MENÜ
İzmir 21°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Dezenfektan kullanımından önemli uyarılar
Sağlık
12 Mart 2021 Cuma 14:05

Dezenfektan kullanımından önemli uyarılar

Dezenfektan kullanımı konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunan Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Başkanı Koç, virüsten korunmada dezenfektan kullanımından ziyade hijyen kurallarına dikkat etmenin daha önemli olduğunu söyledi
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehlika Koç, el dezenfektanlarının kullanımı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Halk sağlığını tehlikeye atan, ürünlere yönelik denetimlerin daha sık yapılması gerektiğini söyleyen Koç, etiketi olmayan ürünlerin tercih edilmemesi gerektiğini belirti. Koç, virüsten korunmada dezenfektan kullanımından ziyade hijyen kurallarına dikkat etmenin daha önemli olduğunu açıkladı.

DENETİMLER SIKLAŞTIRILMALI
Sahte ürünlerin tespiti için denetimlerin daha sık aralıklarla yapılarak, sonuçların kamuoyu ile paylaşılması gerektiğine dikkat çeken Koç, “Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Denetim Hizmetleri Başkan Yardımcılığı Kozmetik Denetim Dairesi Başkanlığı tarafından 2020 yılında insan vücuduna doğrudan temas eden tip-1 (el dezenfektanları, antibakteriyel sıvı sabunlar vb.) ve tip-19 (sinek kovucular vb.) biyosidal ürünlerin piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri sonucunda teknik düzenlemeye aykırı ve güvensiz ürünler tespit edilmiş olup bu ürünlere idari yaptırımların uygulandığı belirtilmiştir. Sahte/kaçak/taklit olduğu belirlenen 18 bin 906 adet ve 24 bin 387 litre sahte/kaçak ürün güvensiz ürün kapsamına alınmış ve imha işlemi uygulandığı belirtilmiştir. Halk sağlığını tehlikeye atan bu tarz ürünlere dair denetimlerin daha sıklıkla yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Uygunsuz olan ürünler piyasadan geri çekilmeli, imha iş ve işlemleri, para cezasının yanı sıra, uygunsuz ürünler kamuoyu ile de paylaşılmalıdır ve ifşa edilmelidir. Geçmiş yıllarda Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından izinli dezenfektanlar paylaşılmaktaydı ancak hali hazırda denetimler sonucunda hangi ürünlerin teknik düzenlemeye aykırı olduğu bildirilmemiştir, en kısa süre içerisinde izinli olan biyosidal ürün listesi güncellenmeli kamuoyu ile paylaşılmalıdır” diye konuştu.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Dezenfektan almadan önce dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgi veren Koç, “Son bir yıldır koronavirüs salgını ile birlikte el dezenfektanları, antibakteriyel sabun gibi biyosidal ürünlerin kamusal ve kişisel kullanımı sıklıkla artmıştır. Bu durum karşımıza dezenfektanların aşırı ve uygunsuz kullanımını gözler önüne sermektedir. Birçok kez yinelediğimiz üzere, dezenfektanların uygunsuz ve aşırı kullanımından, içeriğinde ne olduğunu bilinmeyen, etiketi olmayan, dezenfektan ve biyosidal ürünleri kullanmaktan kaçınılmalı, kullanılacak olan ürünlerin etiketleri dikkatli bir şekilde okunmalı, kullanım talimatlarına uyulmalıdır. Ürünlerin göz ile temasından kaçınmalı, koklanmamalı, içilmemelidir. Gerekli olan uyarılara uyulmadığı takdirde zehirlenmeye, ciltte hasarlarına, alerjik reaksiyonlara, astım ve kronik cilt rahatsızlıklarına neden olabilir, bağışıklık sistemi olumsuz etkilenebilir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır. Salgından korunmak ve hastalanma riskini en aza indirmek için eller en az 20 saniye boyunca bol su ve sabun ile yemekten önce ve sonra, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra, dışarıdan eve gelindiğinde yıkanmamasının yeterli olduğunu paylaşmak isteriz” ifadelerini kullandı.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir