Mehmet İŞLER / GERÇEKİZMİR - Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında düğünlere gelen yasak ve kısıtlamalar sonrasında sektörün bileşenleri yaşananlara tepki gösterdi.
İzmir’de faaliyet gösteren işletmeleri kapsayan Düğün Davet Sektörü Temsilcileri Platformu üyeleri tarafından yapılan açıklamada alınan karara adeta isyan edildi.
Basın toplantısında İzmir Çiçekçiler Odası, İzmir Fotoğrafçılar Odası, İzmir Toplantı Ve Düğün Salonları İşletmecileri Derneği, İzmir Kaynaklar Sanayici Ve İş Adamları Derneği, İzmir Müzisyenler Ve Müzik Organizasyon Firmaları, İzmir Ses, Işık, Sahne Sistemi Firmaları, İzmir Süsleme Ve Dekorasyon Firmaları, İzmir Fotoğraf Video Firmaları, İzmir Etkinlik Mekanları, İzmir Ekipman Hizmet Firmaları yer aldı.
‘DENETİMLİ DÜĞÜNLERE İZİN VERİLSİN’ DEDİLER SOKAK VE KÖY DÜĞÜNLERİNİ İŞARET ETTİLER!
Düğün sektörünün Türkiye’de yıllık 55 milyar lirayı aşan bir endüstriye dönüştüğü belirtilirken yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: Sokak düğünleri yasaklansın ama nasıl otellerimiz denetimli olarak açıksa, denetimli düğünlere de izin verilsin. Yoksa dev bir sektörü kaybedeceğiz. Sadece düğün ekonomisinin İzmir’de 30, Ege Bölgesi’nde 70 milyon liraya ulaşmıştır. Söz, nişan, kına, sünnet ve düğünlerin yer almıyor. Bunların da dahil edilmesiyle sektör 100 milyar liraya ulaşıyor. Sıkıntılı bir süreç başlamıştır. Biliyoruz ki sağlık her şeyden önemli. Biz de vergisini veren, istihdam yaratan sektör olarak diyoruz ki sokak düğünleri yasaklansın ama denetimli düğünlere izin verilsin. Turizm bölgelerindeki otellerin etkinlik alanlarında, plajlarda, bazı kafe ve restoranlarda dip dibe yaşanan eğlencelerin sosyal mesafe ve maske kurallarına uyulmadan devam ettiğini gördükçe sadece düğünleri yasaklayarak virüsle mücadele edilme çabasını kesinlikle adil bulmadığımızı belirtmek istiyoruz. Denetimli düğün salonlarında COVİD vakasıyla kontrolü mümkün olmayan sokak ve köy düğünlerindeki vaka sayısının açıklanması halinde durum ortaya çıkacaktır.
DÜĞÜN SEKTÖRÜ PAYDAŞLARI BU SÜRECİN GÜNAH KEÇİSİ YAPILMASIN
Soru cevap kısmında sektörle ilgili algı operasyonun yapıldığını ifade eden Ali Osman Öğmen, “Algı yönetimi diye bir şey var. Eğer basında sürekli düğün sektörüyle ilgili haberler çıkıyorsa ve bu haberlerin kaynak noktası ile denetimi yapılamayan sokak düğünleri ise bu algı yönetimi denilen olayda etkili rol oynadı. Filyasyon çalışmalarında denetimli düğünlerden veriler var mıdır? Araştırdık. Yok. Düğün salonlarındaki riskin hayatın diğer alanlarındaki riskten daha az olduğuna inanıyoruz. AVM, plaj ve diğer yerler… Çoğu yerde düğüne katılanların listesi var. Takibi kolay. Biz ekonominin çarkları dönsün diye uğraşıyoruz. Hayat devam ediyorsa biz burada kendi sağlığımız kadar insanların sağlığını da devletimiz gibi düşünüyoruz. Bizim tek üzüntümüz düğün sektörü paydaşları bu sürecin günah keçisi yapılmasın. Her şeyden etkilenirken adil olunması gerekiyor. Bizi feda etmek virüsü bitirmeyecek ama sektörü bitirecek” ifadelerini kullandı.