MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İTO'da 'tarihi' oturum: Erdoğan'dan 'patinaj' çıkışı, Yıldırım'dan 'imar barışı' müjdesi
Politika
28 Nisan 2018 Cumartesi 19:51

İTO'da 'tarihi' oturum: Erdoğan'dan 'patinaj' çıkışı, Yıldırım'dan 'imar barışı' müjdesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım, İzmir Ticaret Odası’nın (İTO) meclis özel oturumuna katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu buluşmayla ilk kez İTO’yu ziyaret etmiş oldu. Erdoğan çarpıcı açıklamalar yaptığı konuşmasında, "Verdiğimiz desteğe rağmen İzmir hala patinaj yapıyorsa durup düşünmek lazım" derken, Yıldırım'dan imar barışı müjdesi geldi.

İZMİR – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti İzmir Kongresi ve 24 Haziran’da yapılacak erken seçimin kampanya startı niteliği taşıyan mitingin ardından İzmir Ticaret Odası’nın (İTO) meclis özel oturumuna katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu buluşmayla ilk kez İTO’yu ziyaret etmiş oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan oturumdaki konuşmasına İTO’nun yeni başkanı Mahmut Özgener ve yönetim kurulu üyelerini tebrik ederek başladı.



Erdoğan, “İzmir’in ticari hayatının heyecanı da çok önemli. İlk mitingimizi yaparken mitinge takiben kendileriyle buluşmak istedik. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Turgut Özal'ın ardından üçüncü cumhurbaşkanı sıfatıyla burada olmam gurur verici. Sayın Özgener’in başkanlık sıfatıyla bu büyük hamlenin öncülüğünü bundan sonra da yapacağına inanıyorum” dedi.

Erdoğan şunları söyledi: 
İzmir Ticaret Odası 80 bin üyesiyle büyük bir potansiyeli beraberinde taşıyor. Böylesine bir gücün Türk ekonomisine çok daha fazla katkı sunmasını istiyoruz.

Cumhuriyet’in ekonomi alanında önemli adımlarından biri olan İktisat Kongresinin İzmir’de toplanması tesadüf değil. 9 Eylül’den bugüne İzmir, her alanda önemli ilerlemeler kaydetti. İzmir’in o büyük atılımı da gerçekleştirmemesini de üzülerek ifade ediyorum. Yapılanlar önemli ancak İzmir’in potansiyeli anlamında yetersiz.

İzmir'in istikrara çok daha fazla değer vermesi gerekiyor. İzmir ve genel olarak kıyı bölgesi Demokrat Parti'ye Menderes'e verdikleri büyük destekle demokrasiye bağlılıklarını ispatlamışlardır.

İzmir AK Parti hükümetleri döneminde diğer vilayetlerimizle birlikte İzmir'in de her alanda gelişmesi için gereken altyapıyı kurduk, belediyelerin yapması gereken pekçok yatırımı da bakanlıkların destek çıkması ile gerçekleştirdik.

VERDİĞİMİZ DESTEĞE RAĞMEN İZMİR HALA PANİTAJ YAPIYORSA... 
Ülkenin yaşadığı siyasi ve ekonomik krizlerinin sonuçlarının en çok hissedildiği yerlerden biri de İzmir’dir. O yüzden istikrar ve güvene en çok ihtiyacı olan kent İzmir’dir. Buna rağmen şehir arzu ettiği ilerlemeyi kaydedemiyorsa bir yerlerde tıkanma var demektir. Bakanlar Kurulumuzdaki en üretken bakanımızı Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve vekil adayı olarak İzmir’e gönderdik. İzmir, Binali Bey’i Büyükşehir Başkanı yapmayınca bizde Binali Bey’i Başbakan yaptık. Verdiğimiz desteğe rağmen İzmir hala patinaj yapıyorsa durup düşünmek lazım.

Dünyanın en büyük organizasyonlarından EXPO'yu izmire kazandırmayı çalıştık ama olmadı.

Rabbimiz insan için ancak çalıştığının karşılığı vardır buyuruyor. ...Sürekli aynı şeyleri yaparak farklı sonuçların doğmasını beklemek akıl karı değil. İzmi'i geometrik bir büyüme sürecine sokalım gelin izmiri şaha kaldıralım.

İzmir hiç kimsenin ideolojik saplantılarına kurban edilemeyecek kadar önemlidir. İzmir hiçbir ideolojik saplatıya kurban edilemeyecek kadar önemlidir.

Türkiye 24 haziran seçimleri ile birlikte Cumhuriyet'in kuruluşundan sonraki en önemli değşimi hayata geçirecek.

YENİ YÖNETİM SİSTEMİ
Bir sabah kalktığımızda hadi yönetim sistemimizi değiştirelim diyerek yola çıkmadık. Gazi'nin bize emanet ettiği Cumhuriyeti daha ileriye taşımak için nasıl bir gayretle çalıştıysak bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz.

Rahmetli Özal'ın demokraside ve ekonomide kendi deyimiyle ülkemize çağ atlatmak için ortaya koyduğu çabanın kimler tarafından önünün kesildiğini bugün daha açık görüyoruz. 15 yıllık iktidarımızda vesayetin oyunlarından darbe girişimleri ne kadar neler ile mücadele etmek zorunda kaldığımızı biliyorsunuz.

Mevcut sistemle Türkiye'nin daha fazla yola devam edemeyeceği ortadadır. 24 haziranda Türkiye'yi bambaşka bir yönetim sistemine geçirmemizle süreç sonuçlandı.

Artık eski diyebileceğimiz sistemin krizlerinin mağduru ne kadar varsa hepsinin ruhunu şad ettiğimize inananıyorum. Yeni sistemin en büyük katkısı ekonomiye olacak Türkiye 15 yılda 3.5 kat büyümüştür. Ancak bazı alanlarda sıkıntılar var. Artık kararları daha hızlı vermek uygulamak ve ilerlemek mecburiyetindeyiz. tüm gayrete ragmen 2023 hedeflerimizin ekonomik kısmına ulaşma konusunda geriye düştüğümüzü biliyorum.

24 Haziran'ın ardından işdünyası ile birlikte seferberlik ruhu ile çalışmaya başlamamız şart. Türkiye'ye vites yükselttirecek ve ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkaracak icraatları hayata geçireceğiz"

BAŞBAKAN YILDIRIM’DAN İMAR BARIŞI MÜJDESİ
Oturumda ilk sözü Başbakan Binali Yıldırım aldı. Başbakan Yıldırım özel meclis toplantısında yaptığı konuşmada, görevlerine yeni seçilen İTO Başkanı Mahmut Özgener, İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ve tüm yönetim kurulu üyelerini tebrik etti.

İzmir'in ilklerin şehri olduğunu vurgulayan Yıldırım, kentin AK Parti iktidarlarında birçok yeni hizmetle buluştuğunu söyledi.

Başbakan Yıldırım, iktidara geldiklerinde çevre yolu olmayan İzmir'in şu anda 53 kilometrelik çevre yolunun bulunduğuna, onun da yetmediğine işaret etti. İzmir'in bir numaralı sorunun trafik olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu: "Ama İzmir'in bütün sorunlarını çöze çöze bugünlere geldiğimiz gibi inşallah bundan sonra da yeni dönemde, 24 Haziran yeni bir dönem, neden yeni bir bir dönem, Türkiye'nin 94 yıllık yönetim sisteminde değişikliğe gitti. Parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş yaptı. Doğrudan, sandıktan vatandaşlarımızın ülkeyi kimin yöneteceğine karar vereceği bir seçim yapacağız. Cumhurbaşkanımızı seçeceğiz, yasama meclisini seçeceğiz ve böylece ülkemiz zaman ekonomisini çok daha iyi değerlendiren yeni bir sürece girecek. Bürokratik süreçler hızlanacak, ülkenin, milletin ihtiyacı olan hizmetler çok daha hızlı bir şekilde yapılmaya başlanacak. Meclisimiz çok daha güçlenecek, ülkenin ihtiyacı olan reformları, kanunları yapacak ve böylece icraya destek verecek, bir yandan da hükümeti denetleme görevini yerine getirecek. İzmir de Türkiye de bugüne kadar ne kazandıysa ülkemizde var olan siyasi istikrar ve güven sayesinde kazandı."

 

Yıldırım, İzmir'e son 15 yılda 50 milyar liralık kamu yatırımı ve 500 milyar liralık özel sektör yatırımı yapıldığını ifade ederek "İzmir büyümeye devam ediyor. İzmir hak ettiği yere gelmeye devam ediyor. Geçmiş yılların ihmalini, açığını kapatmaya devam ediyor." dedi.

İzmir'deki konutlarının yüzde 62'sini ilgilendiren çok önemli bir düzenleme yapacaklarını dile getiren Başbakan Yıldırım, şunları söyledi: "Türkiye'nin genelinde var olan bir sorun var. Mülkiyetle, imarla, ruhsatla ilgili bir sorun, bu bütün vatandaşlarımızın kanayan yarası. Binası var elektriği yok, binası var ruhsatı yok, binası var mülkiyeti kendisine ait değil. Bütün bunları ortadan kaldıracak ve bu yılların biriktirdiği sorunu çözecek düzenlemeyi önümüzdeki 10 gün içerisinde çıkarıyoruz. Bunun adı imar barışıdır. Vatandaşımızla barışıyoruz ve bundan sonra da şehirlerimizin daha güzel inşa edilmesi, imar edilmesi için de gereken titizliği gösteriyoruz. Bu bir imar affı değildir, bu imar barışıdır. Mevcut durumu bir anlamda hak sahiplerinin lehine tescil etmektir. Ama vatandaşlarımız eğer binasını yenilemek istiyorsa, kentsel dönüşüme tabi tutmak istiyorsa, gereken bütün imar izinlerini alacak ve buna göre depreme dayanıklı imar planlarına uygun olarak yeniden yapabilecek. Bu Türkiye genelinde 12 milyon konutu ilgilendiriyor. Onun için bu çok önemli reform niteliğinde bir düzenlemedir."

Yıldırım, son 15 yılda Türkiye'de 10 milyonun üzerinde vatandaşa istihdam sağladıklarını, İzmir'in bundan aldığı payın 485 bin kişi olduğunu anlattı. İzmir'in gerek küresel yatırımcılar, gerekse yerli yatırımcılar tarafından tercih edilen bir cazibe merkezi olmaya devam ettiğini vurgulayan Yıldırım, İzmir'in tarım, turizm, sanayi ve eğitim şehri olduğuna işaret etti.

Yıldırım, İzmir'in potansiyeline katkı sağlamak amacıyla 15 yıldır büyük projeleri hayata geçirdiklerini, halen yapımı devam eden İzmir-İstanbul otoyolunu 1,5 sene içinde, Ankara-İzmir hızlı tren projesini de 2020 yılına kadar bitirmeyi planladıklarını aktardı.

İzmir'e hizmetlerinin devam edeceğini kaydeden Başbakan Yıldırım, "Her ne kadar son başbakan olsak da İzmir'e olan sevgimiz, hizmetimiz son olmayacak, bundan sonra devam edecek." dedi. (Haber servisi, AA)
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir