzmir alüvyon zemin üzerine kurulmuş durumda, binalarımızın da önemli bir bölümü kullanım ömrünü tamamladı. Bize düşen deprem öncesi, deprem anı ve sonrasında yapacaklarımızı planlamak. Bu konuda hem bireyler hem de kurumların üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor” dedi.

Bilim ve tekniğe güvenilmeli
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Gürkan Erdoğan da insanların bir sağlık problemi yaşadığında en iyi doktoru bulma arayışına girdiğini ancak ev alırken projesini kimin çizdiğini, mühendisinin kim olduğunu merak etmediğini belirterek, “Yapılar konusunda bilime ve tekniğe güvenilmeli” diye konuştu.

Panelistlerden Jeofizik Mühendisi Doç. Dr. Mehmet Utku 1999 depreminin Türkiye’nin deprem algısı yönünden milat olduğunu belirterek, “Ülkemizin tamamı 2. Derece deprem bölgesinde. İzmir 7 şiddetinde deprem olma olasılığının yüksek olduğu bir kent. İzmir ve çevresinde her gün ortalama 20 civarında deprem oluyor” dedi. Utku, İzmir diri fay hatlarının envanterinin çıkarılması, nokta bazında da yapı ile yer uyumunun sağlanması gerektiğini söyledi.

Yapılar gerçekçi verilere göre tasarlanmalı
Jeoloji Yüksek Mühendisi Tahir Öngür de “Yeraltını çok iyi tanımak zorundayız. Yoksa her deprem bizi başka bir yerimizden vurur” diyerek, “Yapıları planlarken yeraltıyla ilgili hesaplanması gereken çok şey var. Kentin merkezindeki yer hareketlerini çok iyi bilmek zorundayız. Ancak bu modellemeyi yapma konusunda çok başarısızız” dedi. Öngür, yeraltındaki jeolojik hareketleri modelleme görevinin kamunun üstlenmesi gereken bir sorumluluk olduğunu söyledi. Öngür ancak böyle yapıların gerçekçi verilere göre tasarlanabileceğini söyledi.

Yapı envanter çalışması tamamlanmalı
İnşaat Mühendisi Selma Nalbantoğlu da binaların bilim ve tekniğin ışığında yapılması gerektiğinin altını çizerek, “İzmir’in yapı envanter çalışmasını bir an önce tamamlaması gerekiyor” dedi. Bornova Belediyesi’nin öncülüğünde başlatılan çalışmayla Bornova’daki toplum afet gönüllülerinin sayısının 1000’e ulaştığını hatırlatan Nalbantoğlu, 60 adet toplanma alanı belirleyen Bornova Belediyesi’nin hazırlık konusunda da önemli adımlar attığını dile getirdi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir