İzmir’in 3 deneyimli gazetecisi Sercan Avcı, Mustafa Akbaş ve Onur Çakır Radyo İzmir’de yayınlanan Politika Durağı programında kent ve ülke siyasetinin nabzını tuttu.
Programda gündem bakanlığın UNESCO kararı, CHP ve AK Parti arasında yaşanan ‘ithal aktör’ tartışması, CHP Lideri’nin ‘önseçim’ ve ‘ortak liste’ mesajları ile Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısında yaşanan ‘yeter sayı krizi’ oldu.
BAKANLIĞIN UNESCO KARARI
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2020 yılında dahil edilen İzmir Tarihi Liman Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO Dünya Mirası 2022 daimi adaylığı için tercih edilmemesi programda ilk gündeme gelen konu oldu.
Bakanlık, Bursa’nın İznik Bölgesi’ni konu alan dosyayı UNESCO Dünya Mirası 2022 adaylığı için UNESCO’ya 2024 yılı konferansında görüşülüp karara bağlanmak üzere gönderirken, CHP cephesinden ‘İzmir cezalandırılıyor’ çıkışı gelmişti.
AKBAŞ: KARAR SİYASİ
Mustafa Akbaş kararın siyasi olduğunu iddia ederken şunları söyledi;
“Dosyada herhangi bir eksiklik yok. Büyükşehir, Valilik, odalar, esnaf çevreleri el koydular işe… Burada 9 Eylül sonrası yaşananların etkisi olduğunu düşünüyorum. Hoş olmadı. Tüm İzmir’i ilgilendiren bir karar. Bu fatura bütün İzmir’e kesilmemeliydi. Kendi siyasi hesaplaşmalarını farklı arenada yapabilirlerdi. Umarım kısa zamanda giderilir aksaklık neyse… Cumhur İttifakı cephesi bunu sahiplenmiyor. Sahiplenmediğiniz için, İzmir’i sadece CHP’yle endekslemiş olursunuz. AKP ve MHP’de strateji hatası da var burada. CHP’den açıklama geldi ama ben İl Başkanı Deniz Yücel’den bir tepki beklerdim.”
ÇAKIR: NEDEN TEPKİ KONMUYOR?
Onur Çakır ise UNESCO konusunun tüm kenti ilgilendirdiğini ifade etti, AK Parti cephesinin sessizliğine dikkat çekti. Çakır, şu ifadeleri kullandı;
“AK Parti’nin gol yediği bir alan oldu. Tepki koymada sıkıntı görüyorum. Sadece belediyenin değil Valilik ve STK’larda var. Tunç Soyer konuştu diğerleri nerede. Neden tepki konmuyor. Bursa çalışmıştır hak etmiştir. Neden birileri ‘bundan dolayı olmadı’ demiyor. Neden moral yükseltilmiyor. AK Parti’nin bu işi daha çok sahiplenmesini beklerdim. AK Parti cephesi uğraşmıştır ama sonuca bakalım. Çıkıp dersin ki ‘Biz teşkilat olarak bu işin peşindeyiz’… Tepkisel olarak eksik kaldılar. Ya da geç kalıyorlar. Bu karar da hiç siyaset yok demek kötü yorum olur. İlla siyaset vardır ama siyaset var diye Bursa’ya gitti demek de haksızlık olur. CHP cephesi bu konuda çok fazla gündeme getirebilirdi. Cılız kaldı. 1 gün konuştuk bitti gitti denecek bir durum değildi bence…”
AVCI: İZMİR 1 YIL KAYBETTİ… ŞANSI DEVAM EDİYOR
Süreçte güzel bir işbirliğinin sergilendiğini ifade eden Sercan Avcı ise, İzmir’in 1 yıl kaybettiğinin ancak bu konuda şansının devam ettiğine dikkat çekti. 9 Eylül’deki kutlamalarda Tunç Soyer’in konuşması üzerinden başlayan tartışma sonrası UNESCO kararının beraberinde ‘siyasi’ tartışmasını getirmesinin normal olduğuna dikkat çeken Avcı, “Bu kararın siyasi olarak tartışılması normal… Ancak İznik’in de hakkını yememek lazım. İznik çok önemli bir coğrafya… Tarihi geçmişi çok önemli. İzmir 1 yıl kaybetti. Seneye 2025’in adayı açıklanacak. Tekrar adaylık gündeme gelir. Moral bozmamak gerek. Bursa’nın AK Partili bir belediyede olması siyasi tartışmaları beraberinde getiriyor. CHP’den ‘İzmir cezalandırılıyor’ çıkışı gelmesi normal. CHP’nin bu konuda tepki göstermesi normal” dedi.
CHP-AK PARTİ ARASINDA YAŞANAN POLEMİKLER
AVCI: SÜREKLİ SONRASI DÖNEM İÇİN HIZAL MI HAZIRLANIYOR?
Kentte son dönemde CHP ve AK parti arasındaki tartışmalarda CHP İl Başkanı Deniz Yücel’e yanıt vermede daha çok Büyükşehir Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ve il başkan yardımcılarını gördüğünü söyleyen Avcı, şunları söyledi;
“Son dönemdeki tartışmalarda CHP İl Başkanına cevabı önce Özgür Hızal veriyor. Burada Hızal’ı bir parlatma, öne çıkarma operasyonu mu var? Kerem Ali Bey sessiz ama Hızal cevap veriyor. Sanki Sürekli sonrası dönem içinde Hızal hazırlanıyor. Kerem Ali Bey 9 Eylül tartışmasında da 1 kere konuştu. Kavgacı bir üslubu yok biliyoruz ama tartışmalarda yanıt konusunda, ya da yerele eleştiride konuyu gündeme getirmede en başta Özgür Hızal’ı görüyoruz son dönemde AK Parti cephesinde…”
ÇAKIR: PARLATMA ÇABASI YOK
Onur Çakır ise, AK Parti cephesinde Hızal’ı öne çıkarma gibi bir çabanın olmadığını ifade etti. Çakır, “ Aslında bir il başkanına cevabı, bir il başkanı vermeli. Ama Kerem Ali Bey ‘her şeye ben yanıt vereyim’ diyen bir siyasi değil. ‘Her şeye ben cevap vereyim’ noktasında hareket etmiyor. Kerem Ali Bey tartışma yaratayım modunda değil. Özgür Hızal’ı parlatma amacının taşındığını düşünmüyorum” dedi.
AKBAŞ’TAN SÜREKLİ İDDİASI
Mustafa Akbaş ise Kerem Ali Sürekli ile ilgili Ankara iddiasında bulundu Akbaş, “ Kerem Ali Bey o alanı boş bıraktığı için Özgür Bey ya da il başkan yardımcıları konuşuyor. Sanki Kerem Ali Bey ufak ufak bu işlerden elini ayağını çekiyor. Duyduğum şeyler var. Kerem Ali bey’i Ankara’da daha farklı bir görevde görebiliriz. Kabinede ve bürokraside değişiklikler olabileceği konuşuyor. Kerem Ali Bey bu noktada değerlendirilebilir” dedi.
‘İTHAL AKTÖR’ TARTIŞMASI
AVCI: DAĞ ÖZEL VE AĞBABA’YI İŞARET ETTİ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın, CHP’ye ‘ithal aktör’ çıkışında bulunması ve İzmir’e önümüzdeki dönemde Malatya ve Manisa’dan CHP’li isimlerin aday gösterilebileceğini iddiası da programın konularından biri oldu.
Sercan Avcı, Hamza Dağ’ın, CHP içinden Veli Ağbaba ve Özgür Özel’i işaret ettiğini belirtirken, “Gerçekten ikisi de son dönemde İzmir’de fazla görülüyor. Özellikle Özgür Özel basın toplantıları da düzenliyor İzmir’de… Özgür Özel ve Veli Ağbaba AK Parti cephesinden gelen bir iddia ama uzun süredir CHP kulislerinde de konuşuluyor. Hatta Hamza Bey, Malatya ve Manisa dışında Denizli de dese şaşırmazdım. Çünkü Gülizar Biçer Karaca da çok fazla İzmir’de mesai harcıyor ve onun da ismi İzmir için geçiyor” dedi.
“İki partide ‘ithal aday’ konusunda masum değil” diyen Avcı şöyle devam etti;
“CHP vekil listelerinde dışarıdan isimler yazdığı dönemler oldu… AK Parti bu eleştiriyi yapıyor, yaparken dönüp kendisine bakması lazım. Son 2 yerel seçimde Büyükşehir için Binali Yıldırım ve Nihat Zeybekci aday gösterildi. Bu iki isimde İzmir teşkilatı içinden ya da İzmir’den bir aktör değildi”
CHP’de ithal aktör tartışmasının daha çok mikro ölçekte kaldığını ifade eden Avcı, “ İthal aday kısmı daha çok örgütten gelen gelmeyen diye kalıyor. Hülya Güven, Oğuz Oyan, Mehmet Ali Çelebi gibi.... Tartışma daha çok örgütte verilen emek üzerinden oluyor. CHP’de ithal aktör zaman zaman mikro kalıyor. Bu da sıkıntıya sebep oluyor. Mesele yıllarca 1. Bölge de siyaset yapmış Hüseyin Mutlu Akpınar Karşıyaka adayı gösterildi. Son seçimde Çiğli ilçe başkanı Utku Gümrükçü, Narlıdere adayı olarak açıklandı önce sonra Çiğli diye değiştirildi. CHP’de ‘ithal aktör’ konusundaki sıkıntı bence burada. Örgüt içinde kent içinde bir ithallik durumu yaratılıyor. Bu da örgüt içinde tepkiye neden oluyor” dedi.
ÇAKIR: İTHAL ADAY OLABİLİR ANCAK…
Konuyla ilgili, “ CHP içinde olan şey Ak Parti’yi Ak Parti içinde olan şey CHP’yi ilgilendirmez” diyen Onur Çakır, şöyle devam etti;
“AK Partili Atilla Kaya daha önce dile getirmişti. İzmir’e biri Manisa’dan biri Malatya’dan siyasinin ikametgah aldığı iddiası var demişti. Burada farklı bir gönderme var. Hamza Dağ ‘İzmir’deki aktörlere haksızlık var’ dedi. İğneleme var. İthal aday olabilir ancak çok sevilen bir profesör vardır. Partiye emek verecektir. Büyükşehirlere dağıtabilir. Ancak başka bir ilin milletvekilini, genel başkan yardımcısını İzmir’den aday göstermek haksızlık olur. Bu Genel Merkez tarafından o il örgütüne ‘sizin içinizde bir eksiklik var’ da demektir. Özgür Hızal Veli Ağbaba iddiası Ak Parti’nin gündeme getirdi bir iddia. Bu seçimde isimleri ilk defa gündeme gelmiyor. Daha önceki seçimlerde de gündeme gelmiştir. İthal adayları CHP listelerinde pek görmüyoruz aslında. Selin Sayek Böke vardı. Genelde ben AK Parti listelerinde gördüm”
AKBAŞ: DIŞARIDAN İSİM FAZLA OLURSA KAOS OLUR
“Önümüzdeki süreçte Manisa’dan ya da Malatya’dan gelecek aktörlerin İzmir’deki örgüt yapısı içinde kriz yaratacaktır” iddiasında bulunan Mustafa Akbaş, “Böyle olmalı mı olmamalı mı? Farklı bir tartışma. AK Parti Erzincan’la ya da Denizli’yle özdeşleşmiş birini Büyükşehir Adayı gösterebiliyorsa, karşısındakine de böyle bir salvoyla gelmemeli. CHP’de listeler dar. Dışarıdan isim fazla yazılırsa burada kaos yaratır. Dışarıdan aktörü minimum seviyede tutmalısın. Bu fazlalaşırsa kendi içinizde başka formüller ararsınız bu da başka ilçeden birini başka ilçeden göstermenize nende olur. Örgütün dinamizmini de engellersiniz. Yıllarca bir ilçede sokak sokak çalışmış, mücadele etmiş emek vermiş birinin tek motivasyonu partide daha iyi konuma gelebilmek, partinin başarısına katkı koymaktır. Motivasyonu budur: Partisinin kazanmasını ister, bireysel olarak da bir hedefi varsa o hedefi gerçekleştirmektir. Sen dışarıdan çok fazla isim getirirsen örgütteki adamın motivasyonunu kırarsın” diye konuştu.
ÖNSEÇİM VE ORTAK LİSTE
AVCI, ÇAKIR VE AKBAŞ: ÖNSEÇİM OLMAZ
Politika Durağı programında bir diğer gündem maddesi de CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ön seçim ve ortak liste iddiasıyla ilgili yaptığı açıklamalar oldu.
3 gazeteci de Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından önseçim yapılmayacağının çıktığını ifade ederken, bazı illerde ortak liste görülebileceğini ifade etti.
Mustafa Akbaş, “ CHP Lideri’nin açıklamalarından anlıyoruz ki önseçim yapılmayacak. 6’lı masa var. Önümüzdeki dönem çetin sarsıntılarla mücadele edecek bir masa var. Listeler belirlenirken Kemal Bey de Meral Hanım da oturacak değerlendirme yapacak. İzmir Manisa Balıkesir buralarda olabilir… Liste hesaplamaları satranca dönecek. Böyle bir mesai de bir de önseçim yaparsan işin içinden çıkamazsın. Ancak önseçim de yapman lazım. Parti içi demokrasi diyorsan. Manisa, Denizli, Balıkesir’de ortak liste olabilir ama İzmir’de olmaz.” dedi.
Onur Çakır, “ Önseçimi en sonra 2015’te gördük. Sakıncalı bir sistem olduğunu gördük. Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını okudum. ‘Önseçim yapmayacağızın’ farklı bir versiyonunu söylemiş. Bir önceki önseçimde devreye neler girdi. Emek girdi ama memleketçilikten bir çok şeye kadar faktör de devreye girdi. Önseçim sürecinde belediye başkanları devreye girdi. Listeler dağıtıldı. Muhalefet iktidara odaklandı. Sen önseçim yapıp partilini yarıştırırsan küskünler ordusu yaratırsın. Önseçimle ilgili birkaç ses çıkacaktır. Ama cılız kalacaktır. Uzun yıllar sonra zaten Kemal Bey döneminde yapıldı önseçim. İzmir özelinde ortak liste olmaz. Büyükşehirlerde olmaz. İYİ Parti İzmir’deki anketlerde kimi 15, kimi 22 çıktı diyor. Sen yükselişe geçmişken, en az 2-2, 3-3- vekil çıkarma hedefin varken, sen CHP listelerinden aday gösterirsen seçmeni İYİ Parti’ye oy atma alışkanlığından mahrum edersin. Bu İYİ Parti açısından iyi olmaz. Listede dağılım yaparken neyi dikkate alacaksın. İzmir’de liste birlikteliği olmaz ama Denizli, Balıkesir belki Aydın olabilir. DEVA Gelecek ve Saadet Partisi’nden isim yazılacaksa CHP listelerinde bu İzmir olmaz farklı illerde olabilir. İzmir’de yazılırsa bir tepkiye neden olabilir. İzmir’de CHP güçlüyken farklı partiden isimlere bence yer vermez.
Sercan Avcı ise “Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına göre ‘önseçim’ zor. Yapmıyorsanız Genel Merkez’e büyük iş düşecektir. Öyle bir liste yapmanız lazım ki örgütte kriz yaratmamanız lazım. Bazı sakıncalar var diye yapmamak da doğru değil. Aralıklarla da olsa CHP’nin güçlü olduğu kentlerde yapması lazım. Erdal Bey (Aksünger) çok uğraştı. Aktif pasif üyelikle. Bu hayata geçseydi önseçim biraz da fazla gündeme gelebilirdi. Onur Çakır, aksaklıklardan bahsetti haklı ama aktif üyelik durumu hayata geçirilseydi bugün daha farklı şeyler konuşulurdu. İzmir’de ortak liste olmaz ama DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi’nden isimleri CHP listesinden görebiliriz. Uzun süredir DEVA Partisi İl Başkanı Seda Kaya’nın ismi geçiyor. Bu 3 partinin mevcut anketlere bakıldığında İzmir’den vekil çıkarması zor. O nedenle bazı isimleri İzmir’de CHP veya İYİ Parti listesinde görebiliriz. Bence bu 3 partiden bir genel başkan yardımcısı ya da il başkanını CHP listelerinde görebiliriz” dedi.
YETER SAYI KRİZİ
Büyükşehir Meclisi'nde eylül ayı son oturumuna 'karar yeter sayısı' krizi damga vurdu. Gergin geçen oturumda yapılacak 'Aliağa önergesi' oylaması öncesi salondaki üye sayıları üzerinden 'karar yeter sayısı krizi' çıktı. Başkanvekili Mustafa Özuslu tansiyonun yükseldiği tartışmada oturuma 1 saat ara verdi. Aranın ardından bu kez tansiyon usul tartışmasıyla yükseldi. İki grubun birbirinin üzerine yürüdüğü ve karşılıklı hakaretlerin edildiği gerginliğin sonunda Cumhur İttifakı Grubu oturumu terk etti. Gazeteciler Avcı, Çakır ve Akbaş, mecliste yaşanan krizi masaya yatırdı.
ÇAKIR: CHP’DE WHATSAPP YAZIŞMALARINI AK PARTİ’YE SIZDIRAN VAR
Onur Çakır şunları söyledi;
“CHP grubu adına kötü bir süreç. İktidarsın mecliste 121 üye var. Ancak yeter sayı krizi yaşanıyor. AK AK Parti meclis devam ederken, akıllıca ‘yeter sayısı yoktur’ diyor ve sayım istiyor. Özuslu meclise ara veriyor. Meclis devam ederken usul olarak ya da yönetmelikte ara verilir deniyor ama 1 saat olursa ‘hayatın olağan akışını bozduğu’ gerekçesiyle AK Parti tarafından ‘dava’ konusu oluyor. Whatsapp gruplarında CHP’li meclis üyelerine çağrı yapılıyor. CHP krizi çözüyor ama skandal bir durum var. Nasıl meclisi terk edersiniz meclis devam ederken ve yeter sayısının altına nasıl düşersiniz. Buradaki krize il başkanı Deniz Yücel’in müdahale etmesi gerekiyor. Daha masaya elini vurması gerek meclis grup toplantılarında. Whatsapp gruplarındaki yazışmaları haber yaptık. Biz gazeteciyiz. Bunun nereden geldiğini söylemem ama pazartesi günü imar komisyonu toplantısında Ak Partili Hüsnü Boztepe, CHP’lilerin konuşmalarını gösteriyor Whatsapp’taki…CHP’li biri bu konuşmaları Ak Parti’ye atıyor. CHP’de bunu kim sızdırıyor çalışması var. CHP’nin bu ihaneti yapanı bulması gerekiyor.”
AKBAŞ’TAN CHP’YE MECLİS UYARISI: REHAVETE KAPILMAMASI GEREK
“İktidar partisi olabilirsin ama meclis toplantılarında rehavete kapılmaman lazım” diyerek CHP’ye meclis için uyarıda bulunan Mustafa Akbaş, “ Bazı meclislerde Ak Partili isimler incir çekirdeğini doldurmayacak şekilde polemik yaratıyor. Özellikle bazı ilçelerde Konak’ta Karabağlar’da Büyükşehir’de birer sisim var. Gündemi uzatıp sulandırıp oradakilerin sabrını zorlama taktiği yapıyorlar. CHP’lilerin disiplinden kopmaması lazım ama AK Parti’nin bu yapmaya çalıştığının görülmesi gerek” dedi.
AVCI: MECLİS TARTIŞMAYLA DEĞİL KARARLARLA KONUŞULMALI
İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Toplantılarının son dönemde çok fazla krizle, tartışmayla, meclis terk etmeyle gündeme geldiğini, bunun da hoş olmadığını ifade eden Sercan Avcı, meclisin alınan örnek kararlarla gündeme gelmesi gerektiğini söyledi Tartışmanın fitilinin bir önceki mecliste yakıldığını ifade eden Sercan Avcı, “CHP’nin ‘kifayeti müzakere’ kararına AK Parti’nin bir tepkisi vardı. Bir sonraki mecliste önergelerin tek tek okunmasını istiyor. Sonrasında ise konuştuğunuz kriz yaşanıyor. CHP’lilerin meclis devam ederken, sayıca azalması kabul edilir değil ancak AK Parti’nin de ne olursa olsun meclisi terk etmemesi lazım” dedi.