İYİ Parti 3’üncü Olağanüstü Kurultayı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, parti yönetimi ve delegelerin katılımıyla Ankara’daki Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde, basına kapalı olarak gerçekleştirildi.
Olağanüstü kurultayda delegenin onayına sunulan ve kabul edilen tüzük değişikliğine ilişkin açıklama yapan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen, değişikliğin büyük bölümünün imla ve cümle düşüklüğü olan maddeler üzerinde yapıldığını söyledi.
‘KADIN KOLLARI KURULMASINA İÇİN DEĞİŞİKLİK YAPILDI’
Kurultayla, genel başkana, Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi olmayan 3 parti üyesini, Başkanlık Divanı’na atama yetkisi verildiğini aktaran Seymen, tüzükte yer alan kadın kotasının aynen korunduğunu ifade etti.
Tüzükte yapılan düzenlemeyle kadın kolları kurulmasına olanak tanındığını vurgulayan Seymen, ancak bunun mecbur olmadığını, gerek görülmesi ve talep edilmesi halinde kurulacağını, isminin de istenildiği gibi konulabileceğini belirtti.
‘HAZİNE YARDIMININ ADİL DAĞITIMI İÇİN FORMÜL BELİRLENDİ’
Kurultayda, Hazine yardımının teşkilata daha adil dağıtılmasıyla ilgili değişikliğin de yapıldığını dile getiren Seymen, belirlenen formülü, “Şehir nüfusu/ülke nüfusu, şehirdeki üye sayısı/partinin toplam üye sayısı, partinin o şehirde aldığı oy/Türkiye genelinde aldığı oy” olarak açıkladı.
Seymen 80 olan GİK üye sayısının 50’ye indirilmesine karar verildiğini, ancak bu değişikliğin yapılacak ilk kurultayda delegenin onayına sunulacağını söyledi.
Kurultayı, “Türkiye’nin son 25 yılında yapılan en demokratik tüzük kurultayı” olarak nitelendiren Seymen, “Parti tüzüğümüzün 65 maddesinde değişiklik ve düzenleme yapıldı. Kurultayda söz almak isteyen her delegeye söz verildi, her madde açık şekilde tartışıldı” dedi.
‘İTİRAZLAR ÜZERİNE ÜÇÜNCÜ MADDE TÜZÜKTE KALDI’
Parti yetkililerinden edinilen bilgiye göre kurultayda, tüzükten çıkarılmak istenen “Genel Hükümler” başlıklı üçüncü madde yaşanan itirazlar üzerine mevcut haliyle tüzükte kaldı.
Tüzükte üçüncü madde, “İYİ Parti, gücünü milletten alan bir siyasi kuruluştur. İYİ Parti’nin sahibi aziz Türk milleti ve parti üyeleridir. İYİ Parti, her Türk vatandaşının hak ve hukukunu gözetmeyi ve korumayı görev olarak kabul eder. Birden fazla üyeyi içerecek şekilde kayıt yenileme, iptal, silme veya benzeri adlar altında parti üyeliğinden topluca çıkarma veya toplu olarak disipline sevk etme kararı partinin hiçbir yetkili kurulu veya temsilcisi tarafından alınamaz. Parti üyeliğini engelleyici, zorlaştırıcı tedbirlere başvurulamaz” şeklinde yer alıyor. (AA)
Bekir karakuş 25 Mayıs 2019 Cumartesi 22:59
|