Bornova Belediyesi, her yaştan yüzlerce Bornovalı için müzikten el sanatlarına, satrançtan latin danslarına farklı alanlarda kurslar düzenliyor. 7 ayrı merkezde yaz ve kış dönemi olarak ayrı ayrı verilen kurslardan binlerce Bornovalı yararlanıyor. 62 yaşındaki Hayriye Aktop da Bornova Belediyesi’nin Mustafa Kemal Caddesi’ndeki kurs merkezinde bağlama eğitimi alan öğrencilerden biri. Ama Aktop’un diğer kursiyerlerden bir farkı var. O, engel gibi görünen ayağına ve ilerlemiş yaşına rağmen hayata tutunuyor ve yeni şeyler öğrenmeye verdiği değerle örnek oluyor.
Küçük yaşta geçirdiği çocuk felci hastalığı nedeniyle ancak sağ bacağına taktığı cihazla güçlükle yürüyebilen Hayriye Aktop’un, 62 yaşına kadar verdiği hayatta varolma mücadelesi azminden hiçbir şey eksiltmemiş. Bir müzik aleti çalmak isteyince ‘bana en uygunu bağlama’ deyip hemen Bornova Belediyesi’nin kursuna yazılmış. Sınıfın en hevesli en çabuk ilerleyen öğrencilerinden biri oluvermiş.
Kalça ve diz çıkığı ile doğduğunun 1.5 yaşına geldiğinde anlaşıldığını söyleyen Aktop, “42 derece ateşliyken annem evi terk edip gitmiş. Vardiyalı çalışan babam işte olduğu için komşumuz sahip çıkıp hastaneye götürmüş. Ama geç kalındığı için diz kapağımın altında üç damarım tıkanmış. Annem bir daha hiç gelmedi. Bu yaşıma kadar da ameliyatlarla, tedavilerle uğraştım” diye konuştu.
Yaşamı boyunca hem iş yaşamında hem de özel ve sosyal hayatında pek çok zorlukla karşılaştığını söyleyen Hayriye Aktop, “Ama hiç yılmadım. Mücadele etmeyi çok seviyorum. Hayatı hep dolu dolu yaşamaya çalıştım. Bornova Belediyesi’nin kursları, benim gibi yeni şeyler öğrenmek isteyen insanlar için büyük bir olanak. Başta Belediye Başkanı Olgun Atila olmak üzere bu kursların verilmesinde eğmeği olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Bornova Belediyesi’nin Engelliler Merkezi, Çamdibi Şehit Er Adem Bilaloğlu, Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi, Altındağ Atatürk Kültür Merkezi, Cumhuriyet Evi, Naldöken Kültür Merkezi, Pınarbaşı Kültür Merkezi’nde olmak üzere 7 sayrı kurs merkezinde bu yıl kış döneminde toplam 2 bin 481 kişiye hobi ve beceri edindirme eğitimleri veriyor. Kurslar ve katılım sayıları şöyle: Seramik 84, piyano 79, Türk Halk Müziği Korosu 69, resim 205, satranç 658, Türk Sanat Müziği Korosu 162, takı tasarım 79, çocuk korosu 87, keman 165, bağlama 162, halk oyunları 115, gitar 193, latin dansları 15, zumba 127, bale 96, el sanatları 108, klarnet 19, kanun 20, darbuka 12, yan flüt 21, fotoğrafçılık 35.