GERÇEKİZMİR - Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü Radyo Romantik Türk yayınında önemli açıklamalarda bulundu.
İkinci dönem adaylık sorusunu yanıtlayan Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü ayrıca mali disiplin ve Harmandalı ve bölgedeki toprak kayması krizi hakkında da çarpıcı mesajlar verdi.
İşte Gümrükçü’nün öne çıkan açıklamaları:
“İKİNCİ DÖNEME ADAYIM!”
Çiğli’de iki dönem başkanlık yapmak politik bir başarı aynı zamanda yapılan hizmetin başarılarının da takdiri. Zaten bizim partimizde de belediye başkanları genelde 2 dönem için seçilir. Ben 2.5 yıllık tecrübemle şunu anladım ki 5 yıllık görev süresi adım adımların tamamlanması açısından az 10 yıl ise uzun... Bence eski Cumhurbaşkanlığı gibi bir dönemin 7 yıl olabileceğini düşünüyorum. Dolayısıyla ikinci döneme adayım.
MALİ DİSİPLİN VE BÜTÇE MESAJLARI
Ben 3 yılda aşağı yukarı 100 milyona yakın borç ödedim. Devlete olan vergi borcu dışında borcumuz yok. Belediyenin elindeki eğitim ve sağlık imarlı arsaları devrederek bu yükü azaltmak istiyoruz. Süreci sıfıra sıfır noktasına getirdik. Yetkiyi aldık ama herhangi bir kredi almış durumda değiliz. 42 milyonluk yetkiyi 25 milyona düşürdük. Fazlasına ihtiyacımız yok. Enerji tasarrufunu önemsiyoruz. Güneş enerjisine yöneliyoruz. Buna çalışıyoruz. Belediyenin elektriğinin 3’te 1’ini karşılayan bir sistem var bunu tamamını karşılar hale getirmeye çalışıyoruz. Projesi de hazır... 485 milyonluk bütçe var. Ana bütçe 440 milyon. Kasaya net girenle net çıkan arasındaki fark yüzde 5’i geçmez. Bu da bir doğru yönetim göstergesi. Gelirler toplamını 160 milyondan 300 milyona çıkardım. Ciddi bir mali disiplin sağladık. Bunu yapmasak 100 milyonluk borç ödemesi de yapamazdık. Öngörülemeyen değil yönetilebilir bir borç durumumuz var. Önümüzdeki dönem bütçe artışının vatandaşa yansıyacağı bir dönem olacak. 2.5 yılda 54 park yaptık, şimdi de yeni pazaryerlerini açacağız. Orada da çeşitli yaşam alanları oluşturacağız. Çiğli’nin ilk havuzunu da yaptık bitirdik.
HARMANDALI KRİZİ: MENDERES AÇILIRSA....
Harmandalı atık alanı 1992 yılında 20 yıllığına açıldı. 10 yıldır fazla duruyor. Aziz Kocaoğlu’nun kendi dönemine dair ‘Neyi yapamadınız?’ sorusuna ‘Çiğli’den çöpü kaldıramadım’ dedi. Yamanlar’daki alan olmayınca elektrik üretimine başlandı. Bu hem çöp yükünü eritiyor hem de ekonomiye katkı sağlıyor. Artık koku sorunu az konuşulur oldu, toprak kayması konusu öne çıktı. Koku sorunu tam aşılıyor derken toprak kayması sorunuyla karşı karşıya kaldık. Depremin de süreci tetiklediği görülüyor. Sınırlı sayıda yerleşim olan bir bölgeyi etkiliyor. Gözlem kuyuları açıldı, olası olumsuzlukta öncede uyarı alınabilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi uzmanları süreci gözlemliyor. Bir rapor da hazırlandı. Gördüğüm kadarıyla bir hat çizilmiş, riskli alanlar işaretlenmiş. Bu gözlem süreci 1 yıl daha sürecek. Belirli yaptırımları var. Büyükşehir’e geldi, elimize gelince biz de bunları göreceğiz. Yaklaşık 3 ay önce ‘Bölge afet bölgesi ilan edilmeli’ dedik. AFAD önce olumsuz görüş verdi ama şimdi elimizde bir rapor var. Kaynağı ve etkisni ortaya koyan bilimsel bir rapor. Yapılaşma etkilenmedi ama yapılaşmak isteyenler etkilendi. Boşaltılan evlerdeki vatandaşları yeni evlere yerleştirdik, Büyükşehir ve Çiğli Belediyesi beyaz eşyaya kadar desteğini sundu. 20 sene önce arsa almış vatandaşların etkilenmesi söz konusu. Bu insanlar için kısa sürede bir çözüm bulup kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyoruz. İzmir’in bir atık sorunu var. Bu büyük kentlerin standart problemi... Burada elektrik üretimi çok önemli. Çiğli’deki tesis çözümün başlangıcı ama başlı başına çözüm değil. Bizce ömrünü tamamlamış hatta ben net söyleyeyim buranın kapatılmasını istiyoruz. Bu anlamda Menderes’e tesis kurulması konusu var. Çiğli’ye 100 birim çöp geliyorsa bu Ödemiş’teki tesisle 9’a, Bergama’daki tesisle 8’e düştü. Menderes açılırsa 8’den 4’e düşer. Yarımada’ya da bir tesis açılırsa 2’ye düşer ve sorunun sonuna geliriz. Menderes açıldıktan sonra Harmandalı’nın kapatılması somut bir gerçeğe dönüşebilir