Ebeveyn Bilgi ve Eğitim Merkezi açıldı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Engelsizmir Ebeveyn Bilgi ve Eğitim Merkezi'nin açılışını yaptı. Engelli bireyler ile ailelerinin hayatını kolaylaştırmak için çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Başkan Tunç Soyer, “Her bir İzmirlinin sağlık, eğitim, ulaşım, istihdam ve demokratik katılım başta olmak üzere tüm haklarını kullanabilmesi için engelsiz bir İzmir inşa etmek zorundayız. Bu bir lütuf değil, bizim asli görevimizdir” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Ebeveyn Bilgi ve Eğitim Merkezi açıldı. Olimpiyat Köyü içinde bulunan Ebeveyn Bilgi ve Eğitim Merkezi'nin açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin ile eşi İlke Engin, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ile eşi Deniz Arda, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin'in eşi Fatma Yetişkin, Gaziemir Belediye Başkan Yardımcısı İzel Zenginobuz, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Yıldız Devran, Ertuğrul Tugay ile Eser Atak, İZELMAN Genel Müdürü Burak Alp Ersen, İZELMAN Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Oğuz Akyarlı, Engelsizmir Kongresi 4. Dönem Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem, engelli bireyler ve aileleri, akademisyenler, bürokratlar, meclis üyeleri ve yurttaşlar katıldı. Açılış öncesinde Başkan Tunç Soyer'i Farkındalık Merkezi'nde bulunan engelli bireyler karşıladı.
Soyer: “Tüm adımları birlikte atacağız”
Engelli bireyler ile ailelerine desteklerini sürdüreceklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu merkez, engelli vatandaşlarımıza ve çocuklarına şefkat vermek için her gün pek çok zorluğu göğüslemek zorunda kalan engelli ailelerine vakfedildi. Bu proje sayesinde her birinin koluna girerek, onlara daha fazla destek olabilmenin mutluluğunu yaşayacağız. Ebeveyn Bilgi ve Eğitim Merkezi, gelişmiş ülkelerdeki uzmanlaşmış ebeveyn merkezlerinin ülkemiz kültürüne uyarlanmış şekli. Türkiye'de ilk örneğini oluşturuyor. Burada, ailelerimizle birlikte eğitim, bilgi, hizmet ve savunuculuk alanlarında çalışıyoruz. Onlar ve çocuklarının ihtiyaçlarını yerine getirmek için gerekli tüm adımları birlikte atacağız. Merkezimizde aileye özel tasarlanmış eğitim programları ve atölyeler düzenlenecek. Engelli çocuklara ve gençlere yönelik iş koçluğu, mesleki eğitim ve istihdam çalışmaları yürütülecek. Bireyselleştirilmiş eğitim programlarının uygulanacağı bu mekanda çevrimiçi seminerler de yapılacak” dedi.
Engelsiz ve ayrımsız bir İzmir
Engelli olmanın bir kusur olmadığını ifade eden Başka Tunç Soyer, “Engelli vatandaşlarımızın temel haklarına erişemediği şehirler kurmak büyük bir kusurdur. Bu nedenle, her bir İzmirlinin sağlık, eğitim, ulaşım, istihdam ve demokratik katılım başta olmak üzere tüm haklarını kullanabilmesi için engelsiz bir İzmir inşa etmek zorundayız. Bu bir lütuf değil, bizim asli görevimizdir. İzmir’de eşit hizmet anlayışıyla, başka bir engelli politikası uyguluyoruz. Bu politikanın üç temel ayağı bulunuyor. İlki, ortak akıl. Engelli vatandaşlarımız ve onlarla ilgili faaliyet yürüten tüm paydaşlarımızla bir araya geliyor ve ortaya çıkan tüm görüşleri çalışmalarımıza dahil ediyoruz. İkincisi, demokrasi. Engelsiz ve ayrımsız bir İzmir yaratmak için gereken demokratik ortamın gelişmesine katkı sağlıyoruz. Üçüncü ilkemiz, farkındalık. Engelli vatandaşlarımızın gündelik veya geniş ölçekte tüm sorunlarına dikkat çekiyor; şehrimizde engelsiz bir yaşam oluşturmak için toplumsal duyarlılığı büyütüyoruz. İzmir’de herkes için eşit, adil, yaşam kalitesi yüksek ve engelsiz bir kent ekosistemi yaratmak için tüm paydaşlarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bu noktada, engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için Belediyemizin yaptığı tüm çalışmalara gönüllülük esasıyla yön veren Engelsİzmir Yürütme Kurulu üyelerine yürekten teşekkür ediyorum. Tüm kalbimle inanıyorum ki... Herkes eşit, herkes farklı” şeklinde konuştu.
Köstem: “İlçelere de yayılmalı”
Türkiye'de engelliler için bir sistem olmadığını belirten Engelsizmir Kongresi 4. Dönem Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem, “Çok açık bir ihtiyaç. 'Başka bir engelsiz politikası mümkün' vizyonu kapsamında böyle bir projeye başladık. Türkiye'de bir ilk bu. Bizim bir hayalimiz var. Burası bu işin merkezi ama her ilçe belediyesi için buna benzer merkezler kurarak projeyi yaygınlaştıracak alanlar yaratmak istiyoruz. Kurulmaya çalışılan sistem, engellilere çok ciddi ve insani olarak dokunacak. Bu yolda birçok insana ulaşacağız” şeklinde konuştu. Engelli çocuğu olan ebeveyn Tülin Topuzoğlu ise yaşadığı zorlukları anlattı. Topuzoğlu, “Engellisi olan bir ailede, sadece engelli birey değil, bütün aile hep birlikte engellidir. Biz çok zor zamanlar yaşadık. Bugün yavaş yavaş döşenen tuğlalarla bu durum değişmeye başlıyor. Sayın başkanımızın açtığı kapı, gösterdiği yol çok kıymetli. Genç aileler bu çalışmadan olumlu şekilde yararlanırlar. Bizim gibi travmatize olmazlar” dedi.