İTB Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ konuk oldu. Meclis üyelerinin geniş katılımıyla gerçekleştirilen toplantının ana gündem maddeleri Ukrayna-Rusya savaşının dünya ekonomisine etkileri, tarım sektöründeki güncel gelişmeler, devam eden pamuk ekim sezonuna ilişkin değerlendirmeler ve İzmir Tarım Teknoloji Merkezi'nin tarım sektörüne sağlayacağı faydalar oldu. İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, dünyanın Covid-19 salgınıyla başlayan, emtia fiyatlarındaki artışla devam eden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle zirveye çıkan ekonomik çalkantı döneminde iki yılı geride bıraktığını söyleyerek, "Gelinen nokta itibariyle, bu olağanüstü dönemin neticesi olarak neredeyse tüm ülkeler yüksek enflasyon baskısıyla karşı karşıya. Türkiye olarak bizde pek çok ülkede olduğu gibi enflasyon baskısını hissediyoruz" dedi. TÜİK verilerine değinen Kestelli, "Verilere göre geçen ay Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi yıllık bazda yüzde 81, aylık ise yüzde 17 oranında arttı. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nde son dört ayda yaşanan artış ise yüzde 65'e yaklaştı" ifadelerini kullandı.
'ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK ŞANSI'
Türkiye'deki tarım sektörünün üretim değerinin son yıllarda ortalama 45-50 milyar dolar arasında değiştiğini sözlerine ekleyen Kestelli, "2021 yılında tarımın toplam ekonomi içerisindeki payı yüzde 5,6 ile tarihinin en düşük seviyesine geriledi. Ancak ekonomik büyüklükteki bu gerileme tarımın önemini azaltmıyor. Tarımsal üretim potansiyelimiz geleceğin en önemli küresel sorunlarından birisi olan gıda güvenliğinin sağlanmasında ülkemizin en büyük şansı" dedi. Tarım makinecisi firmaların üst birliği olan TARMAKBİR tarafından hazırlanan raporda sektörün ihtiyaç duyduğu yatırım alanlarına da değinen Kestelli, "Tarım makineleri sektörünün beklentisi olan konular, İzmir Tarım Teknoloji Merkezi'nin, yani İTTM'nin odaklandığı çalışma alanları arasında yer alıyor" açıklamalarında bulundu.
'MÜŞTERİLERİ KALICI HALE GETİRMELİYİZ'
İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz ise savaşın herkesi ciddi anlamda olumsuz yönde etkilediğine değinerek, "Döviz kurlarındaki artış ile yükselen hammadde fiyatları birleşince üretim maliyetlerimiz çok arttı. Diğer taraftan, turizm gelirlerimizde büyük payı olan bu iki ülkeden gelecek ziyaretçilerdeki azalış cari dengemizde de olumsuzluklar yaratmaya aday. Önümüzde bu nedenle zor bir dönem var. Buna hazırlıklı olmalıyız. Üretimde verimi artırmalı, hammadde tedarikinde ve kullanımında savurganlıktan uzak alternatifler yaratmalıyız. Diğer taraftan, dünyanın birçok bölgesinde baş gösteren sorunlar gerek tedarikte gerekse kalitede ülkemizin dünya için ne kadar değerli olduğunu ortaya koydu. Bu dönemde ülkemiz bu anlamda birçok müşteri kazandı. Ama bunun kıymetini bilip iyi değerlendirmeli ve bu müşterileri kalıcı hale getirmeliyiz" dedi.
'1 MİLYON TON ÜRETİM HEPİMİZİN DİLEĞİ'
Yeni sezon pamuk ekimlerinin başladığına değinen Kocagöz, "Geçtiğimiz yıl pamuk üretim maliyetleri dekar başına 2.600 TL/dekar seviyelerindeyken bu yıl yapılan yeni hesaplara göre 5.300-5.400 TL/dekar civarında olacak. Bu da yaklaşık yüzde 110'luk bir maliyet artışı demek. Yani aslında 10 TL ile başlayıp 20 TL'ye varan kütlü pamuk fiyatlarının sezonda en az 22 TL ve üstüne ulaşması halinde üretici artan maliyetleri karşılayabilecek. Bunun farkında olan bazı üreticilerimiz pamuk tarımına kayma niyetindeyken yine de maliyet artışı yüzünden vazgeçti. Ancak artan fiyatların etkisi ile ekili alanın genelinde artış beklenirken, üretimde sorunsuz bir sezon ile gelecek 1 milyon ton üretim hepimizin dileği olacaktır" diye konuştu.
Toplantının sonunda Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Atalık Tohum Bahçesi'nde yetiştirilen Bornova kınalı bamyası ve karışık sebzelerden oluşan tohumları ve zeytin fidanlarını yönetim kurulu ve meclis üyelerine hediye etti. (DHA)