GERÇEKİZMİR- Gaziemir Belediyesi Meclisi’nde dün gerçekleşen toplantıda AK Partili Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca’dan Başkan Ünal Işık’a ihale tepkisi geldi.
Toplantısında AK Partili Atmaca, Gaziemir Belediyesi vefat eden vatandaşların evlerine yollayacağı pide alım ihalesini alan firmanın işyeri açma ve çalışma ruhsatı olup olmadığı sordu.
“YASAL BİR ENGEL YOK”
AK Partili Atmaca’ya sorusuna yanıt veren Ünal Işık, firmanın ihaleye girmesi için ruhsat zorunluluğunun yasal olarak bulunmadığını söyledi. Firmanın daha sonra ruhsat işlemlerini tamamladığını belirten Işık, “Pide ihalesinden bahsettiniz. Birbiriyle dost olan iki arkadaş ihaleye giriyor. Kendi aralarında anlaşamıyorlar. İkisi de ihaleye giriyor. İhaleyi birisi kazanıyor. Kaybeden bana geldi, ‘şartlar yok. Arkadaşın ruhsatı yok’ dedi. Hemen arkadaşları çağırdım. Koşullara bakın, ruhsat aramamız koşu ise hemen ihaleyi iptal ediyorum dedim. Arkadaşlar baktılar. Kamu İhale Kurumu kanuna göre bizim kimseye ruhsat sorma hakkımız yok. Ama arkadaşlar şöyle bir talimat verdim; Bugünden itibaren gerek ilçeden gerekse ilçe dışından ihaleye kim giriyorsa girsin siz ruhsatını sorun dedim. İkinci bir konu, kazanan firma müracaat ettiğinde ruhsatını alabilecek durumdaysa hemen ruhsatını alsın. Yasal bir sorun var mı diye hukukçularımıza, başkan yardımcılarımıza, ruhsat müdürümüze sorduk. Yasal bir engel yok. Arkadaşımız ihaleye alıncaya kadar almadığı ruhsatını bizden aldı. Dolayısıyla Kamu İhale Kurulu’na yapılan itiraza ret cevabı geldi. Merak etmeyin burada bir şey olmaz. Olsa da doğru işler olur. Sorunu tespit ettiğimiz an itibariye önlemimizi aldık” açıklamasında bulundu.
“RUHSATI OLMAYAN FİRMANIN KAPATILMASI LAZIM”
AK Partili Atmaca’dan konuyla ilgili bir açıklama daha geldi. Atmaca, “Gaziemir Belediyesi vefat eden vatandaşların evlerine yollayacağı pide alım ihalesini işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmayan bir firmaya vermiş. Belediye başkanı yapılan bu işlemi yasaya uygun diyerek savunuyor. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerlerinin Gaziemir Belediyesi tarafından tespiti anında herhangi bir süre tanımadan ve karar almaksızın kapatılması, ayrıca söz konusu işyerine 1608 sayılı Kanun gereği belediye encümenince 5326 sayılı Kanun’un 32’nci maddesine göre idari para cezası verilmesi ve ihalenin ita amirinin oluruyla iptal edilmesi gerektiği düşünülmektedir. Bu işlemlerin yapılmamış olması bu ihale sonucunda haksız rekabet oluştuğu, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasının engellendiği, işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmayan işletmelerin teşvik edildiği, yazılmayan cezalar sebebiyle kamu zararının oluştuğu düşünülmektedir. Halk sağlığını doğrudan ilgilendiren, işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmayan firma tarafından 19.000 adet pidenin hangi şartlarda üretileceğini ve bunun hangi olumsuz sonuçlar doğurma ihtimalinin olması sebebiyle, yapılan işlemler dizisi akıllara birçok soru işareti getirmektedir. Her fırsatta temiz geldik temiz gideceğiz, bizim dönemimizde film olmaz diyen Gaziemir Belediye Başkanı Sayın Ünal Işık, ruhsatı olmayan her işletmeye böyle yapıcı ve şefkatli davranıyor mu? Yoksa geçen dönem olduğu gibi bu dönemde Gaziemir kaçak yapı ve kaçak hafriyat cenneti olmaya devam edecek mi? Fatih mahallesindeki cami inşaatına gösterdiği sert reaksiyonu kaçak inşaatlara da kaçak hafriyatlara da göstermesini bekliyoruz” diye konuştu.