Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan ve saat 16.28'de başlayan toplantı, yaklaşık 30 dakika sürdü.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, şu sıralar toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklama yapıyor:
"Deniz Baykal'ın durumunun iyi olduğuna dair bilgi almış bulunuyoruz. Baykal'a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Umarız kısa sürede sağlığına kavuşur ve Meclis'te ülkemize ve milletine kaldığı yerden devam eder.
ÇAYKUR Yönetim Kurulu, geçtiğimiz günlerde çay fiyatlarına yüzde 20 oranında zam yapma kararı almıştı. Bakanlar Kurulumuz bu konuyu da ele aldı ve yüzde 20 yapılan zammın geri alınması kararlaştırıldı. Bu çerçevede ÇAYKUR Yönetim Kurulu, Bakanlar Kurulumuzun aldığı karar doğrultusunda yapılan yüzde 20 zammı geri alacaktır ve çay fiyatları zamsız şekliyle bundan sonra uygulanmaya devam edecektir.
Türk Hava Sahası'nın Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin bulunduğu yerlere uçuşa kapatılması konusunda Milli Güvenlik Kurulunda alınan tavsiye kararı doğrultusunda Bakanlar Kurulumuz, uçuşa kapatmıştır. Bundan sonra Türk Hava Sahası'nı kullanarak hiçbir uçak Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin bulunduğu yerdeki havaalanlarına uçamayacak ve oradan kalkan hiçbir uçak da Türk Hava Sahası'nı kullanamayacak.
İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın da Irak Hükümetine devri konusunda MGK tavsiyesi doğrultusunda devir çalışmalarının başlatılmasına karar verildi.
OHAL UZATILIYOR
OHAL'in uzatılıp uzatılmaması konusunda da MGK 3 ay uzatılması tavsiyesini Bakanlar Kurulu'na iletti. Bakanlar Kurulu da alınan tedbirlerin devamını sağlamak amacıyla OHAL'in 3 ay daha uzatılmasını karara bağlamıştır. Ve karar TBMM Başkanlığı'na gönderilmiştir. OHAL bizzat hükümete ilan edilmiştir. Vatandaşımızın günlük hayatında bir değişiklik söz konusu değildir. Parlamentonun kabul etmesi durumunda OHAL 3 ay daha uzatılacaktır.
"BUNUN BİR SONUCU OLACAKTI"
Kuzey Irak Bölgesel Yöntemi'nin yaptığı gayrimeşru referandum sonrası büyük gerginlikler çıktı. Türkiye defalarca uyarıda bulundu. Bu uyarılara kulak tıkayan IKBY referandumu gerçekleştirdi. Bir sonucu olacaktı ve sonuçlar kendisini göstermeye başladı. Sınırdaki tatbikat devam ediyor. Türkiye kararlılığını ortaya koydu. Bugün alınan kararla da Türkiye hava sahası Kuzey Irak'a kapatılmıştır. Bundan sonra Türk hava sahasını kullanarak herhangi bir uçak Kuzey Irak'taki havaalanlarına iniş-kalkış yapamayacaktır.
Milli Güvenlik Kurulunda, halk arasında Habur Sınır Kapısı olarak bilinen İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın, Irak hükümetine devri konusunda çalışma başlatılması tavsiye edildi hükümetimize. Bakanlar Kurulumuz da bu tavsiye doğrultusunda karar aldı ve bu konuyla ilgili bakanlar, bakanlıklar, kamu görevlileri bu çalışmaları başlattılar. Tabii çalışmalar bittikten sonra bu kapı tamamen Irak hükümetinin kontrolüne geçmiş olacaktır ve orada da Türkiye'nin muhatabı Irak hükümeti olacaktır
"TÜRKİYE'Yİ SON DERECE RAHATSIZ ETTİ"
Kerkük'ün tarihi derinliğine uygun demografik yapısının korunması gerektiğini belirtiyoruz. Teröristlere alan açıldığı haberleri Türkiye'yi son derece rahatsız etmiştir. Türkiye Irak'ın egemenlik haklarının korunmasına büyün önem vermektedir.
Irak hükümetinin Kerkük'e dönük attığı adım, esasında geç kalan bir adımdır. Çünkü orada Irak'ın toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına, siyasi birliğine ve anayasasına karşı bir saldırı vardır. Bu saldırıyı defetmek üzere atılan adımı elbette önemsiyoruz. Bu adım atılırken de bölgenin tarihten gelen demografik yapısının korunmasının önemli olduğunu ifade ediyoruz.
"ANKARA WASHİNGTON'U DOĞRU BİLGİLENDİRMEDİ"
Türkiye-ABD ilişkileri çok güçlü sınamalardan geçti ve hiçbir dönemde vize krizi gibi bir hadise ile karşılaşmadık. 1 Mart tezkeresi yaşandı, başka olaylar yaşandı ama ABD bugünkünden daha çetrefilli sonuçların olduğu dönemde dahi vizeleri askıya almadı. Ankara'nın (ABD Başkonsolosluğu) Washigton'u doğru bilgilendirmediği gibi bir kanaat var bizde. Doğru bilgilendirse böyle bir karar alınmadı. Bu konunun görüşmelerle sürdürülmesi kararı alındı. Yarın Dışişleri, Adalet ve İçiçleri müsteşarları ile bir araya gelecek ABD heyeti. Bu krizin uzun sürmemesinin iki ülkenin de yararına. Bu krizin bitirilmesi esastır. Şu anda heyet geldi Türkiye'ye, yarın yetkililerle bir araya gelecekler. Biz diliyoruz ki bu kriz tamamen aşılsın ve ortadan kaldırılsın.
BAŞBAKAN'IN IRAK ZİYARETİ
Türk askeri DEAŞ'la mücadele kapsamında Başika'dır. Irak Hükümeti'nin rahatsızlığını biliyoruz. Türkiye olarak iyi niyetimizi ortaya koyuyoruz. Irak'ın aleyhine Türk askeri bulunmadığını ifade ediyoruz. Türk askeri Irak'ın toprak bütünlüğünü bozmak amacıyla orada değildir. Başbakanımızın ziyaretinin iptali Başika ile ilgili değildir. Bu ertelenmiştir, iptal değildir.
SEÇİM KANUNU DEĞİŞİYOR İDDİASI
Uyum değişiklikleri yapma zarureti ortaya çıkmıştır. Adalet Bakanlığı bir çalışma yürütüyor. Seçim yasalarında uyum değişikliği için komisyon kuruldu ancak seçim sisteminde değişmesine dair bir çalışma olmadığını biliyorum. Seçim sistemi ve barajla ilgili bir çalışma yok."