MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Halk Konut devrimi yola çıktı... Kılıçdaroğlu: Türkiye çapına yayacağız!
Politika
15 Ocak 2023 Pazar 08:30

Halk Konut devrimi yola çıktı... Kılıçdaroğlu: Türkiye çapına yayacağız!

Halk Konut Projesi'nin ilk ayağı olan Dilber Apartmanı'nın temeli CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun katıldığı törenle atıldı. Kılıçdaroğlu törene, "Depreme dayanıklı konutlar için de ilk kıvılcımı burada yaktık, bunu da Türkiye çapına yayacağız" mesajıyla damga vurdu.

GERÇEKİZMİR – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir’de çok önemli bir Pazar mesaisine imza atıyor.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu 2 temel atma bir de büyük buluşmadan oluşan tek günlük mesaisinin startını Bayraklı’dan verdi. 

30 Ekim depreminden etkilenmesine rağmen evleri ağır hasarlı olmadığı için devlet desteği alamayan İzmirli depremzedelere destek olmak amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen Halk Konut Projesi kapsamında Dilber Apartmanı'nın temeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından atıldı. Törene CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, CHP Genel Başkan Yardımcıları, milletvekilleri, belediye başkanları ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Törene CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, CHP Genel Başkan Yardımcıları, CHP Parti Meclis Üyeleri ve Yüksek Disiplin Kurulu Üyeleri, CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları çok sayıda partili, depremzedeler ve vatandaş katıldı. 

Törende İzmir Depremzdeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, kooperatif başkanları ve Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal'ın ardından kürsüye Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer çıktı. 
Başkan Soyer dirençli bir kent yaratmak için gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra Halk Konut Projesi hakkında da detaylı bilgiler verdiği konuşmasında şunları kaydetti: 



DİRENÇLİ KENT RAPORU 
Gurur yaşıyorum dedim boşuna değil, Cumhuriyetin ikinci yüzyılının ilk belediye başkanlarıyız. Bununla gurur duyuyorum. Deprem hem İzmir’i hem Türkiye’yi derinden sarstı. Bu vesileyle depremde hayatını kaybeden hemşerilerimize Allah’tan rahmet diliyoru. Bu deprem hepimize gösterdi ki İzmir’in yaşlı yapı stoku önümüzde duran en temel sorunlardan biri… Çünkü depremle iç içe yaşamaya devam edeceğiz. Depremden kurtuluş yok ama en az zararla kurtulma ihtimali var. Onun için bu şehri dirençli bir şehir haline getireceğiz. Biz 30 Ekim depremi yaşanmadan önce daha göreve gelir gelmez Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığını kurmuştuk. Deprem sonrasında çalışmalarımızı hızlandırarak Türkiye’nin en gelişmiş yapı ve zemin laboratuvarını kurduk. 10 üniversiteden 43 bilim insanı ve 18 uzmandan oluşan bir ekiple çalışmaya başladık. Tüm İzmir’in yeraltı haritasını çıkartıyoruz adeta ultrasonunu çekiyoruz. Yaşlı, dar atımlı, diri fayların hepsini tek tek güncellemiş olacağız. Türkiye’de yapan tek kent İzmir’dir. Bunu tamamlayacağız. Bir yandan İzmir’in yapı stoku envanterini çıkarıyoruz. Bayraklı'da 31 bin 147 binada incelemeyi tamamladık, kimlik kartlarını oluşturduk. Her binanın bir deprem karnesi var. Bunu İzmir’in tamamına yaygınlaştıracağız. Şimdi 60 bin bina için Bayraklı ve Bornova’nın bazı mahallelerinde çalışmaları sürdürüyoruz. Elbette tüm bu çalışmalar kentsel dönüşümle birlikte ilerliyor. İzmir’in 6 farklı bölgesindeki kentsel dönüşüm alanlarında binlerce İzmirlinin hem depreme dayanıklı binalara hem de sağlıklı bir yaşama ulaşması için çalışıyoruz.

"MESELE BUNDAN İBARET DEĞİL, BURADA BİR MODEL KURUYORUZ!"
Bugün temelini atacağımız Dilber Apartmanı’yla yepyeni bir modeli de hayata geçiriyoruz. ‘Bir apartmanın temel atması için Sayın Genel Başkanı getirdiniz’ diyenler var. Hayır, mesele bundan ibaret değil, bir model kuruyoruz burada. Dilber Apartmanı depremde orta hasar alan ve sonrasında yıkılan bir bina. Apartman sakinleri bu süreçte çok büyük sıkıntılar yaşadılar. Bir sahip çıkanları olmadı. Halk Konut Projesi işte tam da böyle zorlu bir dönemde imdada yetişti. Gururla söylemek isterim, Dilber Apartmanı sakinleri bu projenin sadece yaratıcısı değil aynı zamanda fikir ortaklarıdır. Bu projeyi onlarla birlikte düşünerek hayata geçiriyoruz. Yine bu vesileyle belirtmeliyim ki hasarlı binalarda emsal artışının fikir babası da Sayın Genel Başkanımdır. O’na çok teşekkür ediyorum, o olmasaydı bu emsal artışı olmazdı. Mevzuat sıkıntılarını hepsini bir bir aştık. Dilber Apartmanı sakinlerinin de büyük fedakarlığı var çünkü kat malikliğinden arsa payı hissedarlığına dönmeleri gerekiyordu. Ancak bu şekilde kooperatif kurabiliyorlardı. Bu çok zor bir süreçti. Ama derler ya ‘Bir işi yapmanın bir, yapmamanın bin sebebi vardır’. Biz o bir sebebe inandık ve kardeşlerimle birlikte uyguladık. Tarımda, ulaşımda, kentsel dönüşümde uyguladığımız kooperatifçilik modelini buraya da taşıdık. Bu tören aynı zamanda Türkiye’ye örnek olacak yeni bir kooperatifçilik modelinin de temel atma töreni. 2 belediye şirketimiz, Bayraklı Belediyemizin iştiraki ve Dilber Apartmanı sakinlerinin kurduğu kooperatif kamu ve vatandaş işbirliğinin mükemmel bir örneğini ortaya koydu. Bu ortaklıkta belediye şirketlerimiz yüzde 1’lik bir sembolik kar payıyla depremzedelerimizin en uygun koşullarda sağlıklı yapılara kavuşmasının önünün açıyor. Tüm süreç demokratik, şeffaf ve katılımcı şekilde ilerliyor. Belediye ve vatandaş kol kola girerek bir imeceyi ortaya koyuyor. Ekonomik demokrasinin temeli olan üretenin aynı zamanda yönettiği anlayış böylece İzmir’de hayata geçmiş oluyor. Böylece İzmir’de belediye bir ana gibi mağduriyet yaşayan evlatlarını şevkatla kucaklıyor, kamunun gücünün vatandaşı için seferber ediyor. Bu modeli İzmir’e yaymak için de çalışmalara başladık. Dilber Apartmanı’yla birlikte 10 kooperatifle imzalar attık. 

TEŞEKKÜR MESAJLARI 
Konuşmasını teşekkür mesajlarıyla bitiren Başkan Soyer, “Yaşadıkları tüm zorluklara rağmen umutlarını yitirmeden bu projeyi sonuna kadar sürdüren başta Dilber Apartmanı sahiplerine, kıymetli çalışma arkadaşım Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’a, Ege Şehir, İZBETON ve BAYBEL şirketlerinin yönetici ve çalışanlara çok teşekkür ediyorum. Ve göğsümüzü kabartan bu günde bizi yalnız bırakmayan Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na şükranlarımı sunuyorum. Bu vesileyle göreve yeni başlayan İl Başkanımız Sayın Şenol Aslanoğlu’na başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı. 

"TÜRKİYE'NİN HER YERİN YAYACAĞIZ"
Soyer'in ardından kürsüye çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kendisine gösterilen sevgi gösterileri ve tezahüratları, "Meraklanmayın asla ve asla durmayacağım ve yolumuza devam edeceğim" sözleriyle selamladı. 

Kılıçdaroğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
İzmir Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde bir kooperatifleşme mantığıyla depremzedelerin en uygun koşullarda ev sahibi olmalarının imkanı sağlandı. Daha öncede buraya geldim, bir kat artışı istediler, ‘Sayın Başkan bunu yapacaksın’ dedim, çünkü depremzedenin ödeyeceği para yok zaten. Evi gitmiş elinden! Bu yapıldı, ucuz bir kredi bulundu ve şimde yüzde 1 karla depremzedeler ev sahibi olacaklar. Başkan hiç endişe etme, bu projeyi Türkiye’nin bütün illerinde uygulayacağız. Evleri hasar gören herkesin uygun koşullarda ev sahibi olmasını sağlayacağız. Evet vatandaşla kamunun birlikte olması lazım. Birlikte mücadele etmesi lazım. Kazanımları birlikte elde etmesi lazım. İzmir bu konuda öncülük yaptı, hepinizin belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. 

Türkiye bir deprem bölgesi, dolayısıyla depreme karşı önlem almak iktidar olanların temel görevlerinden birisidir. Japonya’da daha şiddetli depremler olmasına rağmen kimsenin burnu kanamaz, ama bizde daha düşük şiddetli depremlerde çok sayıda insan hayatını kaybediyor. Akılla, mantıkla, bilgiyle, dayanışmayla bu sorunu aşabiliriz. Ve bu sorunu aşmakta kararlıyız. Bu sorunu aşmanın temel yolu bilgiyi egemen kılmak. Bilgiye dayalı inşaatlar yaparak insanların o konutlarda güven içinde yaşamalarını sağlamak. Deprem vergileri bunun için çıktı. Ama nereye gittiğini bir türlü öğrenemedik ve bunun hesabı da yeterince verilemedi. Ama hiçbir yurttaşımız endişe etmesin o deprem vergilerinin nereye harcandığını bulacağız. Türkiye’nin tüm kentlerini depreme dayanıklı kentler haline dönüştüreceğiz. Akıl, mantık ve bilgiyle bunların tamamını yapacağız. 

"DEMEK Kİ OLUYOR!"
Az önce sıra gecesi daveti aldık. Şanlıurfa’ya gittiğimde onlara şunu söyledim; Buradaki tüm çiftçiler elektrik fiyatlarından şikayet ediyorlar. Şanlıurfa Belediye Başkanlığını bize verin tüm çiftçilere elektriği bedava vereceğiz… Allah’ın güneşi bedava! Buradan İzmir’den Şanlıurfa’ya da selam gönderiyoruz, Denizli Bozkurt’a da selam gönderiyoruz. Çünkü Bozkurt Belediye Başkanımız güneş enerjisi santralini kurdu ve orada çiftçilere elektriği ücretsiz olarak veriyor. Demek ki oluyor! 

"GELİYOR GELMEKTE OLAN"
Depreme dayanıklı konutlar için de ilk kıvılcımı burada yaktık, bunu da Türkiye çapına yayacağız. Temel amacımız ülkede herkesin huzur içinde yaşaması… Helalleşmenin de mantığı bu. Artık kavganın, kutuplaşmanın değil, kader birliği yapmanın, yani tasada ve kıvançta birlikte olmanın zamanı! O zamana az kaldı, kimse unutmasın, geliyor, gelmekte olan! 

TÖRENDE ÖNE ÇIKAN DİĞER MESAJLAR... 



SANDAL'DAN AFETE MARUZ BÖLGE, KREDİ VE REZERV ALAN ÇIKIŞI!

Törende konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal da önemli mesajlar geldi. Başkan Sandal öncelikle deprem sürecinde Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi'ni eleştirenlere, "Biz Türkiye’de ilk defa ‘K’ sınırlarını hayata geçirdik. Vatandaşların yüzde 35’lik hak kayıplarını engelledik. Ada bazında yüzde 30, parsel bazında yüzde 20 emsal ile vatandaşların imkanını arttırdık. 100 metrekarelik evleri olan vatandaşlara bunları yapmasaydık evleri 60 metrekareye düşecekti. Yani her vatandaşımıza 1 konutu fazladan vermiş olduk" mesajıyla yanıt verdi. 

Deprem sürecinde iktidarı Bayraklı'nın afet maruz bölge ilan edilmemesi nedeniyle eleştiren Başkan Sandal ayrıca depremzedelerin kredi çağrısı da yineledi. Başkan Sandal, "Depremzdelerimiz 2 yıl ödemesiz, 18 yıl vadeli, sıfır faizle kredi istiyor. Biz bu kredinin evlerinin değeri kadar verilmesi gerektiğini söyledik. Ancak depremzede derneklerinin de çağrılarına rağmen hükümetimiz bu konuda tek bir adım atmadı" dedi. Sandal'dan rezerv alan çıkışı da geldi. Bayraklı Belediye Başkanı bölgedeki 5 bin konutun kimlere verileceğini bilmediklerini ifade ederek, "Rezerv alandaki konutlar depremzedelerindir. Eğer depremzedeler dışındaki kişilere verilmeye kalkarsa o gün tüm depremzdelerimiz ve tüm Bayraklılar olarak bunun karşısında dururuz" diye konuştu. 



ÖZKAN'DAN EMSAL ARTIŞI TEŞEKKÜRÜ 

İZDEDA Başkanı Haydar Özkan da konuşmasında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ve Bayraklı Belediye Başkanı Sandal'a emsal artışı kararı ve süreçteki destekleri nedeniyle teşekkür ederken, "Bugün öyle bir günkü depremzedeler için can suyu olan emsal artışının mimarları olan Sayın Kılıçdaoğlu, Sayın Soyer ve Sayın Sandal ile yan yana duruyoruz. Emsal konusunda kararlı duruşları ve halktan yana aldıkları tavır bizi buralara getirdi. Emsal demek depremzedelerin evinin yaptırabilmesi için gerekli paranın yarısı demektir. Bizim emsal artışı isteğimizin rant amaçlı olmadığını sosyal bir gereklilik olduğunu gören ve hep yanımızda duran CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu'na şükranlarımızı bir borç biliriz" dedi. 

Özkan konuşmasında hükümete 2 yıl geri ödemesiz ve sıfır faizli kredi çağrısını da yineledi. 



ÇİĞLİLİ İŞÇİLERDEN EYLEM 
Törende ayrıca Çiğli Belediyesi (ÇİBEL A.Ş.) işçileri de eylem yaptı. İşçiler, "İşçiler açken başkanlara huzur yok" sloganı atarak, 'Geçinemiyoruz', 'Enflasyon hakkımız söke söke alırız' yazılı dövizler taşıdı. Konuşmaların ardından Çiğli Belediyesi işçileri, sahnenin yakınına gelerek zam taleplerini Kılıçdaroğlu'na iletmek isteyince, korumalar ile işçiler arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir