MENÜ
İzmir 18°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Hemşirelerden isyan: Alkış var, artış yok!
Sağlık
2 Aralık 2021 Perşembe 15:30

Hemşirelerden isyan: Alkış var, artış yok!

Doktor ve diş doktorlarının maaş artışlarına ilişkin düzenleme dün siyasi partilerin ortak önergesi ile TBMM’de kabul edildi. Düzenleme ile doktor ve diş doktorlarına 2 bin 500 ile 5 bin lira arasında zam öngörülürken hemşireler ve diğer sağlık çalışanları düzenleme kapsamına alınmadı. Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkanı Dr. Ebru Melek Benligül hemşirelerin durumu ‘yok sayılıyoruz’ olarak değerlendirdiğini belirtti.

Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - Doktor ve diş hekimi maaş artışlarına ilişkin düzenleme dün siyasi partilerin ortak önergesi ile TBMM’de kabul edildi. Düzenleme ile pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimlere, diş hekimleri dahil olmak üzere 5 bin lira zam uygulanacak.

Pandemi nedeniyle zorlu şartlar altında hizmet veren doktorların maaşlarındaki iyileştirme sevinçle karşılanırken, 'ön cephe'de yoğun mesai harcayan ve sürecin başında yurt genelinde alkışlarla desteklenen hemşireler ve diğer sağlık çalışanları düzenleme içinde yer almadı.



Konu hakkında açıklama yapan Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkanı Dr. Ebru Melek Benligül, pandeminin yükünü büyük ölçüde sırtlayan hemşirelerin düzenleme dışında tutulmalarını ‘yok sayılmak’ olarak değerlendirdiklerini söyledi. 

"CANLA BAŞLA ÇALIŞTILAR"
Söz konusu düzenlemenin dışında tutulmalarının pandemide en ön cephede mücadele veren hemşireler için kabul edilemez olduğunu söyleyen Benligül, ‘’Kabul edilen düzenleme ile hem hekimlerin hem de diş hekimlerinin ücretlerinde bir iyileştirme merkezi yönetim bütçesinden karşılanmak üzere kararlaştırıldı. Yine hem diş hekimleri ve hem de hekimlerin emekliliklerine yönelik bir iyileştirme konusunda düzenlemeler var. Bu düzenlemenin gerekçesi olarak da Covid-19 pandemi sürecinde artan iş yükü ve riskli çalışma koşulları gerekçe gösteriliyor. Salgın sürecinde bütün sektörlerin yükünde bir artış oldu ama en büyük yük sağlık sektörünün üzerine düştü. Artan sağlık hizmeti talebi ve kısıtlı kaynakların söz konusu olduğu ülkemizdeki pandemi sürecinde hemşireler sağlıkla mücadelenin en ön saflarında yer aldı. Hem kendilerinin hem ailelerinin sağlıklarını riske atma pahasına sağlık hizmetinin nitelikli, güvenli sunumu için topluma ihtiyaç duyulan bakımı kesintisiz sağlamak için canla başla çalıştılar. Hem mesleki, hem ekonomik hem de sosyal sorunlarını bir kenara bıraktılar. Biz dedik ki ‘toplumumuzun sağlığına kavuşması için mücadele edeceğiz’. Şimdi burada pandemi ile mücadelede sağlık sistemini bir bütün olarak düşünürsek ve pandeminin bütün yükünü büyük ölçüde hemşirelerin sırtlandığı bir süreçte hem hemşirelerin hem de diğer sağlık çalışanlarının bu düzenleme kapsamının dışında bırakılmasının anayasanın eşitlik ilkesine ve çalışanların korunması ödevine ve hukuk devlet ilkelerine aykırı olduğunu fikrini paylaşıyoruz’’ dedi. 

"DIŞARIDA BIRAKILMAMIZ BİZİ OLDUKÇA ÜZDÜ’’
Uzun yıllardır yaşadıkları sorunların yanına yeni sorunlar da eklendiğini vurgulayan Benligül; ‘’Biz zaten uzun yıllardır zaten çok ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bunları yüksek sesle dile getirmeye çalışıyoruz. Sorunlarımıza yenileri de ekleniyor. Hemşireler uzun mesai saatleri, fazla mesai ile standartların çok üzerinde olumsuz çalışma koşullarında açlık sınırının biraz üzerinde bir maaşla hizmet vermeye çalışıyorlar. Bizim maaşlarımız yoksul olmaya bile yetmiyorken bu iyileştirmenin dışında bırakılmamız bizi oldukça üzdü" diye konuştu. 

‘’YOK SAYILIYORUZ’’
Benligül şunları söyledi: 3600 ek gösterge sözünün tutulmasını beklerken, özlük hakları düzenlemelerini beklerken bu süreçte hekim ve diş hekimleri dışındaki sağlık çalışanlarının hemşirelerin bu iyileştirmeler dışında bırakılması alandaki hemşire arkadaşlarımız tarafından ‘yok sayılıyoruz’ olarak yorumlanıyor. Türk Hemşireler Derneği raporlar hazırladı, Sağlık Bakanı’ndan randevu almak istedik ama maalesef hemşirelerin sesleri duyulmuyor. Sağlık sisteminin yükünü taşıyan hemşireler hekimlere zam müjdesi ile karşı karşıya bırakılıyor. Tabi ki hekim arkadaşlarımızın da ekonomik koşulları iyileştirilsin buna hiç bir itirazımız yok ama sağlık bir ekip işi ise o halde diğer hem hemşireleri hem de diğer sağlık çalışanlarını kapsayan bir iyileştirme düzenlenmeli. Sağlık çalışanları arasındaki ayrımcılığa son verilmeli’’ diyerek sözlerini noktaladı. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir