MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Eğitim-Sen'den 2 başlıklı yanıt: Baraj neden kaldırıldı?
Güncel
15 Şubat 2022 Salı 09:35

Eğitim-Sen'den 2 başlıklı yanıt: Baraj neden kaldırıldı?

Yükseköğretim Kurulu’ndan yapılan açıklamada 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulaması kaldırıldığı duyuruldu. Karar tartışmalara neden olurken Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Vardal, alınan kararın nedenini iki başlık altında açıkladı. 

Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - Yükseköğretim Kurulu’ndan(YÖK) yapılan açıklamaya göre 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulaması kaldırıldı.

Karar tartışmalara neden olurken Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, kararının nedenini iki başlık altında değerlendirdi. 

"SINAV SONUÇLARI EĞİTİMİN ÇÖKÜŞÜNÜ GÖSTERİYORDU"
Vardal alınan kararın amaçlarından birinin eğitim sisteminin geldiği noktayı gizlemek olduğunun altını çizerken, "Barajın kaldırılmasından sonra YÖK Başkanı bir açıklama yaptı. Kamuoyunda oluşan tepkileri gidermeye yönelik konuştu. Öğrencilerin baskılanmadan kurtulacaklarını ve rekabetin oluşacağına ilişkin olumlu bir atmosfer çizmeye çalıştı ancak sonuçta öğrenciler yine bir sınava tabi olacaklarını için ne üzerlerinden baskı kalkar ne de rekabet doğru bir kavramdır burada. İki tane başlık var burada bu hamlenin neden yapıldığı ile ilgili; Eğitimin geldiği nokta somut bir şekilde görünüyordu. On binlerce, yüz binlerce öğrenci barajı geçemiyordu bu kamuoyunda ciddi bir tepkiye neden oluyordu bu tepkinin ortadan kalkması sağlanacak bu karar ile kimin ne kadar başarı gösterip göstermediği belli olmayacak. Sınav sonuçları eğitim sisteminin çöküşünü gösteriyordu. Tek başına bu veriye bağlı olarak söylemek mümkün olmasa da şimdi bu veri ortadan kalkmış olacak. İkincisi de; Büyük olasılıkla vakıf üniversiteleri, özel üniversitelerin kontenjanlarını dolduramıyorlardı baraj kaldırılarak bu kontenjanlarla ilgili engel de kaldırılmıştır. Yoksa barajın kaldırılmasının başka bir izahının olduğunu sanmıyorum’’ dedi. 

YÖK KARARA İLİŞKİN AÇIKLAMASINDA ŞU İFADELERE YER VERMİŞTİ:
* 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulaması kaldırılmıştır.

* Alınan yeni kararlara göre SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanmakta olan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırılmıştır.

* Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacaktır.

* Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına orta öğretim başarı puanı eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edeceklerdir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir