TBMM Dilekçe Komisyonu'nun Sosyal Kooperatifçilik Alt Komisyonu, İzmir'de kooperatifleri ziyaret etti. Son olarak, Dilekçe Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, Sosyal Kooperatifçilik Alt Komisyon Başkanı AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal ve AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer'den oluşan heyet, dezavantajlı bir mahalle olan Kuruçaylıların kurduğu ve atık çiçekleri toplayıp iç mekan tasarımı, özel günler hediyesi gibi çeşitli ürünlere dönüştüren İzmir Doğa İncisi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi'ni ziyaret etti. Menderes ilçesi, Oğlananası Mahallesi'ndeki kooperatif binasında düzenlenen ziyarette konuşan Sosyal Kooperatifçilik Alt Komisyon Başkanı Arzu Aydın, yaptıkları çalışmada sosyal kooperatifçilik alanının, şu an itibariyle bir yasal düzenlemesi olmayan zeminde faaliyet gösteren kooperatifler olarak karşılarına çıktığını söyledi. Aydın, "İtalya'da varlığını devam ettiren ve özellikle bazı yerlerde kamunun görevlerini ifa eden kooperatifler, dezavantajlı gruplara hizmet eden kooperatifler var. Ancak incelediğimiz zaman gördük ki aslında bizim geleneklerimizden gelen imece usulünü uygulayan kooperatifler bunlar. Biz bunu kadın kooperatifleriyle, sıfır atık çalışmalarıyla, faaliyet alanı farklı olan kooperatifler ile nasıl birlikte hemhal ederiz, nasıl ortaya herkesin faydalanabileceği bir düzenlemeye vesile oluruz diye düşünüyoruz. Burada olmamızın sebebi bu. İzmir'de çok kooperatif var ve çok aktifler, 2 günlük yoğun incelememizde bunları gördük. Biz bu noktada, kooperatiflerle görüşüp neler yapılabileceğini tespit etmek istedik" dedi.
'SIKINTILARI BİREBİR GÖRMEK İSTEDİK'
TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Mihrimah Belma Satır da yerinde çalışmalarla kooperatifçilik alanındaki sıkıntıları birebir görmek istediklerini belirtip, "Buradaki 2 günlük çalışmamızda gördük ki buradaki kooperatiflerin, yöneticilerin ve istihdam edilen kişilerin kamu bürokrasisi ile hiçbir sorunu yok. Özellikle Ticaret İzmir İl Müdürü ve ekibiyle çok güzel bir diyalog kurulmuş. Devletin kooperatiflere verdikleri desteklerin ilgililere ulaşmasında çok büyük katkıları olmuş" diye konuştu.
'ATIK BİTKİLERDEN İÇ TASARIM ÜRÜNÜ YAPIYORUZ'
Komisyon üyesi milletvekillerine kooperatifleri hakkında bilgiler veren İzmir Doğa İncisi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı ve Emir Sultan Mahallesi Muhtarı Hüseyin Heptepe, 2 senelik, çiçeği burnunda bir kooperatif olduklarını belirtip, "Yaklaşık 20 senedir dağlarda, bayırlarda bu işi yapıyordum. Kişisel olarak meraklıydım. Kendi ekibim vardı ve amatörce yapıyordum. Mahallem, Türkiye'nin gettosu. Ben ne yapabilirim diye düşünürken aklımıza bu kooperatif geldi. Örneğin yaz sezonunda karabiber denen, bizim park ve bahçelerimizde yetişen bitkileri zarar vermeden buduyoruz. Özellikle paskalya zamanında bu ürün çok rağbet görür. Biz bu bitkileri budadıktan sonra eşi cezaevinde olan hanımlarımıza, zor durumdaki vatandaşlarımıza, emekli olup kendilerine gelir yaratmak isteyenlerin önüne döküyoruz. O insanlarımızda, bize demet haline getiriyor. Topladığımız atık bitkiler, özel bir formülle elde edilen solüsyonda günlerce kalıyor ve bu aşamadan sonra su, hava, toprak, herhangi bir özel bakım istemeden 10 sene boyunca iç dekorlarda kalabiliyor. Böylece biz, atık çiçek ve bitkilerden iç tasarım ve dekor ile özel günler hediyesi gibi çok çeşitli ürünler elde ediyoruz. Bunu yaparken de, genellikle Roman vatandaşlarımızdan kurulu olan mahalle insanımıza maddi destek oluyoruz. Türkiye'de bir ilk, dünyada da marka haline geleceğini düşünüyoruz" dedi.
TALEPLERİ DİNLEDİLER
Yapılan bilgilendirme toplantısının ardından TBMM Dilekçe Komisyonu heyet üyeleri, İzmir Doğa İncisi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi üyeleri ile birebir sohbet ederek, talepleri dinledi. Dilekçe Komisyonu Başkanı Mihrimah Belma Satır da ellerinden gelen yardımları yapacaklarını Kooperatif Başkanı Heptepe'ye iletti. (DHA)