İzmir Büyükşehir Belediyesinin Şubat Ayı Meclis Toplantısının Üçüncü Oturumunda Gaziemir ile ilgili önemli kararlara imza atıldı. Mecliste yapılan oylama ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Gaziemir Belediyesi iş birliğinde ilçeye 100. Yıl Sanat Merkezi ve Gaziemir Gençlik Merkezinin yapılması kararı, Ak Parti ve MHP gruplarının ret oylarına karşılık, CHP ve İYİ Parti gruplarının kabul oylarıyla oy çokluğuyla alındı.
Gündem maddesine göre mülkiyeti Gaziemir Belediyesine ait olan ve büyükşehir belediyesinin fidanlık olarak kullandığı Buca’daki alan ile 3’te 2 hissesi büyükşehre ait olan Gaziemir’deki arsa takas edildi. Şu anda Migros Süpermarket olarak kullanılan ve takası yapılan Atıfbey Mahallesi 2049 ada 1 parseldeki alana 100. Yıl Sanat Merkezi, Irmak Mahallesi 2148 ada 8 parseldeki araziye ise Gaziemir Gençlik Merkezi yapılacak. Bu iki büyük projenin, maliyetini İzmir Büyükşehir Belediyesi karşılayacak.
Gaziemir için tarihi bir karar
Gündem maddesinin oylanmasından önce söz alan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, büyükşehir belediyesi ile yaptıkları iş birliği hakkında açıklamalar yaptı. Gaziemir için tarihi bir karara imza attıklarını ifade eden Başkan Halil Arda, “Alacağımız karar ile Gaziemir’e Cumhuriyetimizin 100. yıl ismini taşıyacak bir sanat merkezi kazandırmak istiyoruz. Bu tip salonlara sadece belediye meclis toplantısı için gelenler; kültüre, sanata, sanatçıya bakış açısını bildiğimiz insanlar, sanat merkeziyle ilgili kararda konuyu paraya getirmelerini İzmirlilerin takdirine sunuyorum. Bir gençlik merkezi kurmak istiyoruz. Orada İzmirli, Gaziemirli gençlerin çağdaş fikirlerle donatılacağı, dil eğitimi alacağı; sorgulayan, hesap soran, özgür gençlerin yetişeceği bir gençlik merkezi yapmak istiyoruz. Karşı geldikleri bu. Ak Parti zihniyetini tanıyoruz. Bunu İzmirliler biliyor. Bunun için AKP bu mecliste muhalefet sıralarında oturuyor, oturmaya da devam edecek” diye konuştu.
Sanata, kültüre karşı çıkılıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Gaziemir Belediyesi arasında yapılan arazi takası hakkında da meclise bilgi veren Başkan Arda, muhalefet meclis üyelerinin bu konuda yaptıkları eleştirilere de cevap verdi. Mülkiyeti Gaziemir Belediyesine ait olan ve büyükşehir belediyesinin fidanlık olarak kullandığı alanın yasal durumu hakkında meclisi bilgilendiren Başkan Arda, şunları söyledi:
“Burada algı yaratılmaya çalışılıyor. 39 bin metrekare bir tarla imar görüyor, AKP’liler ‘İmar görmedi’ diyor. 1/1000’lik planları bile yapılmış, Buca ilçesinde belediye hizmet alanı olarak belirlenmiş bir yer. 40 yıldır İBB tarafından kullanılıyor. Gaziemir’in AKP tarafından yönetildiği yıllarda dahi arkası aranmamış, Gaziemir’e bir kuruş yararı olmamış. Orası imar görmüş, konutlarla çevrili, vaha gibi bir alan. ‘Belediye hizmet alanı konuta açılırsa daha çok para kazanılabilir mi’ deniyor. Biz ondan anlamayız. Hazine arazilerinin, orman alanlarının imara açılmasından da anlamayız. Orası belediye hizmet alanı olarak kalacak. Bizim yapmak istediğimizin değeri ortada. Burada karşı çıkılan şey sanattır, kültürdür, gençliğe yapılan yatırımdır. Gençliğe verdikleri değeri görüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi Gaziemir’e yatırım yapıyor. Her yatırım kazan-kazan yaklaşımı ile mi yapılıyor? Gaziemir Metrosu yapılıyor. Tunç Başkana teşekkür ediyorum, daha birinci ayda verdiği sözü yerine getirdi. 2019 yılının Kasım ayında Gaziemir Metrosunun proje ihalesi yapıldı. Milyar dolarlık yatırım yapılacak. Bunun karşılığında Gaziemir Belediyesi mutlaka bir şey mi vermek zorunda? Üçüncü bir şahıs mı var ortada? İBB de bizim, Gaziemir de bizim. Karşılıklı bir takas anlaşmasıyla ilçeye bir yatırım kazandırıyorsam, bu yatırım Cumhuriyetimizin 100. yıl ismini taşıyorsa bu tarihi bir andır. Tarih, bu karara olumlu oy verecek insanları da olumsuz oy verecek insanları da yazacaktır. Bugüne kadar gerek protokol ile ilgili gerekse sözleşmeyle ilgili yaptığımız, aylar süren çalışmalarda bize destek veren Tunç Başkanımıza ve İBB bürokratlarına Gaziemirli vatandaşlarım adına sonsuz teşekkür ediyorum. Büyükşehir belediyesinin Gaziemir yatırımları devam edecektir. Biz de canla başka çalışmaya devam edeceğiz.”
Gaziemir için ne yaptınız?
Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin meclis üyelerine seslenen Başkan Halil Arda, “Gaziemir ile ilgi hassasiyetleri varsa, bu kadar çok düşünüyorlarsa bir iki konuya değinmek istiyorum. İlçemizde ‘İzmir’in Çernobili’ diye bilinen bir yer var. Ermez Mahallemizde, yaklaşık 15 yıl önce toprağın bir iki metre altına gömüldüğü tespit edilmiş nükleer atıklar var. Bu nükleer atıklarla ilgili ortada bilimsel raporlar var. 15 yıl önce tespit edilmiş. Orada insanlar zehirleniyor, yağmur yağdığında orada gömülü olan nükleer atıklar oksitleniyor, dumanlar tütüyor. İnsanlar ölüyor orada. Gaziemir ile ilgili bu kadar samimiydiniz de Gaziemir’deki nükleer atıklarla ilgili 15 yıldır ne yaptınız? Hiçbir şey yapmadınız. Seçildiğim günden beri vatandaşlarla toplantı yapıyorum, konuyu basında dile getiriyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanlığını, valiyi göreve davet ediyorum. Tek bir toplantı yaptınız mı? Bir defa bu konuya değindiniz mi? Samimiyetse, Gaziemir’i düşünmekse o nükleer atıkların temizlenmesi için bir irade ortaya koyun. Kentsel dönüşüm, Aktepe-Emrez Mahallelerimizde 10 yıl önce ilan edilmiş, bu mahalleler İzmir’in en büyük kentsel dönüşüm alanı. Hazine miktar fazlalıkları var. Buraların vatandaşlara bedelsiz devredilmesini talep ediyoruz. Orada toplantılar yapıyoruz. Bununla ilgili bir çalışmanız, toplantınız, girişiminiz var mı? Kentsel dönüşüm yasası çıktığında boş hazine parsellerinin İBB’ye devredilmesi gerekiyordu. Yasayı çıkartan sizsiniz. Büyükşehir dava açarak boş hazine parsellerinin mülkiyetini ancak alabildi. Mart ayında da kentsel dönüşüm ihalesi yapılacak ve 300 daire ile start verilecek” dedi.
Her seçimde Sarnıç’a tapu sözü veriyorsunuz
Sarnıç’ta yaşayan yurttaşların yıllardır süren ve kanayan yaraları haline gelen tapu ve ecrimisil sorununa değinen Başkan Arda, merkezi yönetimin bu sorunun çözümü için hiçbir şey yapmadığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sarnıç’taki tapu sorunu 15 yıldır, 2006’dan bu yana çözülmeyen bir sorun. Bu tapularla ilgili belediye görevini yapmış, Çevre Şehircilik Müdürlüğüne dosyaları teslim etmiş. Dosyalar kayıp deniyordu. Çevre Şehircilik Müdürlüğünde evrak yok. Toplantılar yapmaya başladım. Bu toplantılar neticesinde bu evraklar bulundu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderildi. 420 parsel bakanlıkta, 207 parsel Çevre Şehircilik Müdürlüğünde bekliyor. Bu tapuları bize devredin, buraları Sarnıç’taki vatandaşlarımıza satalım, onlar da yıllardır süren bu sorundan kurtulsunlar. 4 seçim dönemi boyunca Sarnıç’a gelip ‘Bize oy verin, tapularınızı vereceğiz’ dediniz, sonra da dönüp gittiniz. Ufukta bir erken seçim görünüyor. 5. kez gelip yine aynı şeyleri söyleyeceksiniz. Sarnıç’ta pazar yeri yapmak istiyorum. Kapalı pazar yerine ihtiyaç var. Hazineye ait araziler var, 49 yıllığına belediyeme tahsis etmenizi istiyorum. Bütçem var, kapalı pazar yeri yapmak istiyorum. Vermiyorsunuz. Telaşınızın ne olduğunu ben biliyorum. İzmir’de, Gaziemir’de AKP tabanı, CHP’ye kayıyor. Bunu görüyorsunuz, bunun telaşını yaşıyorsunuz. Sıkıntınız, stresiniz buradan. Biz görevimizi layıkıyla yapıyoruz.”