GERÇEKİZMİR- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kasım ayı olağan meclis toplantısının 7’nci oturumu Başkan Tunç Soyer idaresinde gerçekleşti.
Toplantıda kent için önemli kararlar alınırken meclis üyelerine bir atama kararına dair bilgilendirme yapıldı. Açıklamada, “Kurumumuza naklen tayin olan Güler Sağıt Daire Başkanı kadrosuna ve Eşref Soysal Şube Müdürü kadrosuna atanmıştır” denildi.
Daha sonra ESHOT Genel Müdürlüğünün 2021 Mali Yılı Performans Programının ve Gelir- Gider bütçesinin oy çokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporları gündeme geldi.
ESHOT’un 2021 yılı gider bütçesi 1 milyar 817 milyon 146 bin TL, gelir bütçesi ise 1 milyar 176 milyon 196 bin TL olarak oylandı ve kabul edildi. Büyükşehir Belediyesi’nden de kuruma 600 milyon TL’lik yardım yapılmasına karar verildi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti ‘evet’ AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ‘hayır’ oyu verdi. Bütçe oy çokluğuyla kabul edildi.
ŞAPKA ÇIKARILACAK BİR DURUM!
Oturumdaki ESHOT tartışmalarında ilk olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili CHP’li Mustafa Özuslu konuştu. Kurumun faaliyetlerinden örnekler veren Başkan Vekili Özuslu lehte açıklamalar yaptı. Özuslu, “ESHOT bir hizmet kuruluşudur. Burada kar ve zarardan söz edebilir miyiz? ESHOT’un üzerine bindirilen ücretsiz hizmetleri de hesaba katmak zorundayız. Bir hizmet veriyorsunuz ve bunları birtakım sübvansiyonlarla idame ettireceksiniz. Ülkede ne oluyorsa ESHOT’u yöneten arkadaşlarımız da bunun doğrultusunda hareket ediyorlar. Bundan doğal bir şey olamaz. Ülkede bir bakan değişikliği oldu. Bir ülkede ekonomi bakanı değişince ciddi etkileri olur. Merkez Bankası başkanı değişti. Niçin bu tedbirleri alıyorlar? Gerektiği için… ESHOT’u da bunlardan bağımsız düşünemeyiz. ESHOT’ta filo gençleştirmesi yaptık. İzmir tarihinin en büyük alımını gerçekleştirdi. Yaş ortalamamız 6.2’ye düşecek. AB’nin ortaya koyduğu standartlara denk düşüyor. 100 adet elektrikli otobüs alımımız var. O zaman 5.2’ye düşecek. Daha iyi hizmet veren otobüslerle devam edeceğiz. Toplu ulaşımda halkın bunu kullanması büyük zenginliktir. Bir söz var; gelişmiş ülke fakirlerin araç kullandığı değil zenginlerin otobüs kullandığı ülkedir. Biz İzmir’de bu vizyonu ortaya koyuyoruz. Otobüs alımlarında ulaşılan zirvenin şapka çıkarılacak bir durum olduğunu düşünüyorum. Kendi kaynağı içinden ve piyasa şartlarının altında alıyor. Yani alırken de kazanıyor. Arkadaşlarımız kamunun bütçesini doğru kullanıyorlar. Ne yaparsak yapalım lastikli taşıma ulaşımda büyük yer kaplıyor” dedi.
120 DAKİKA İZMİR’E İYİ GELDİ
Özuslu ayrıca, “Gelelim, çok eleştirildiğimiz 120 dakika meselesine… 120 dakika İzmir’e iyi geldi. Biniş kaybı var mı? Var. İlk binişlerde yüzde 1’lik bir artışlık var. Vatandaş kendisini daha doğru otobüse binme konusunda yönlendirmiş. İkinci binişlerde 50 kuruş alıyoruz diye eleştirildik. Kimse,‘niye ilk binişlerde 10 kuruş düşürdünüz?’ demiyor. Esas eşeğin büyüğü orada! Üçüncü binişler artmış. İsteyenler rakamları ESHOT müdürlüğünden alırlar” açıklamasında bulundu. İZTAŞIT uygulamasına da değinen Özuslu, “Çok önemli bir hizmet. Büyükşehir yasasıyla sınırlar genişleyince Büyükşehir oralara hizmet götürmekte zorlandı. Bu hizmetle kolaylaştı” dedi. Özuslu detaylı bilgilendirme yaptı.
DEVLET ÖTV VE KDV’Yİ KALDIRSIN!
“Devletten bir ricamız var” diyen Özuslu, “ESHOT’un 600 milyon lira bir desteğe ihtiyacı var. Büyükşehir’den biz bu rakamı veriyoruz. Eğer ÖTV ve KDV’de yük kaldırılırsa aşağı yukarı 135 milyon TL’ye yakın bir tasarruf söz konusu olacak. Bu aslında ciddi bir girdidir. Bunu devletimizden talep ediyoruz. Madem kamu hizmeti, gelin bunu birlikte yapalım” ifadelerini kullandı.
ESHOT’UN PAZARA GİDEREK PATATES, SOĞAN SATMASINI BEKLEMİYORUZ
AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal da, CHP’li Özuslu sonrasında kürsüye geldi ve eleştirilerini sıraladı. Hızal, “Biz burada ESHOT’la ilgili durumu konuşuyorsak bu ülkede yeteri kadar raylı sistemlerin gelişmemiş olmasıdır. Az önce bir söz söylendi. Zenginlerin artık metrolara biniyor olması gerekir. Asıl mesele bu! Hayatın bir gerçeği var. Lastik tekerlekli araçla bu taşıma işini yaparsak zarar ederiz. Dünyanın her yerinde bu böyledir. ESHOT’un şu kadar gelirimiz var, giderimiz var denilerek kar ettik diye açıklanmasını elbette beklemiyoruz. ESHOT’un sadece biniş ücretlerinden alınan geliri var. Bunu biliyoruz. İZSU ve ESHOT’un pazara giderek patates, soğan satmasını beklemiyoruz. Gerçi ESHOT’un yeni bir geliri var. Reklam geliri… Çok ciddi bir gelir. Otobüslerdeki renk cümbüşünü hepimiz görüyoruz. Duraklarda da var. Buradan gelir elde ediliyor. Burada mesele ESHOT’un kar zarar etmesi değil. Zararını tartışırken doğru yatırımlarla bu zararın bir miktar daha aşağı indirilmesini önerdik. ESHOT’un araç yaş ortalaması yüksek dedik. Ne kadar doğru bir bakış açısında olduğumuzu gördük. Geldiğimiz noktada ESHOT doğru bir anlayışla yeni araçlar alındı. Araç yaş ortalaması inmiyor ama sabit duruyor” açıklamasını yaptı.
GEREKİRSE 600 DEĞİL 700 MİLYON DESTEK VERELİM AMA 90 DAKİKAYI GERİ GETİRELİM!
Çalışmalar olmasına rağmen ESHOT’un yine de istenilen seviyede olmadığını vurgulayan Hızal, “Her yıl olduğu gibi ESHOT’a bu yıl da yardım yapılacak. Bu yıl uygun görülen 600 milyon! Ve geçmişte gördük ki hep öngörülenin üzerine çıktı. Bu yıl da 600 milyonu aşacak diye düşünüyoruz. Açık da krediyle tamamlanıyor. ESHOT bir zarar ediyor. Bu zararı dönem dönem yapılan zamlarla vatandaştan çıkarma gereği duyulmasına eleştiri getiriyoruz. 90 dakika meselesi İzmir’de son dönem en çok konuşulan konu. İzmirlilerin tabiriyle söylüyorum; 90 dakikama dokunma! İzmir’deki ulaşım sistemini ESHOT kurdu. Bu sistemde bir vatandaşımızın ikinci aktarmaya binmesi zorunlu. 15 yıl boyunca bu şehirde ulaşım noktasındaki en doğru uygulamayı maalesef ki bu mecliste CHP ve İYİ Parti oylarıyla ortadan kaldırdık. Biz ESHOT’un kar etmesini beklemiyoruz, doğru yatırımlarla zararı aşağı çekmesini bekliyoruz. Gerekirse 600 milyon değil 700 milyon büyükşehir desteği verelim ama 90 dakikayı geri verelim. Vatandaş sizden 90 dakikayı 120 dakikaya çıkarmanızı beklemiyor. Vatandaş sizden 90 dakikanın eski haliyle ücretsiz olarak devam etmesini istiyor. Hiçbir İzmirli keyfiyet olarak otobüs değiştirmez. Siz bunu 50 kuruşçuk bir zam olarak nitelerseniz, arka sıradakiler için büyük bir zam olur. Biz AK Parti olarak yakın zamanda önerge verdik ama ortadan kaldırıldı. Bu uygulamayı hep beraber hayata geçirelim” dedi.
ZAMLAR ÖTELENEMEZ Mİ?
MHP Grup Başkan Vekili Selahattin Şahin de, “ESHOT’umuzun 2021 yılı bütçesini görüşüyoruz. Bir önceki gün İZSU’nun bütçesi yine aynı şekilde görüşülmüştü. Tabii yine zam yapıldı. Suya zam yapıldı. İnşallah ESHOT’a da zam yapılmaz. ESHOT önemli ölçüde İzmir’de yolcu taşımayı gerçekleştiriyor. ESHOT hep zarar ediyor. Özel taşıma Seferihisar’dan başladı ve kooperatife devredildi. Küçük esnaf taşıyor ama salgın nedeniyle onlar da zararda. Şu an dolmuşlar, taksiler zararda. Salgın yayılıyor. Kurallara uyalım ki salgın bir an önce bitsin. Belli sektörler yok olma noktasına geliyor. Büyükşehir neticede bir kamu kurumu... Hükümetimizin insanlara destekleri oldu, Büyükşehir de vatandaşa destek olma adına, su zammı, ESHOT zammı ötelenemez mi? Metro çalışmaları devam ediyor. İzmir için metro önemli. Bu anlamda hükümetimizin de desteğini alarak metro ağını geliştirmek daha da önemli. Arka sıradakiler deniyor, o arka sıradakiler önemli! Büyükşehir’imizin de insanlara dokunarak, zamları ötelemesini diliyoruz” ifadelerini kullandı.
ARZU EDİLEN RAYLI SİSTEMİN MAKSİMUM OLMASIDIR!
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kemal Sevinç ise, “Arzu edilen şey raylı sistemin maksimum seviyesine ulaşmasıdır. İzmir’de ayrıca yüksek noktalarda mahallelerimiz var. Buralara raylı sitemin götürülmesi mümkün değil. Buralara lastik tekerlekle hizmet götüreceğiz. Önemli olan insanımızın konforlu bir şekilde taşınmasıdır. Belediye olarak doğru işler yapıyoruz. Her yol kurumumuza destek oluyoruz. Bütçeye emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İYİ Parti olarak olumu oy kullanacağız” dedi.
KOMİSYON BAŞKANI KÖKLÜ RAKAMLAR VERDİ
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Bülent Köklü rakamlar üzerinden detaylı açıklamalarda bulundu. Köklü, “ESHOT için 2021 yılı gider bütçesi 1 milyar 817 milyon 146 bin TL, gelir bütçesi ise 1 milyar 176 milyon 196 bin TL olarak teklif edildi. Geçen yıla göre gider bütçesi Yüzde 12.85 arttırıldı. Geçmiş yıla gelir bütçesi yüzde 25 olarak arttırılmıştır. İç borçlanma olarak 640 milyon 950 bin TL denklik sağlandı” açıklamasında bulundu.
Köklü, pandemi nedeniyle yolcu düşüşlerine dikkat çekti. Geçen yıl yapılan öngörülerin hesapta olmayan hastalık nedeniyle tutmadığı belirtildi. Tedbirler ve önlemler nedeniyle düşüşlere ve sefer sayıların arttırılmasına dikkat çekildi.
TUNÇ BAŞKANIMIZ KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİ
Sözlerine devam eden Köklü, “Geçen yıl, ‘otobüs alın, yenileyin, masrafları yüksek, yakıt tüketimi artmakta’ eleştirileri geliyordu. O günden bugüne salgın süreci olmasına rağmen, ekonomik çalkantıların olduğu böyle bir dönemde Tunç Başkanımız ve ekibi krizi fırsata çevirerek ciddi bir otobüs alımı yapmış ve avantaja çevirmiştir. ‘Borçlanmadan korkmayın, borçlanan belediye yatırım’ yapar deniyordu. Şimdi tam bu noktadayız” ifadelerini kullandı.
İZMİR’DE İZTAŞIT’I YAYGINLAŞTIRACAĞIZ
CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkkılınç da, “İZTAŞIT esasında bu dönem son derece önemsediğimiz toplu taşıma modelidir. Kooperatifler yoluyla ilçelerde yaygınlaştırmak istediğimiz bir şey. Pandemi nedeniyle olumsuz etkilendi. Büyükşehir Belediyesi, ESHOT’a yapılan yardım gibi İZTAŞIT’a da yardım yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazılar yazıldı. AK Partili meclis üyelerine bu cevapların alınması gerektiğini söylüyorum” dedi. Kökkılınç, devletten ödeme yapılması halinde ESHOT’a Büyükşehir’den verilecek 600 milyona gerek olmayacağını ifade etti. Kökkılınç geride kalan süreçte yapılan ulaşım zammının 3 liradan 3.46 liraya çıkmasının son derece normal ve halkçı bir yaklaşım olduğunu söyledi. İstanbul, Ankara, Bursa, Gaziantep gibi büyük kentlerin bilet fiyatlarından örnekler veren Kökkılınç İzmir’de ucuz ulaşım olduğunu vurguladı.
YOLCU SAYISI 1 MİLYON AZALDI AMA SEFER SAYISINI EKSİLTMEDİK!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer de konuşmalar sonrasında açıklama yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer şunları söyledi:
Gelişmiş kentler yoksulların özel araç kullandığı değil zenginlerin toplu ulaşım kullandığı kentlerdir. Bu söz ile raylı sistemler kastediliyor. Raylı sistem konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geride kalan senede çok iyi bir sınav verdi. Pandemiye rağmen Narlıdere metrosu tıkır tıkır işliyor. Aynı şekilde Çiğli tramvayıyla ilgili ihale yapıldı. Çok sayıda katılımcı geldi. Tamamlanma aşamasında… Ama en önemlisi Buca metrosu… İzmir tarihinin en büyük yatırımı olan projeyle ilgili 450 milyon dolarlık bir mutabakat sağlandı. Ocak ayında uluslararası ihaleyi gerçekleştirme noktasına geleceğiz. Asıl hedefimiz lastik tekerlerliklerden kurtulmak ve raylı sistemi bu şehirde yaygınlaştırmaktır. 451 otobüsü 2 buçuk yıllık sürede almış olacağız. İzmir için büyük kazançlarımız var.
18 Mart 2020 tarihinde 1 milyon 800 bin üzerinde biniş varken bin 315 araçla servis veriyorduk. Bugün bin 388 aracımız hizmet vermekte, toplam yolcu sayımız 800 bin! Daha az yolcuya daha fazla araçla hizmet veriyoruz. Tüm bu krize rağmen sefer sayısında azalmaya gitmedik.
Muhalefetteki arkadaşlarımızın önerilerinden yararlandık. Her yıl duraklar yenilenecek. Bin durak yenilenmiş olacak. Akıllı duraklarımız olacak.