
Manavgat Belediyesi'ne soruşturmada tutuklamalar!

Yer İzmir: Motosikletliye öldüresiye dayak!

Muhittin Böcek görevden uzaklaştırıldı!

Zeydan Karalar'ın ifadesi ortaya çıktı

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinde çalışan ve TÜRK-İş’e bağlı Belediye-İş’te örgütlü bin 30 işçinin işten çıkarılmasına ilişkin başlatılan süreç ve taraflar arasındaki istişareler devam ediyor.
İZELMAN ve İZENERJİ'de TİS görüşmelerinden uzlaşma çıkmaması sonucu DİSK Genel İş Sendikası’nda örgütlü yaklaşık 23 bin işçi 29 Mayıs'ta greve çıkmış 4 Haziran’a kadar süren iş bırakma süreci İzmir’de ana arterlerde çöplerin toplanmaması ve toplu ulaşımda aksamaların yaşanmasına yol açmıştı.
Süreç boyunca DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası benzer işlerde çalışan, TÜRK-İş’e bağlı Belediye-İş’te örgütlü işçilerin aldığı ücretleri talep etmiş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise belediye bütçesinin söz konusu ücretleri vermeye müsaade etmediğini belirtirken grevin anlaşma ile sonuçlanmasının ardından Belediye-İş’te işten çıkarmalar başlamıştı.
Cemil Tugay, önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’i 31 Mart seçimlerinden 5 gün önce Belediye –İş ile imzaladığı ve yüzde 67,07 oranında artış içeren sözleşme nedeniyle eleştirmiş ve eski başkana ‘sorumsuzluk’ sözleriyle yüklenmişti.
Tugay basına ve sendikayla görüşmelerinde yaptığı açıklamalarda önümüzdeki eylül ayında uygulanacak zam ve sözleşmede bulunan işe devam primi ile rapor almama primlerinden de vazgeçilmesi halinde işten çıkarmaların durdurulacağını açıklamıştı.
İşten çıkarmaların uygulanmaya başlamasından bu yana yaklaşık 350 işçinin işine son verilirken sendika yangınlar nedeniyle ertelediği sokağa inme kararını 9 Temmuz perşembe günü hayata geçirme kararı aldı.
KÜLTÜRPARK’TA KRİTİK ZİRVE!
Öte yandan dün süreçle ilgili Kültürpark’ta kritik bir görüşme gerçekleştirildi. Belediye-İş İzmir şube başkanları ile görüşmeyi Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Pınar Okyay’ın eşi Avukat Ahmet Okyay yürüttü.
BÜYÜKŞEHİR’DEN YENİ HAMLE!
Büyükşehir sendika tarafına eylül ayında geçerli olacak enflasyon zammının ocak ayına ertelenmesi ve işe devam primi ile rapor almama primlerinin eylül ayında hayata geçirilmemesi ocak ayında zam uygulanması ve 1 Mart ayı itibariyle ile de 4 eşit taksitle ödenmesi, ek protokol ile de maddelerden vazgeçilmesi teklifinde bulunuldu.
ÇIKARILAN İŞÇİLERİ GERİ ALMA TEKLİFİ!
Büyükşehir cephesi sendikaya daha önceki teklifinden farklı olarak bu kez işten çıkarmaların durdurulmasının yanı sıra işten çıkartılan yaklaşık 350 işçinin çoğunluğunun geri alınmasını teklif etti.
ŞUBE BAŞKANLARI ANKARA’DA!
Bugünkü kritik görüşme sonrası Belediye-İş Şube başkanları sendika genel merkezi tarafından Ankara’ya çağırıldı. Yarın Belediye-İş Başkanı Nihat Yurdakul ve yönetimi, CHP Genel Merkezi’nden isimler ile bir araya gelecek. Görüşmede şube başkanları da yer alacak. Şube başkanları genel merkezin çağrısının ardından dün akşam saatlerinde yola çıkarak, Başkent yolunu tuttu.
“BİR ARKADAŞIMIZI BİLE GERİDE BIRAKMAYIZ”
Belediye –İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul konuya ilişkin, “Şu anda bir anlaşma yok ama devamlı görüşeceğiz. Bir yerde buluşmak için uğraşıyoruz. Bu teklifi görüşmemizin bir anlamı yok dedik karşı tarafa. Bu metni tartışmaya gerek yok dedim. Telefonda bana iletildi, ben olmaz dedim bu teklife. Şu kadar işçiyi geri döndürelim, bu kadar işçiyi geri döndürmeyelim gibi şeyler var. Benim söylediğim bir arkadaşımızı bile geride bırakmayız” açıklamasını yaptı.
Bugün Ankara’da gerçekleştirilecek kritik görüşmenin ardından, sendikanın şube başkanları İzmir’e dönecek. Sendika 9 Temmuz’da Egemenlik Binası önünde toplanarak açıklamalarda bulunacak.
Vatandas 8 Temmuz 2025 Salı 15:57
|
Ahmetsezai 8 Temmuz 2025 Salı 15:46
|