Toplamda 400 bin Roman vatandaşın yaşadığı İzmir’de 50 Roman kadın kuaförlük 50 Roman kadına cilt bakımı eğitimi verildiği program. İzmir'de Halk Eğitim Merkezi ve İzmir Roman Hakları Merkezi Derneği işbirliği ile hazırlanan, Avrupa Birliği (AB) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı destekli İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi (İPA) projesi kapsamındaki eğitimleri devam ettiren Merkezin çalışmalarını yerinde inceleyen ve Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Gökmen Dunar'dan bilgi alan Hotar; mesleki eğitimin önemine vurgu yaparken; bundan sonraki eğitim çalışmaları için destek sözü verdi.
Roman kadınlarının bu eğitimlere gösterdiği ilgiden mutlu olduğunu belirten AK Parti İzmir Milletvekili Prof. Dr. Nükhet Hotar, "Biz Roman vatandaşlarımızın daima yanında olduk. Burada çok önemli bir projeyi sürdürme çabası göstermeleri, talebin çokluğu bizi mutlu etti. Elbette her zaman olduğu gibi destek olmaya devam edeceğiz" dedi.
15 yıldır yanlarındayız...
AK Parti Hükümeti'nin 2002'den bu yana; bir ülkenin kalkınma ve gelişmesinde kalifiye insan gücünün yetiştirilmesinin önemini bilerek büyük adımlar attığını belirten Hotar; "Burada, Roman vatandaşlarımızın sivil toplum güçlerinin ve bakanlığımızın ortaklaşa, gayet verimli bir proje hayata geçirilmekte. Kadınlarımızı iş hayatına kazandırmak üzere önemli bir eğitim hamlesi. Gördüm ki; onlar da bu fırsatın kendilerine sunulmasından çok mutlu. Gelecekten umutlu. Hükümetimiz; 15 yıldır kadınlarımızın çalışma koşullarını teşvik eden, çalışan ve işveren desteklerini yaratıyor. Sadece bu yıl mesleki eğitime ayırdığımız bütçe 13.3 milyar TL. Kadınlarımız; AK Parti iktidarında sosyal ve ekonomik statü açısından yükselebilecekleri pek çok uygulamayla buluştu. Daha ilk yıllarımızda, evlerinde kendi emeği ile iş ve üretim gerçekleştiren kadınlarımıza emeklilik hakkı getirdik. KOSGEB aracılığı ile kadın girişimcilerimizin önünü önemli desteklerle açtık." diye konuştu.
Çalışma hayatında milli seferberlik...
2002 yılında 1497 olan mesleki eğitim kursu verilen kişi sayısının; 2016 yılında 119 bin 172'ye 2017 yılı Ocak sonu itibariyle ise 4 bin 167 kişi'ye ulaştığını söyleyen Prof. Dr. Nükhet Hotar; bu güne kadar toplam 235 bin 256 kişiye kendi işini kurması için girişimcilik eğitimi verdiklerinin altını çizdi.
İzmir Roman Hakları Merkezi'nin bu proje kapsamındaki çalışma ve çabasının da takdire değer olduğunu vurgulayan Hotar, sözlerini şöyle sürdürdü: Burada roman kardeşlerimizin, kadınlarımızın bir meslek edinme heyecanını gözlerinde gördüm. Yarın her biri sunduğumuz desteklerden çalışan birer kadın girişimci olarak yararlanacak. Eğitimden, istihdama, çalışma hayatının tüm alanlarına milli bir seferberlik gerçekleştiriyoruz. 6111 sayılı Kanun ile kadınlarımıza yeni istihdam imkânlarının sağlanması amacıyla 24 aydan 54 aya kadar sigorta primlerinin işveren hisselerinin İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanması uygulamasını getirdik. Düşünün; 2004 yılında kadınların işgücüne katılma oranı %20,8 iken, 2015 yılı sonu itibarıyla %31,5’e yükseldi. Bunlar çok önemli gelişmeler. Bu adımlarımız; onların yaşam kalitesini artırırken, ülkemizin de yükselişi anlamına gelmekte. Hedeflerimizi gerçekleştirirken; en büyük katkıyı kadınlarımızın gücünden aldığımızı biliyoruz.