MENÜ
İzmir
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İKÇÜ’de iş kazası geçiren hizmetliye mobbing iddiası!
Güncel
18 Aralık 2024 Çarşamba 12:14

İKÇÜ’de iş kazası geçiren hizmetliye mobbing iddiası!

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde hizmetli olarak çalışan ve mesaisi sırasında iş kazası geçirerek “ağır ve tehlikeli işlerde çalışması, uzun süre ayakta kalması beyin sinir cerrahisi açısından sakıncalıdır” raporu bulunan Nuray Ar’a üniversite yönetimi tarafından mobbing uygulandığı iddia edildi. Ar’a iş kazası geçirdikten sonra 12’i saati geçen çalışma saati verildiği belirtildi.

GERÇEKİZMİR - İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde hizmetli olarak çalışan ve mesaisi sırasında iş kazası geçirerek “ağır ve tehlikeli işlerde çalışması, uzun süre ayakta kalması beyin sinir cerrahisi açısından sakıncalıdır” raporu bulunan Nuray Ar’a üniversite yönetimi tarafından mobbing uygulandığı iddia edildi.

Eğitim İş İzmir 4 No.lu Şube Başkanı Elbey Kale yaptığı açıklamada süreci şöyle özetledi:

Nuray Aras, 2022 yılında KPSS puanı ile atandığı İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Destek Hizmetleri ve Güvenlik Birimi’nde hizmetli olarak çalışmaya başladı.

Ağır engelli oğlu için özel eğitim alması gereken günlerde kurum tarafından idari izin kullandırılmadığından tüm yıllık ve mazeret izinlerini oğlunun özel eğitimlerinde ona eşlik edebilmek için kullanmak zorunda bırakıldı.

“Bakmakla yükümlü olduğu ağır engelli yakını olan memurun fazla çalışma ve gece çalışmasından muaf olduğuna” dair dilekçe verene kadar hafta sonları yapılan ÖSYM ve AÖF sınavlarında çalışması için birim amiri Sara Turgut ve Şube Müdürü Abdullah Görkem Ünal tarafından baskı gördü.

17 Kasım 2023 tarihinde sınıf temizliği yaparken düşerek iş kazası geçirdi. Ambulans ile Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. İş kazası İKÇÜ Rektörlüğü tarafından SGK’ya bildirilmedi. Kazadan kaynaklı ağrı ve şikayetlerin artması üzerine gittiği. Bergama Necla Mithat Öztüre Devlet Hastanesi’nden “ağır ve tehlikeli işlerde çalışması, uzun süre ayakta kalması beyin sinir cerrahisi açısından sakıncalıdır” yazan 3 aylık durum bildirir sağlık kurulu raporu verildi. Raporu birimine bildirmesi üzerine, Şube Müdürü Abdullah Görkem Ünal’ın “30 dakika çalışsın 5 dakika dinlensin” dediği Nuray Aras’a iletildi.

28 Mayıs 2024 tarihinde İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden “uzun süre ayakta kalması gereken işlerde ve ağır işlerde çalışması beyin sinir cerrahisi açısından sakıncalıdır” yazan 6 aylık sağlık kurulu raporu verildi.

29 Mayıs 2024 tarihinde sağlık raporlarıyla birlikte, “MEB onaylı Dış Giyim Kalfalık ile Bilgisayar İşletmenliği sertifikalarının olduğunu, üniversitenin beden gücüne ihtiyaç duyulmayan ve uzun süre ayakta kalmayı gerektirmeyen bir biriminde çalışabileceğini” bildiren dilekçesini Rektörlüğe verdi. Cevap verilmemesi üzerine yazılan ikinci dilekçesine 30 Temmuz 2024 tarihinde “talebiniz uygun bulunmamıştır” şeklinde yanıt verildi.

31 Temmuz 2024 tarihinde 3 aydır beklediği fizik tedavi sırası geldiğinden tedavisine başladı. 9 Ağustos 2024 tarihinde Rektörlük fizik tedavi raporunu “fenne aykırı olduğu” şüphesiyle Nuray Aras’ıİzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk etti. 29 Ağustos 2024 tarihinde raporun “fenne uygun olduğu” sağlık kurulu raporuyla onaylandı.

İKÇÜ Rektörlüğü’nün tüm bu keyfi uygulamaları neticesinde 26 Eylül 2024 tarihinde Eğitim İş avukatlarıyla birlikte Üniversite’ye idari dava açtı. 6 Kasım 2024 tarihinde 8. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Üniversitenin karara itiraz etmesi üzerine Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi 5 Aralık 2024 tarihinde itirazı reddetti.

Nuray Aras tüm bu süreç boyunca mobbinge maruz bırakıldı. Özellikle özel eğitim günleri için kullandığı yıllık ve mazeret izinleri bittiğinde ağır engelli oğlunu derslere götürmesi engellendi.

Ağır engelli oğlunun askerlik yoklamasını 2023 yılında yaptırıp muafiyet almasına rağmen, askerlik şubesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne fenne uygunluğa gönderdi. Ekim 2024’te hastane sağlık kurulu işlemleri başladı. Oğlunun kurula gireceği birimlerden kontrol ve testler için randevular oluşturuldu. 4 Aralık 2024 tarihi için verilen psikolojik ve kardiyoloji testlerine gidebilmek için izin istemeye Birim Müdürü Abdullah Görkem Ünal’ın odasına gittiğinde Nuray Aras’a yönelik olarak “asla izin veremeyeceğini, nankör bir insan olduğunu” bağıra çağıra defalarca söylemiştir. A. G. Ünal “Yıllık ve mazeret izinlerini oğlunun özel eğitimi için kullandırarak engelli oğluna iyilik yaptığını” söyleyerek bağırmaya devam etmiş, Nuray Aras ise “bu izni engelli oğlunun askerlik işlemlerini halletmek için kullanması gerektiğini, hastane randevularına gitmediği takdirde 2 aylık uğraşısının boşa gideceğini, izin istemek için gelmesinin tek sebebinin, engelli oğlunun mağdur olmasına engel olmak istemesi olduğunu” söylemiş, anne olduğunu hatırlatmıştır, A. G. Ünal’ın sert tutumu ve bağırmaya devam etmesi üzerine çaresizliğinden ağlamaya başlamıştır. Sonunda insafa gelip oğlunu hastaneye götüreceği dilekçesini kabul etmiştir. 42 yaşındaki Nuray Aras hayatı boyunca böyle bir aşağılanmaya maruz kalmamıştır.

16 Aralık 2024 tarihinde görev yeri değişikliği ve mesai saatleri güya mahkeme kararına uyularak hazırlandı ve kendisine tebliğ edildi. Buna göre normalde mesaisi 8.00-17.00 saatleri arasında olan Nuray Aras’ın yeni mesaisi sabah 8.00’da başlayıp, gece 20.30’da bitecektir. 1 saatlik öğle arası sayılmazsa, tüm mesaisi boyunca 30 dakika çalışıp, 15 dakika mola vermesi beklenmektedir. Tüm sağlık raporlarına ve mahkeme kararına rağmen gene temizlik işi verilmiş olup her gün 6 adet sınıfı, çok sayıda laboratuvarın da bulunduğu Su Ürünleri Fakültesi ve Eczacılık Fakültelerine ait 2 bina ile Medya Merkezi’ni temizlemesi beklenmektedir.

17.30’dan sonra kampüs kapılarında bulunan güvenlik görevlileri dışında hiçbir çalışanın kalmadığı, hava karardıktan sonra saldırgan olabilen köpeklerin bulunduğu, saldırı ya da taciz riskinin olabileceği kampüste Nuray Aras’ın tek başına temizlik yapması beklenmektedir. Rektörlük, Nuray Aras’ın sağlığı ve oğlunun hayatıyla oynadığı yetmiyormuş gibi can güvenliğini de tehlikeye atmak istemektedir.

Nuray Aras, Eğitim İş Sendikası’nın İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Temsilcilik Başkanı’dır. Yoğun mesaisine rağmen haksızlıklara uğrayan ve hakkını arayan çalışanlar için mücadele etmektedir. İKÇÜ Rektörlüğü ise Nuray Aras’ı sağlığından etmek, ağır engelli oğlunu özel eğitiminden mahrum bırakmak için elinden geleni yapmakta, yasaları çiğnemekte, mahkeme kararlarını umursamamaktadır.

İKÇÜ Rektörlüğü derhal yaptığı yanlıştan dönmeli, başta YÖK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere tüm yetkili kurumlar bu konuda gereğini yapmalıdır.

Emekçilerden yana taraf olan Eğitim İş Sendikası, temsilcilerine ve üyelerine yapılan haksızlıklar karşısında boyun eğmeyecek, kararlılıkla hak arama mücadelesini sürdürecektir.

 

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir