MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Efes Antik Kenti nerede, nasıl gidilir?
Kültür-Sanat
19 Haziran 2024 Çarşamba 18:43

Efes Antik Kenti nerede, nasıl gidilir?

Efes Antik Kenti İzmir'in bilinen en önemli tarihi kalıntılarından biridir. Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır ve o dönemde içinde bulunduğu coğrafya için kapsadığı önemle öne çıkar. Efes Antik Kenti'nin tarihini ve ulaşım bilgilerini sizler için derledik...

Efes Antik Kenti İzmir'in bilinen en önemli tarihi kalıntılarından biridir. Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır ve o dönemde içinde bulunduğu coğrafya için önemiyle öne çıkar. Kruvaziyer turistlerinin oldukça ilgisini çeken tarihi kent yakın zamanda başlayan uygulama ile gece 24:00'e kadar ziyaret edilebilmektedir.  Efes Antik Kenti'nin detaylarını ve ulaşım bilgilerini sizler için derledik...

EFES ANTİK KENTİ TARİHÇESİ

İzmir İli, Selçuk İlçesi sınırları içindeki antik Efes kentinin ilk kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına, kadar inmektedir. Son yıllarda yapılan araştırma ve kazılarda Efes çevresindeki höyükler (tarih öncesi tepe yerleşimleri) ve kalenin bulunduğu Ayasuluk Tepesi'nde Tunç Çağları ve Hittitlere ait yerleşimler saptanmıştır. Hititler Döneminde kentin adı Apasas'tır. M.Ö. 1050 yıllarında Yunanistan'dan gelen göçmenlerin de yaşamaya başladığı liman kenti Efes, M.Ö. 560 yılında Artemis Tapınağı çevresine taşınmıştır. Bugün gezilen Efes ise, Büyük İskender'in generallerinden Lysimakhos tarafından M.Ö. 300 yıllarında kurulmuştur. Hellenistik ve Roma dönemlerinde en görkemli zamanlarını yaşayan Efes, Asya eyaletinin başkenti ve en büyük liman kenti olarak 200.000 kişilik nüfusa sahipti. Efes, Bizans Dönemi tekrar yer değiştirmiş ve ilk kez kurulduğu Selçuk'taki Ayasuluk Tepesi'ne gelmiştir.



Efes antik kentinin en önemli özeliği 
Doğu ile Batı arasında başlıca kapı durumunda olan Efes önemli bir liman kenti idi. Bu konumu Efes'in çağının en önemli politik ve ticaret merkezi olarak gelişmesini ve Roma Devrinde Asia eyaletinin başkenti olmasını sağlamıştır. Efes, antik çağdaki önemini yalnızca buna borçlu değildir. Anadolu'nun eski anatanrıça (Kybele) geleneğine dayalı Artemis kültünün en büyük tapınağı da Efes'te yer alır. Efes'teki Artemis Tapınağı dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilir. Efes Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü Selçuk ilçesinin 3 km uzağında bulunan, daha sonra önemli bir Roma kenti olan antik bir Yunan kentiydi. Klasik Yunan döneminde İyonya'nın oniki şehrinden biriydi. Kuruluşu Cilalı Taş Devri MÖ 6000 yıllarına dayanır. İzmir İli Selçuk İlçesi sınırları içindeki antik Efes kenti’nin ilk kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına, Neolitik Dönem olarak adlandırılan Cilalı Taş Devri’ne kadar inmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalar ve kazılarda Efes çevresindeki höyükler (tarih öncesi tepe yerleşimleri) ve kalenin bulunduğu Ayasuluk Tepesi’nde Tunç çağları ve Hittitler’e ait yerleşimler saptanmıştır. Hititler Dönemi’nde kentin adı Apasas’tır. M.Ö. 1050 yıllarında Yunanistan’dan gelen göçmenlerin de yaşamaya başladığı liman kenti Efes, M.Ö. 560 yılında Artemis Tapınağı çevresine taşınmıştır. Bugün gezilen Efes ise, Büyük İskender’in generallerinden Lysimakhos tarafından M.Ö. 300 yıllarında kurulmuştur. Hellenistik ve Roma çağlarında en görkemli dönemlerini yaşayan Efes, Asya eyaletinin başkenti ve en büyük liman kenti olarak 200.000 kişilik nüfusa sahipti. Efes, Bizans Çağında tekrar yer değiştirmiş ve ilk kez kurulduğu Selçuk’taki Ayasuluk Tepesi’ne gelmiştir. 1330 yılında Türkler tarafından alınan ve Aydınoğulları’nın merkezi olan Ayasuluk, 16.Yüzyıl’dan itibaren giderek küçülmeye başlamış, 1923 yılında Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra Selçuk adını almış ve bugün 30.000 kişilik nüfusa sahip turistik bir yerdir. Antik dünyanın en önemli merkezlerinden biri olan Efes, İ.Ö. 4.bine dek giden tarihi boyunca uygarlık, bilim, kültür ve sanat alanlarında her zaman önemli rol oynamıştır. Doğu ile Batı (Asya ve Avrupa) arasında başlıca kapı durumunda olan Efes önemli bir liman kenti idi. Bu konumu Efes’in çağının en önemli politik ve ticaret merkezi olarak gelişmesini ve Roma Devrinde Asia eyaletinin başkenti olmasını sağlamıştır. Ancak, Efes antik çağdaki önemini yalnızca büyük bir ticaret merkezi olarak gelişmesini ve başkent oluşuna borçlu değildir. Anadolu’nun eski anatanrıça (Kybele) geleneğine dayalı Artemis kültünün en büyük tapınağı da Efes’de yer alır. Bu tapınak dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilir. Efes tarihi boyunca birçok kez yer değiştirdiğinden kalıntıları geniş bir alana yayılır. Yaklaşık 8 km²lik bir alana yayılan bu kalıntılar içinde kazı-restorasyon ve düzenleme çalışmaları yapılmış, ziyarete açık olan bölümlerdir.

1-      Ayasuluk Tepesi (İ.Ö. 3. bine tarihlenen en erken yerleşim ile Bizans Devrine ait, Hıristiyanlık dünyası için büyük önem taşıyan St. Jean Kilisesi)

2-      Artemision (İ.Ö. 9-4. yüzyıllara ait önemli bir dini merkez; dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı)

3-      Efes (Arkaik-Klasik-Hellenistik-Roma ve Bizans Devri yerleşimi)

4-      Selçuk (Selçuklu, Osmanlı Dönemi yerleşimi ve bu yerleşimi barındıran, bugün önemli bir turizm merkezi olan modern kent), Antik Çağda önemli bir uygarlık merkezi olan Efes bugün de yılda ortalama 1,5 milyon kişinin ziyaret ettiği önemli bir turizm merkezidir.

Efes’teki ilk arkeolojik kazılar British Museum adına J.T. Wood tarafından 1869 yılında başlamıştır. Wood’un ünlü Artemis Tapınağını bulmaya yönelik bu çalışmalarına 1904 yılından sonra D.G. Hogarth devam etmiştir. Bugün de çalışmalarını sürdüren Avusturyalıların Efes’teki kazıları ilk olarak 1895 yılında Otto Benndorf tarafından başlatılmıştır. Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nün 1. ve 2. Dünya Savaşları sırasında kesintiye uğrayan çalışmaları 1954 yılından sonra aralıksız devam etmiştir. Efes’te Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nün çalışmalarının yanı sıra 1954 yılından itibaren Efes Müzesi de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına kazı, restorasyon ve düzenleme çalışmalarını sürdürmektedir.

Görülmesi Gereken Efes Antik Kenti Yapıları
Magnesia Kapısı
Doğu Gymnasionu ve Devlet Agorası Hamamları
Yukarı Agora (Devlet Agorası) ve Bazilika
Odeon
Prytaneion - Prytaneion (Belediye Sarayı)
Domitianus Tapınağı
Pollio Çeşmesi
Memmius Anıtı
Herakles Kapısı
Kuretler Caddesi
Skolastika Hamamları
Latrina
Traian Çeşmesi
Yamaç Evler
Varius Hamamları
Hadrianus Tapınağı (Hadrian Tapınağı)
Umumi Tuvalet (Latrina)
Aşk Evi
Alytarkhus Stoası
Oktagon
Heroon
Mermer Cadde
Celcus Kütüphanesi
Mazeus
Mithridates Kapısı
Tetragonos Agora (Ticaret Agorası)
Mermer Cadde
Büyük Tiyatro
Liman Caddesi (Arcadiane)(Arkadiane Caddesi)
Tiyatro Gymnasionu
Liman Hamamı (Liman Gymnasiumu ve Hamamları)
Meryem Kilisesi
Çifte Kiliseleri (Konsül Kilisesi)
Saray Yapısı
Stadyum Caddesi (Stadyum ve Gymnasium)
Artemis Tapınağı
Vedius Gymnasiumu
Yedi Uyuyanlar
ST.Jean Kilisesi
İsa Bey Camii
Ayasuluk Kalesi

Efes Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?

İzmir'den Efes'e Ulaşım:

Özel Araç ile

İzmir'den Efes'e özel araçla ulaşım yaklaşık 1 saat sürmektedir.

İzmir şehir merkezinden Aydın-İzmir otoyolu (O-31) yönüne ilerleyin.

Selçuk çıkışından çıkın ve Selçuk tabelalarını takip edin.

Selçuk ilçesine ulaştıktan sonra Efes Antik Kenti tabelalarını takip ederek antik kente ulaşabilirsiniz.

Otobüs ile

İzmir şehir merkezinden Selçuk'a otobüs seferleri düzenlenmektedir.

İzmir Otogarı'ndan kalkan Selçuk otobüslerine binin.

Selçuk Otogarı'na vardığınızda, Efes Antik Kenti'ne taksi veya minibüslerle ulaşabilirsiniz.

Tren ile

İzmir Basmane Tren Garı'ndan Selçuk ilçesine düzenli tren seferleri bulunmaktadır.

Yaklaşık 1,5 saat süren bu yolculuk sonrasında Selçuk Tren Garı'na ulaşabilirsiniz.

Selçuk Tren Garı'ndan Efes Antik Kenti'ne taksi veya minibüslerle gidebilirsiniz.

İZBAN ile 

IZBAN seçeneğini kullanmayı seçerseniz, herhangi bir IZBAN durağından Tepeköy yönüne binip daha sonra Selçuk'a ulaşmanız mümkün. Selçuk ilçesine geldikten sonra da Efes’e gitmek için minibüsleri tercih edebilirsiniz. 

Tur Firmaları

İzmir'den düzenlenen günlük tur programlarına katılarak Efes Antik Kenti'ni rehber eşliğinde gezebilirsiniz. Bu turlar genellikle ulaşım, rehberlik ve bazı durumlarda öğle yemeğini de kapsar.

Diğer Şehirlerden Efes'e Ulaşım

Kuşadası'ndan:

Kuşadası'ndan Efes Antik Kenti yaklaşık 20 km uzaklıktadır.

Özel araçla yaklaşık 20-30 dakikada ulaşabilirsiniz.

Ayrıca, Kuşadası'ndan Selçuk'a düzenli minibüs seferleri bulunmaktadır.

Aydın'dan:

Aydın'dan Efes Antik Kenti'ne otobüs veya tren ile ulaşabilirsiniz.

Aydın Otogarı'ndan Selçuk'a giden otobüsler veya Aydın Tren Garı'ndan Selçuk'a giden trenler ile Selçuk'a ulaşabilirsiniz.

Selçuk'tan Efes Antik Kenti'ne taksi veya minibüsle ulaşabilirsiniz.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir