MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ege Üniversitesi'nde arsa krizi: Geri istiyorlar!
Güncel
1 Mayıs 2018 Salı 13:45

Ege Üniversitesi'nde arsa krizi: Geri istiyorlar!

Ege Üniversitesi kampüsü içindeki toplam 305 bin metrekarelik alan, yurt yapılmak üzere satın alındı. Binaların çevresinde eğitim amaçlı turistik tesis yapılması amacıyla kiraya verilen arsaya, ihaleyi alan şirket, sözleşme hükümlerine bağlı kalmayarak alışveriş merkezi inşa edilince dava gecikmedi.

İzmir'in Bornova ilçesindeki Ege Üniversitesi, Kazım Dirik Mahallesi 372 Sokak'ta vatandaşlara ait olan ve kampüs içerisinde kalan toplam 305 bin metrekarelik alanı 1960'lı yıllarda yurt yapılması için satın aldı. Ardından arsa kamulaştırıldı. Üniversitede her yıl artan öğrenci sayısı nedeniyle yurt yapılmasını isteyen Rektörlük, Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurdu.

Rektörlük tarafından, 2 bin 500 yatak kapasiteli yurt ve günübirlik konaklama tesisi ile bu binaların çevresinde eğitim amaçlı turistik tesis yapılması ve işletilmesi amacıyla 49 yıllığına kiraya verilmek üzere ihaleye çıkıldı. 2001 yılında ihaleyi alan şirket ile Rektörlük, kira sözleşmesi imzaladı. Fakat arazi, sözleşmede yer alan hükümler çerçevesinde kullanılmadı. Eğitim amacıyla kullanılacağı belirtilen arazinin imarı değiştirilerek, parseller ticari alana çevrildi. Ardından, kentin en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan AVM, 2006 yılında yapıldı. Arsalarının eğitim amacıyla kullanılmak üzere kamulaştırıldığını söyleyen vatandaşlar, duruma tepki gösterdi. 4 parselin sahibi 60 kişi, İzmir 4'üncü ve 11'inci Asliye Hukuk Mahkemelerinde, arazilerin geri alınması için dava açtı. Aynı zamanda kamulaştırmanın iptali için de idare mahkemesinde dava açıldı. Fakat mahkeme, zaman aşımı nedeniyle davayı reddetti. Bunun üzerine vatandaşlar, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.



'MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DA BİLMİYOR'
Davacıların avukatı Umut Kıvanç Karahan, arazileri geri istediklerini söyledi. Karahan, "Araziler 2 bin 500 yatak kapasiteli yurt yapılması için kamulaştırıldı. Günübirlik konaklama tesisi ve bunların çevresine eğitim amaçlı sosyal tesis yapılacaktı. Daha sonra yurt ve ve sosyal tesis ihtiyacını, 100 bin metrekarelik Maliye arazisinde giderebileceklerine karar verdiler ve o alana bin 700 yatak kapasiteli yurt yaptılar" diye konuştu. Yapılan imar değişikliği sonrası burasının  ticari alana çevirdiğini ve bölgenin öğrencilere hizmet eden bir alışveriş merkezi olmadığını söyleyen Karahan, "Burası tüm İzmir'e hizmet eden büyük bir alışveriş merkezi oldu. Ticari alana neden çevrildiğini bilmiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı da buranın ticari amaçla faaliyet verdiğini bilmiyor. Bakanlık, bu alışveriş merkezinin Ege Üniversitesi içerisinde olduğunu bilmiyor" dedi.



'ARSALARI GERİ İSTİYORUZ'
Müvekkillerinin arsaları geri istediğini belirten Umut Kıvanç Karahan, "Eğer bu mümkün değilse, zararın karşılanmasını istiyoruz. Ama her ne olursa olsun, Ege Üniversitesi içerisinde bu kadar büyük bir ticari alanın olması yasak. Çünkü Ege Üniversitesi eğitime özgü bir kuruluş. Eğitim amacı dışında bir tesisin olmaması lazım. Kamulaştırmanın amacı da eğitim amacıyla kullanılmasıydı. Ama işin garip tarafı, o dönem kamulaştırılan bütün araziler bugün ticari amaçla kullanılıyor." (DHA)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Şakir günerergin arazi sahibi
 29 Eylül 2024 Pazar 20:36
FORUM BORNOVA arazi davası şuan devam ederken başka bir alman firması Ece avm yönetimi devralmış forum Bornova yı peki Ege Üniversitesi yetkilileri bura için kira arttırım davası neden açmıyor öğrencilerin yemek ücreti yüzde yüz artarken Ege Üniversitesi neden bu konuda sessiz hani burası öğrencilerin yurt ihtiyacı için finansal bir modeldi hani burası öğrenciler için sosyal bir alandı herkesin kazandığı ama kamunun zarar ettiği bir finansal sistem milyon Euro paralar dönüyor ama ön planda öğrenciler için yazıldı deniyor herşey öğrencilerin sosyalleşmesi içinmiş bırakın bu tür yalanları Ege Üniversitesi avukatları her neresinden bakarsanız bakın burası peşkeş çekildi minareyi çalan kılıfını hazırlar örtülü satışın bir örneği bu uzun süreli kiralamalar 49 yıllığına 300 dönüm arazi burası yabancı bir firmaya peşkeş çekilmiş akıl var mantık var bu hataların hesabını kim verecek şuan dava izmir bölge adliyesi 5 hukuk Mahkemesinde görülmektedir
 Osman tıraş
 21 Eylül 2024 Cumartesi 23:08
Dava devam ediyor kaçtan mirasçı öldü devlet neden bu işe el atmıyor mezarda bitiyor davalar artık
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir