MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ders zili cep yakarak çalacak!
Güncel
7 Eylül 2022 Çarşamba 08:25

Ders zili cep yakarak çalacak!

Ders zilinin çalmasına sayılı günler kala veliler kara kara düşünüyor. Beslenme, giyecek ve ulaşım derken peş peşe gelen zamların gölgesinde kırtasiye masrafları da tavan yaptı, yeni başlayan bir öğrencinin ihtiyaç listesinin maliyeti bin liraya kadar çıktı. Konu hakkında konuşan Veli-Der Karşıyaka Şubesi Başkanı Aydın, eğitimin lüks haline geldiğini söylerken ekonomik krizin etkilerinin altını çizdi.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR – Üç aylık yaz tatilinin ardından Anaokulu ve 1. Sınıf öğrencileri uyum süreci kapsamında 5 Eylül’de ders başı yaparken ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için ders zili 12 Eylül’de çalacak.

Yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde veliler ise ekonomik krizin gölgesinde alışveriş telaşında…

Ders zilinin çalmasına günler kala çocukların okul ihtiyaçları velilerin ceplerini yakıyor. Peş peşe gelen zamlarla sürekli artan gıda fiyatları akıllara ‘Beslenme çantaları nasıl dolacak?’ sorusunu getirirken, öğrencilerin ulaşımı da geçtiğimiz günlerde alınan zam kararıyla giderek büyüyen bir yük haline geldi. Alınan karara göre İzmir’de en yakın mesafe olan 0-3 kilometre arası öğrenci servisi ücreti 679 lira olurken, 0-6 kilometre 836 lira, 0-10 kilometre 892 lira, 0-15 kilometre bin 56 lira, 0-20 kilometre bin 269 lira, 0-25 kilometre bin 408 lira, 0-30 kilometre bin 546 lira, 0-35 kilometre bin 622 lira ve 0-40 kilometre bin 722 lira olarak ücretlendirildi.

BİN LİRAYI BULUYOR!
Velilerin kara tabloda hesap-kitapla boğuştuğu bir diğer kalem ise kırtasiye masrafları… Okula yeni başlayan bir öğrenci için temel alışveriş listesinin fiyat ortalaması alındığında ortaya çıkan bilanço bin lirayı bulurken alışveriş listesinin kalitesine göre harcanacak rakam bin liranın üstüne de çıkabiliyor.

OKULA YENİ BAŞLAYACAK BİR ÖĞRENCİ İÇİN TEMEL ALIŞVERİŞ LİSTESİ VE FİYATLARI

-Okul Çantası: 80 TL-300 TL arasında değişiyor, çekçekli okul çantası fiyatları ise 600 TL’ye kadar çıkıyor.

-Suluk-Matara: 30 TL’den başlayan fiyatlar kalitesine göre 200 TL’ye kadar çıkabiliyor. Plastik ve çelik bazlı oluşuna göre fiyatlar değişkenlik gösteriyor.

-Beslenme Çantası: Beslenme Çantası fiyatları 35 ile 120 TL arasında değişkenlik gösteriyor.

-Kalem Kutusu: 25 TL’den başlayan kalem kutusu fiyatları kapasitesine göre 250 TL’ye kadar çıkabiliyor.

-Kurşun Kalem: Kurşun kalemin tanesi ortalama 3,5 TL’den satışa sunuluyor.

-12’li Pastel Boya Seti: 25 TL’den başlayan pastel boya seti fiyatları kalitesine göre 80 TL’ye seviyesine çıkabiliyor.

-Keçeli Kalem Seti:  25 TL’den başlayan fiyatlar 90 TL’ye kadar çıkıyor.

-Resim Defteri: Fiyatlar 20 ile 100 TL arasında.

-Çizgili-Kareli Defter: Çizgili ve kareli defter fiyatları kalitesi ve sayfa sayısına göre değişkenlik gösteriyor ve tanesi 15 ile 50 TL arasında satışa sunuluyor.

-12’li Kuru Boya: Fiyatlar kalitesine göre 30 TL ile 230 TL arasında değişkenlik gösteriyor.

-4’lü Kırmızı Kalem: Fiyatlar 7 ile 10 TL arasında değişiyor.

-4’lü Kurşun Kalem: Fiyatlar 15- 20 TL arasında.

-4’lü Oyun Hamuru: Ortalama fiyatı 40 TL.

-Set Fosforlu Kalem: Ortalama 70 TL’den satılıyor.

-Yapıştırıcı: Fiyatlar 10 ile 25 TL arasında değişiyor.

MASRAFLAR 3 BİN LİRAYA VARIYOR, EĞİTİM LÜKS HALİNE GELDİ!
Servis ücretlerine gelen zamlar, gıda ürünlerinin ekonomik krize bağlı olarak zamlanması, tekstil ürünlerinin zamlanması ve kırtasiye ürünlerine gelen zamlar velilerin belini bükerken yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde konu hakkında açıklamalarda bulunan Veli-Der (Öğrenci Veli Derneği) Karşıyaka Şubesi Başkanı Turgut Aydın, ‘’Bu yaşanan ekonomik kriz yoksulluğu derinleştirdi. Bunun eğitime yansıması da var elbette. Bugün okula yeni başlayan bir çocuğun eğitim masrafları kırtasiye, kıyafet, ulaşım, beslenme olarak sınıflarsak iki, üç bin liraya kadar varıyor! Eğitim masrafları sadece kırtasiye masraflarından ibaret değil. Kıyafet var, ulaşım var. Tüm eğitim yılı boyunca beslenme çantasına bir şeyler konulması gerekiyor. Bu yıl eğitim-öğretim masrafları çok arttı. En temel hak olan eğitim sıradan insanlar için lüks haline geldi. Bu eğitim hakkının engellenmesi demektir. Bu fiyatları yükselten kırtasiyeciler değil, krizden dolayı yaşanıyor. Masrafların artmasının yanı sıra beslenme diğer sorunların önüne geçmiş durumda. Çocuklarımızı yetersiz beslenmeden dolayı sağlık sorunları yaşıyor. Sağlıklı suya erişim konusu da önemli. İzmir’de şebeke suyu temiz olabilir ama okulların alt yapıları çok eski dolayısıyla temiz olan şehir suyu okula girdiği zaman tesisatların eski olması nedeniyle içilebilir olmaktan çıkıyor’’ dedi.

ANAYASA’YI HATIRLATTI!
Sözlerine Anayasa’yı hatırlatarak devam eden Aydın şunları kaydetti: Bir çocuğun beslenme çantasını hazırladığınız zaman bir dilim ekmek, süt, yumurta koyduğunuz zaman 50 TL’ye yaklaşıyor. Bir ay içinde 20 günde bir çocuğun beslenme masrafı 1000 TL’ye çıkıyor. Sene içerisinde de masraflar devam ediyor. Fotokopi masrafları, belirli günler ve haftalardaki masraflar bitmiyor. Anayasa’nın 42. Maddesi’ne göre zorunlu eğitim parasızdır der. Bu eğitim masraflarının devlet tarafından karşılanması gerekir. Kıyafetlerinden tutun, kırtasiye, servis ve beslenme ücretleri devlet tarafından karşılanmalı ama bu bir tercih meselesi. Yetkililer tercihini kamudan yana mı yapıyor yoksa sermayeden yana mı yapıyor? Özel okulların 2002’de devlet okullarına oranı yüzde 2’idi. Şu an bu oran yüzde 25! Özel okullara ağırlık veriyorsunuz kendi okullarınızı gözden çıkarıyorsunuz. Çalışan kesimin yüzde 50’si asgari ücretle geçiniyor zaten.

BİR MASRAF KALEMİ DE İLLEGAL KAYIT PARASI!
Devlet okullarının yönetimi tarafından velilerden kayıt parası ve bağış istenmesi uzun yıllardır gündemdeki yerini korurken Aydın velilerin bir harcama kalemini de okulların istediği bu tip paraların oluşturduğunu söyledi.

Aydın sözlerini, ‘’Siz bağış talep edersiniz ama bağış gönüllülük esasına dayanır veli veremiyorsa zorla alamazsınız. Bu kayıt dönemlerinde özellikle büyük baskılar yapılıyor. Okullar da şu bakımdan haklı, doğru düzgün ödenek alamıyorlar. Milli Eğitim Bakanı’nın samimi olması lazım. Velilere ‘para vermeyin’ diyeceksiniz diğer taraftan okula para göndermeyeceksiniz, tavşana kaç, tazıya tut misali olmaz. Bu sizin tercihinizle alakalı. Bakanın tercihini kamusal eğitimden yana yapmalı’’ diyerek noktaladı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir