MENÜ
İzmir 14°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Eczacıların Başkanı büyük eylemi ve Bakan Koca'yla o diyaloğu anlattı!
Sağlık
12 Ekim 2022 Çarşamba 08:26

Eczacıların Başkanı büyük eylemi ve Bakan Koca'yla o diyaloğu anlattı!

Yüksek enflasyon, İlaç Fiyat Kararnamesi, çok sayıda açılan fakülte ve ilaç yokluğunun zor günler geçirmesine sebep olduğu eczacılar 16 Ekim’de Ankara’da ‘Artık Eylem Zamanı’ diyerek sokağa inecek. Konu hakkında değerlendirmede bulunan İzmir Eczacı Odası Başkanı Sayılkan ‘Büyük Eczacı Eylemi’ni anlatırken Sağlık Bakanı Koca ile aralarında geçen çarpıcı bir diyaloğu da dile getirdi.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Yüksek enflasyon, İlaç Fiyat Kararnamesi’nin getirdiği sorunlarla birlikte sıkıntılı günler geçiren eczacılar 16 Ekim’de ülke genelinde eylem yapmaya karar verdi. Ankara’da büyük bir miting düzenleyecek olan eczacılar ‘Artık Eylem Zamanı’ diyerek alana inecek. 

Geçtiğimiz Temmuz ayının başında ilaç fiyatlarını belirlenmesinde kullanılan Euro kuru yüzde 25’lik artışla 6,26 liradan 7,86 liraya yükseltilirken iyileştirme güncel kurun çok altında olması nedeniyle eczacıların sorununa çare olmadı. 

Sorunları çözülemeyen eczacılar alana inmeye karar verirken Türk Eczacıları Birliği’nin çağrısı ile  binlerce eczane çalışanı ve fakülte öğrencileri 16 Ekim’de hakları için meydana çıkarak yapılan açıklamaya göre ‘İlaç yokluklarına, ilaç fiyat farklarına, kontrolsüz açılan fakültelere, eczanelerdeki ekonomik çıkmaza, kamu eczacılarının hak kayıplarına, eczacıların yok sayılmasına, eczacılık mesleğinin değersizleştirilmesine ‘dur’ diyecek. 

Konu hakkında değerlendirmede bulunan İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan sözlerine, "İlaç fiyat kararnamesi diye bir hadise var… Onun da temeline en başa dönersek Türkiye’de sağlık çalışanlarına sağlık hizmeti verenlere yapılan birçok sıkıntılı uygulama var görmezden gelinen taleplerin ciddiye alınmadığı bir dönem yaşıyoruz" diyerek başladı. 



İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ DEĞİŞMELİ!
Sayılkan konuşmasının devamında mevcut İlaç Fiyat Kararnamesi’ne eleştiri yöneltti. 

Sayılkan, "En önemlisi İlaç Fiyat Kararnamesi diye ilacın fiyatını belirleyen bir sistem var 18 yıldır uygulanan, 2004’te hayata geçen. Bu İlaç Fiyat Kararnamesi artık güncelliğini kaybetmiştir, yenilenmesi gerekir. Bu şekilde vatandaş ilaca ulaşamıyor, biz ilaç bulamıyoruz ithal ilaçlar piyasada yok. İkincisi; Bu kararnamede kar oranlarını düzenleyen bir hüküm var ilacın fiyatı yükseldikçe karlılığı azaltan bir yöntem. Tabi enflasyon arttıkça bu geldiğimiz noktada ciddi sıkıntılar oluşmaya başladı. İşletme giderleri ile karlılık aşağı yukarı eşitlendi. Bir eczanenin bugünkü şartlarda mevcut kazancıyla hizmet verme şansı gittikçe zorlaşıyor. Bugün idare edebilenler de şimdi olmazsa 1 sene sonra problem yaşayacaklar. Sonuç olarak İlaç Fiyat Kararnamesi değişmeli. Vatandaşın ilaca ulaşmasını engelleyen sistemden vazgeçilmeli" dedi. 

EK ÖDEME TEPKİSİ
Sayılkan daha önce açıklanan sağlıkçılar için ek ödeme yönetmeliğinde eczacılara haksızlık yapıldığını vurgularken, "Hastanede çalışan arkadaşlarımızın uğradığı haksızlık giderilmeli. Bir ek ödeme yönetmeliği yayımlandı. Oradaki kat sayılar hekim ve diş hekimi arkadaşlarımız için 2,26 iken eczacılara 0,5 olarak uygulanıyor. Bu da arkadaşlarımızın ciddi anlamda bir haksızlığa uğraması anlamına geliyor. Çünkü aynı şartlarda çalışıyorlar aynı hastanede çalışıyorlar ama biri diğerinden daha az katkı alıyor. Hekim arkadaşlar için yapılan doğru geç bile kalındı" açıklamasını yaptı. 

HER SENE YENİSİ AÇILAN FAKÜLTELER KONTROL ALTINA ALINMALI!
Sayılkan çok sayıda eczacılık fakültesi açıldığını vurgularken, ‘’Her sene yenisi açılan fakültelerin sayılarının ve kontenjanlarının kontrol altına alınması lazım. Aksi halde yaygın sağlık hizmeti veren eczaneler bu işi sürdüremez hale geliyorlar’’ dedi. 

MIŞ GİBİ YAPILDI!
İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kuru oranlarında yapılan değişikliğin yetersiz olduğunu vurgulayan Sayılkan, "Baremler değişmedi sadece yüzde 1’den biraz daha fazla bir iyileştirme yaptılar bu da bizim sorunumuzu çözmez. Asgari ücretin yüzde 70, 80 arttığı; elektrik, su faturaların zamlar geldiği dönemde fiyatların ikiye katlandığı dönemde yüzde 1,5 iyileştirme ile o işin içinden çıkmak memnun değil. İyileştirme ‘mış’ gibi yapıldı. 29 bin müesseseden bahsediyoruz ülke genelinde, hastanede çalışanları da katarsak 35 bin 40 bini bulan önemli bir meslek grubu var. Bu noktada kimse çözüm için bir katkıda bulunmuyor" ifadelerini kullandı. 

BAKAN KOCA SESİNİZİ DUYURUN DEDİ, BİZ DE ONUN İÇİN ÇALIŞIYORUZ!
Sayılkan sözlerini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile aralarında geçen diyaloğu aktararak noktaladı. 
Sayılkan, "Bizim oda başkanları Sağlık Bakanı’na gittiğinde Bakan bize ‘haklısınız’ dedi ‘ama benim elimden bir şey gelmez’ dedi.  ‘Sesinizi duyurun’ diye nasihatte bulundu. Biz de sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Özetle Bu iş bu şartlarda ısrar edilirse sürdürülemez bir noktaya gidiyor. Böyle giderse ışıklar birer ikişer söner. Eczacıya hak ettiği değer verilmeli’’ diye konuştu. 



Türk Eczacılar Birliği daha önce büyük eylemi şu açıklama ile duyurmuştu:
Biz eczacılar, Hastalarımızın cebini yakan yüksek fiyat farklarına DUR DİYORUZ! Stratejik personel olarak hizmet veren kamu eczacılarımızı hiçe sayan, hakkaniyet ilkesini çiğneyen ve çalışma barışını bozan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliğini kabul etmiyoruz.
İşte bu nedenle, Biz eczacılar, Kamudaki meslektaşlarımızın emeklerinin hiçe sayılmasına DUR DİYORUZ!
Plansız bir şekilde alt yapıdan ve akademik kadrodan yoksun olarak açılan eczacılık fakültelerine ihtiyacımız olmadığını defalarca dile getirdik. YÖK’e defalarca çağrı yaptık.
İşte bu nedenle, Biz eczacılar, Uluslararası standartlarda kaliteli bir eczacılık eğitimi için ülkemizde yeni eczacılık fakültelerinin açılmasına DUR DİYORUZ! 
Eczacıların ve eczanelerin yaygınlığını, kolay erişilebilirliğini, yetkinliklerinden doğan güçlerini pek çok gelişmiş ülkede olduğu gibi daha sağlıklı bir toplum için yeniden yapılandıralım istedik. Sağlık hizmetinin kalitesini ve etkinliğini arttıracak projelerimizi defalarca sağlık otoritelerine sunduk. Ama maalesef hep görmezden gelindi. Bizler, kronik hastalık takibi, aşılama hizmetleri gibi pek çok hizmet ile sağlık sisteminin gelişmesine katkı sağlayacak bir modelin başlatılmasını ve eczacılara bu hizmetlerin karşılığında meslek hakkının verilmesini istiyoruz.

İşte bu nedenle, Biz eczacılar mesleğimize yapılan haksızlıklara DUR DİYORUZ! Bir meslek, ona sahip çıkma sorumluluğunu duyan mensupları sayesinde ayakta kalır ve geleceğe taşınır. Bugün de eczacılar olarak hep birlikte bir hak arama mücadelesinin içindeyiz. Bu mücadeleyi, hak ettiğimiz değeri alana kadar sürdürmeye de kararlıyız. Bizler, mesleğimizi dürüstlük ve şerefle yapacağımıza yemin ederek mezun olduk. Ve şimdi bu yeminin gereğini yerine getirmek için meydanlardayız.

ARTIK EYLEM ZAMANI!
Bizler, 16 Ekim Pazar günü tüm meslektaşlarımızla, eczane çalışanlarımızla, eczacılık fakültelerinde okuyan genç meslektaşlarımızla ve ailelerimizle birlikte, beyaz önlüklerimizle büyük eczacı mitinginde olacağız.
Artık eczacılık mesleği için ayaktayız!
Artık hastalarımız için ayaktayız!
Geleceğe onurlu bir meslek bırakmak için ayaktayız!
Artık sesimizi duymazdan gelenlere bütün meslektaşlarımızla birlikte tek yürek seslenmek için meydanlardayız!
Şimdi zaman, hak arama zamanı!
Şimdi zaman sesimizi duymayanlara duyurma zamanı
Şimdi zaman tüm yaşanan haksızlıklara DUR DEME zamanı!
İlaç yokluklarına
İlaç fiyat farklarına
Kontrolsüz açılan fakültelere
Eczanelerdeki ekonomik çıkmaza
Kamu eczacılarının hak kayıplarına
Eczacıların yok sayılmasına
Eczacılık mesleğinin değersizleştirilmesine
16 Ekim Pazar günü hep birlikte
DUR DİYECEĞİZ!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir