Efes Selçuk’un doğal zenginliklerine değinen Sevim Şahin; “ 10 yıldır Efes Selçuk’un doğal zenginliklerini araştırıyorum. Efes Selçuk’ta inanılmaz güzel yiyeceğe, yemeğe dönüşecek bitkileriniz var. Otları, mantarları tanımanın tek yolu yabanı tanımaktır. Arkadaşlarımla arazi yapıp sadece bu mevsimde toplanabilecek 25 çeşit ot, birkaç tür de mantar topladık” dedi.
YABAN BİTKİLERİ EMEK VE AŞK İSTER
Efes Selçuklular’ın sıklıkla tükettiği Mantuka mantarı ve şevketi bostandan da bahseden Sevim Şahin; “ Efes Selçuk’ta çok bulunan bitkilerden, bu bölgenin en önemli lezzetlerinden bir tanesi de şevketi bostan. Şevketi bostanı toplarken mutlaka etrafta üç beş tane bırakın. Çok lezzetli, çok şifalı olduğu için neredeyse yok olma tehdidi ile karşı karşıya. Zaten kültüre alınmış bir bitki, iyi ki de kültüre aldılar. Şevketi bostan toplarken köklerini sökmeyip yan yaprakları alınırsa, yaprakları elle sıyırmak yerine dikenli kısımları makasla keserseniz daha iyi olur. Çok şifalı bir şey zaten. Haşlayıp suyunu içersiniz, salatasını yapabilirsiniz. Her iki türde de bu bitkinin şifasından faydalanabilirsiniz” dedi.
Sunumunda birçok mantar türü ve yabani ot hakkında da bilgi veren Sevim Şahin katılımcılara yaban bitkileri ile beslenme konusunda tavsiyede bulunarak; “Yaban bitkileri pişirmek için emek ve aşk istiyor pişirmek için. Ancak bu bitkilerle uğraştığımızda daha sağlıklı beslenmiş oluyoruz” dedi.