MENÜ
İzmir 11°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Efemçukuru mücadelesinde flaş gelişme: Sivil inisiyatif İZSU’nun yanına dahil oldu!
Güncel
5 Ekim 2020 Pazartesi 13:37

Efemçukuru mücadelesinde flaş gelişme: Sivil inisiyatif İZSU’nun yanına dahil oldu!

Efemçukuru altın madeninin kapasite arttırmasına ilişkin İZSU’nun açtığı davaya avukatlar ve yurttaşlar da dahil oldu. ‘Efemçukuru için El Ele Hareketi’ adına konuşan Barış Özer, “Su hayattır. Bugün yurttaşların sağlıklı temiz suya ulaşma hakkı vardır. Bu hakkımız için bu davada İZSU’nun yanında yer alıyoruz. Altıncı şirket güzel kentimizi terk edene kadar suyumuzu, toprağımızı yani geleceğimizi koruma mücadelemiz sürecek” dedi.

Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR - Efemçukuru altın madeninin kapasite arttırmasına ilişkin İZSU’nun açtığı davaya avukatlar ve yurttaşlar da dahil oldu.

‘Efemçukuru için El Ele Hareketi’ tarafından İzmir Bölge Adliyesi’nde yapılan açıklamaya dernek temsilcileri, çevre platformları, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) belediye başkanları, il yöneticileri, ilçe başkanları ve vatandaşlar katıldı.

‘İzmirli suyuna sahip çıkıyor’ başlığı altında yapılan açıklamayı grup adına Barış Özer yaptı. Özer, “İzmir’in su havzası Efemçukuru’nda Kanadalı Tüprag şirketi 9 yıldır altın çıkarıyor. Şirket şimdiye kadar yarattığı kirlilik ve risk yetmiyor gibi bir de kapasitesini 2 buçuk kat arttıracak. Bunun için ÇED olumlu kararı alı. İzmirliye temiz su sağlamakla görevli İZSU bu ÇED olumlu kararının iptali için dava açtı. 16 Ekim’de bu davanın keşfi var. Bizler İzmir’in yüzü 100 İzmirli, 10 avukatla bu davaya müdahil oluyoruz. İZSU’nun yanında yer alıyoruz” dedi.

KARŞI OLMA GEREKÇELERİNİ SIRALADI
Özer ayrıca, “Efemçukuru’nda kaya arsenikte zengin. Orada değil altın madeni taş ocağı bile açılamaz. Çünkü nu madencilik etkinlikleriyle ağır metal içeren minerallerin suda çözünürlükleri artıyor ve yer altı sularının kirlenmesi kaçınılmaz oluyor. Cevher ayrıştırıldıktan sonra geriye kalan ezilmiş, ufalanmış, parçalanmış, öğütülmüş atık toprak ağır metallerce zenginleşmiş olacağından hem yüzey hem yer altı suları ve hem de evredeki tarımsal toprağın kirletilmesi için önemli risk oluşturuyor. Bu ağır metaller vücuttan atılamıyor, birikerek farklı sistem kanserlerinden, nörolojik bulgulara, anemiden anomalili bebeklere kadar pek çok hastalığa neden oluyor. Ağır metallerin dünya kabuk ortalamasının çok üstüne çıktığı yani yarattığı kirlilik 2015 yılındaki keşifte DEÜ bilirkişilerinin raporlarıyla kanıtlanmıştı” ifadelerini kullandı.

ALTINCI ŞİRKET GİDENE KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Özer, “Su fakiri İzmir’de 300 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak Çamlı Barajı madenin hemen yanında diye yaptırılamıyor. Gördes’ten su getirilmeye çalışılıyor. Su hayattır. Bugün yurttaşların sağlıklı temiz suya ulaşma hakkı vardır. Bu hakkımız için bu davada İZSU’nun yanında yer alıyoruz. Altıncı şirket güzel kentimizi terk edene kadar suyumuzu, toprağımızı yani geleceğimizi koruma mücadelemiz sürecek” dedi. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir