Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - Yarı yıl tatilinin ardından zil yine endişeyle çaldı.
2021-2022 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemi Omicron varyantının yayılım etkisiyle tavan yapan vaka sayılarının gölgesinde başladı.
Ara tatilden önce yüzlerce sınıfın karantinaya alındığı ve en az 1500 öğrenci ve öğretmenin koronavirüse yakalandığı İzmir'de yeni dönemi için önemli açıklamalarda bulunan Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal, daha kötü bir tabloyla karşılaşmamak için sınıflardaki öğrenci sayısının seyreltilmesi ve salgına karşı toplumsal olarak bütünlüklü bir mücadele verilmesi çağrısında bulundu.
"VAKA SAYISINDA ARTIŞ EĞİTİMİN RİSKE GİRMESİ DEMEK!"
Eğitim-Sen 1 No'lu Şuba Başkanı Vardal eğitim ve öğretimde ikinci döneme dair şunları söyledi: Şubat ayının ilk haftasında baktığımızda vaka sayıları 100 bin civarında seyrediyor. Vaka sayılarının okullara yansımaması mümkün değil. Okullardaki sonuçlarını göreceğiz. Bu noktada bazı önlemler almak gerek ama ne yazık ki bakanlık herhangi bir önlemi bizimle veya kamuoyu ile paylaşmış değil. Okullarda buna ilişkin önlemler de söz konusu değil. Şu andaki verilere baktığımızda okullarda da artışı gözleyeceğiz. Bunun için de okullarda önlemler alınmadığında okuldan kaynaklı vaka sayılarının da artışı söz konusu olacak. Bütün bunlarda ikinci yarı yılda eğitim öğretimin riske girmesi demektir! Bu konudaki endişe ve kaygıların artması söz konusu. Elbette ki yüz yüze eğitime devam edeceğiz ancak sadece okullar için konuşmuyorum toplumsal olarak da tedbirleri gevşettik bu eğitimi de tehdit ediyor. Baktığımızda her yerde sokaklarda, cafelerde hayat normal seyri içerisinde akıyor. Bu vaka sayılarına yansıyor bu yansıma okullara da sirayet edecek. Sadece okullar üzerinden değil ülke genelinden bütünlüklü bir mücadeleye ihtiyaç var ancak iktidar ipin ucunu bırakmış gibi gözüküyor.
SINIFLARDA ÖĞRENCİ SAYISI SEYRELTİLMELİ
Vardal vaka sayılarının artarak devam ettiği bir iklimde bunun okullara da yansıyacağını vurgularken tablonun kötüye gitmemesi için alınması gereken tedbirleri de anlattı.
Vardal, "Sınıflarda öğrenci sayısının seyreltilmesi ve günlük, anlık temizliklerin yaygınlaştırılması ile maske kullanımının titiz şekilde uygulanması çok önemli. Maskeyle bir eğitim öğretim sürdürmek çok kolay değil. 40 kişilik sınıflarda bütün öğrencilerin maske taktığı, öğretmenin maske ile ders anlatması çok sıkıntılı bir durum bu. O yüzden sınıflardaki öğrenci sayısının seyreltilmesi gerek. Hibrit eğitimin de düşünülmesi gerek, bunu da söylüyoruz. Normal eğitim yapan okullar var. Sınıftaki öğrenci yükünü azaltmak için ikiye bölünebilirler, sabahçı ve öğrenci şeklinde yürütülebilir. Öğrenciler de zaman geçtikçe maske kullanımında daha özensiz davranıyor. Ülkedeki gelişmeler öğrencilere de yansıyor. Birey olarak bizler de tedbirleri gevşetiyoruz. Salgınla bütünlükle bir mücadele gerekiyor" dedi.