MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Gümrükçü'den bir ilk daha: Solunum cihazı müjdesi!
Yerel Yönetimler
12 Mayıs 2020 Salı 12:31

Gümrükçü'den bir ilk daha: Solunum cihazı müjdesi!

Çiğli Belediyesi’nin katkılarıyla Türkiye’de ilk yerli solunum cihazının üretildiğini açıklayan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, söz konusu cihazın imalatının 7-10 bin dolar civarındayken, yaptıkları çalışmayla 700 liraya mal olduğunu söyledi. Üretimin bir imece çalışması olarak gerçekleştiğini belirten Gümrükçü, “Türkiye’de artık yerli bir solunum cihazı var” dedi.

Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR- Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile mücadele Türkiye’de de devam ediyor. Süreçte salgından etkilenen hastaların iyileşmesinde büyük bir rol oynayan solunum cihazının üretimi ile ilgili vaka sayısının en çok olduğu ikinci kent olan İzmir’den bir müjde geldi.

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Çiğli Belediyesi’nin de katkılarıyla Türkiye’de ilk yerli solunum cihazının imece usulü üretildiğini açıkladı.  Başkan Gümrükçü, cihazın üretildiğini online olarak düzenlediği basın toplantısı ile duyurdu. Koronavirüs ile mücadele kapsamında Çiğli Belediyesi olarak yaptıkları çalışmalarla ilgili de bilgilendirmede bulunan Gümrükçü, söz konusu cihazın imalatının 7-10 bin dolar civarındayken, yaptıkları imece çalışmasıyla 700 liraya mal olduğunu söyledi. Yerli solunum cihazı ile ilgili detaylı bilgilerin verildiği toplantıda cihazın üretim sürecinde yer alan imece ekibinden Sanayici; Bilge Göktoğan ve Efe Göktoğan ile Mühendis Mustafa Büyükkayın da yer aldı.

KENDİMİZİ TÜRKİYE’DEKİ SORUNLARIN DIŞINDA TUTAMAZDIK

Türkiye’nin yaklaşık 2 aydır olağanüstü bir hal yaşadığını belirten Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Virüs salgını hepimizin hayatını derinden etkiledi. Kurumlar, fabrikalar, iş yerleri ve yerel yönetimler de daha önce olmayan durumlarla karşı karşıya kaldılar. Bu süreçte en çok önem verdiğimiz konulardan bir tanesi İtalya’da yaşanan sıkıntıların burada yaşanmaması için solunum cihazına öncülük etmekti. Bununla ilgili çalışmalar vardı ama biz de yerel yönetimler olarak kendimizi Türkiye’deki sorunların dışında tutamazdık. Ayrı koldan solunum cihazını üretmek için çaba gösterdik”  dedi.

BELEDİYE, BİLİM VE GÖNÜLLÜLÜK EKSENLİ BİR ÇALIŞMA

Cihazın üretim sürecinde yer alan grup ile ilgili de bilgiler veren Gümrükçü, “Cihaz 1923 Grubu’nun yaptığı çalışmanın bir ürünüdür. Bahse konu grubun yıllardan beri üyesiyim. Hatta kurucularından biriyim diyebilirim. 1923 grubunu Türkiye’nin değişik illerinde kendi mesleklerine ait uzmanların yer aldığı gönüllü birliktelik olarak açıklayabiliriz. Belediye başkanı olduktan sonra da elimizde bulunan imkanları bu süreçte solunum cihazı üretmek için kullandık. Bu cihaz belediye, bilim ve gönüllülük eksenli bir çalışmanın ürünüdür. Bütün arkadaşlarımın aklı ve ekonomisi bu çalışmaya dahil oldu. İlgili bakanlıklarla cihazın üretilmesi konusunda bir görüşme olmadı ama şimdi duyurusunu yaptık. Belki bu süreçten sonra bu konuyla ilgili görüşmeler sağlanabilir” diye konuştu.

7 BİN DOLARA İMAL EDİLİRKEN 700 LİRAYA ÜRETTİK

Cihazın üretiminin imece çalışması ile gerçekleştiğinin altını çizen Çiğli Belediye Başkanı, “Sağlıkçılar, anestezi uzmanları, teknik arkadaşlar, onlarla bir whatsapp gurubu oluşturduk. Onlardan bilgi alarak bu süreçte ortak bir çalışma yaptık. Artık, uygun maliyetli yerli bir solunum cihazımız var. Normalde imalatı 7-10 bin dolar  arası olan bu cihazı Türkiye’de yerli bir üretimle 700 liraya üretebiliyoruz. Bu cihaz çalışıyor ve Türkiye’de artık yerli bir solunum cihazı var. Umuyorum Türkiye bu solunum cihazlarına ihtiyaç duymadan bu süreci atlatacaktır ama birçok hayatın kurtulmasına da fayda sağlayacaktır” dedi.

DİĞER CİHAZLARDAN FARKI NE?

Üretilen solunum cihazının mevcutlardan nasıl bir farkı olduğuna ilişkin de açıklama yapan Gümrükçü, “İkili bir durum, rekabet yok. Aradaki en büyük fark taşınabilir olmasıdır. Mevcut üretilenler sabittir. Bir oksijen kaynağından değil normal havayı alarak çalışıyorlar. Ekonomik, portatif ve oksijen normal havayı alması şeklinde özetleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

TAŞINABİLİR VE ELEKTRİKSİZ DE ÇALIŞIYOR

Cihazın üretim ekibinde yer alan Mustafa Büyükkayın da cihaza yönelik bilgiler verdi. Büyükkayın, “Bunun maliyeti normalde 7 bin dolar ile 10 bin dolar arasında değişiyordu ama bizim cihazımız 700 lira civarında geliyor. Bu fiyatı daha da aşağıya çekmeye çalışıyoruz. Üretimi ve montajı yarım saat ile 1 saat arası değişiyor. Anestezi uzmanlarıyla görüştüğümüzde gerekli minimum özelliklere sahip, en hızlı bir şekilde üretebileceğimiz bir cihaz üretmeye çalıştık. Yapmış olduğumuz cihaz ile basıncı ayarlayabiliyoruz. Hızlı bir şekilde müdahale edildiği durumlarda çok hızlı bir şekilde uygulamaya konulabiliyor.  Tamamen taşınabilir bir cihaz. Batarya eklendiğinde elektriksiz de çalışılabiliyor. Eklemelere açık bir şekilde daha da profesyonel hale geliyor. Ekleme olmadan da çok iyi bir etki sağlayan hastayı çok iyi, bir şekilde hayatta tutmaya sağlayan bir cihaz. Bize destek verdiği için Çiğli Belediyesi’ne teşekkür ediyorum”  açıklamasını yaptı. Cihazın üretim ekibinde yer alan Ege Göktoğan ise şunları söyledi:  “Gerekli tüm parçalar hazır. Biz seri imalata döktük. Elimde bir tane de numune var. Bununla bitmiyor. Devletimizden de imalatçılar belirli bir garanti beklediler ama gelmedi. Devletimiz şu kadar alacağım diye ihale açmadı, herhangi bir sayı da verilmedi. Ancak güzel bir haber de var, geçtiğimiz hafta ihracatın önü açıldı. Şu anda üreticiler cihazlarını ister yurt içindeki özel hastanelere gerekse yurt dışına satılabiliyor.”

Açıklamaların ardından Başka Gümrükçü basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

BENCE ‘İMECE’ YAKIŞIR

Cihazın ismiyle ilgili bir çalışma yapılıp yapılmadığı hakkındaki soruya cevap veren Gümrükçü, “Henüz bir isim yok. Ama bence imece yakışır” ifadelerini kullandı.

RAFA KALKAN PROJE VAR MI?

Virüs ile mücadeleden dolayı rafa kalkan bir proje olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtlayan Gümrükçü, “2020’de Çiğli ayağa kalkıyor demiştik. Bizim bu yıl hedeflerimizden biri araç filosu kazandırmaktı.  Bir de uzay ve havacılık üzerine bir müze açacaktık, askıya aldık gibi duruyor. Yani şuan erteledik. Çiğli tramvay onaylandı. 2020 yıl bütçesine de konulmuştu. Pandemi bittikten sonra gündemimizde olacak. Verdiğimiz sözlerden vazgeçmiş değiliz. Ama süreç bize şuana kadar 2 ay kaybettirdi. Bunun etkileri ne kadar sürecek? İkinci dalga olacak mı? Bilmiyoruz, önümüzü göremiyoruz. Haziran ayı ile birlikte bir toparlanma evresi yaşayacağız. O zaman neleri yapıp yapamayacağımızı gözden geçireceğiz” dedi.

HAZİRAN VE TEMMUZ DA EKONOMİK SIKINTI YAŞANACAK

Başkan Gümrükçü, belediyenin ekonomik durumuna yönelik soruya ise şu yanıtı verdi:

“Ekonomik sıkıntıları tüm belediyeler yaşıyor. Yuvarlak rakam vereyim; İler Bankası’ndan belediyelere her ay yaklaşık 3 lira para geldiğini düşünün, son kararla o 5’e çıktı. Ama dün akşam gördük Türkiye’deki vergilerde de düşüş var.  İvmesi azalan bir salgınla karşı karşıyayız. Şuan ilçe belediyeleri iyi durumdalar ama Haziran ve Temmuz da genel ekonomik sıkıntının baş göstereceğini görüyoruz.”

AŞI BULUNMADAN HAYATIN NORMALE DÖNMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Çiğli’de ki ölüm ve vaka oranları hakkındaki soruyu cevaplayan Gümrükçü, “Yükseliş yok ama virüsün etkilerinin ne olduğu da tam belli değil. Bizim doğal ölüm sandıklarımız virüsün etkilerinden dolayı da olabilir. Bayramdan sonra umuyoruz ki normalleşme süreci başlayacak. Bu salgının, aşısı bulunmadan hemen bitmesi ve hayatın normale dönmesi mümkün değil” dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Selahattin Yigit
 12 Mayıs 2020 Salı 18:59
Sizleri kutluyorum başarılarınızın devamını diliyorum ortak aklın basaramiyacagi bir şey olmaz sevgiyle kalın
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir