Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR- Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığında kent ulaşımının can damarı olan ve büyük yükü sırtlayan İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Ticaret A.Ş.’de (İZBAN) 5’inci dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci devam ediyor.
Geride kalan 1 Temmuz’da gerçekleşmesi beklenen fakat koronavirüs pandemisinden dolayı Kasım ayına ertelenen görüşmeler kapsamında Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi taleplerini işverene iletti.
331 personeli ilgilendiren sözleşme kapsamında kendilerine teklif edilen yüzde 14.60’lık zammı kabul etmeyen Sendika Başkanı Hamdullah Giral, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ile yapılan görüşme hakkında da bilgi verdi.
AYNI İŞİ YAPANLARLA ARAMIZDA YÜZDE 50-60 FARK VAR!
Başkan Giral, “Sürecin başlangıcı aslında 1 Temmuz 2020’ydi. Pandemiden dolayı sendikamıza yetki geç geldi. 26 Kasım 2020 tarihinde ilk toplantıyla toplu sözleşmeye başladık. Oturum süresi 60 gündür. Bu süre de 24 Ocak 2021 tarihinde doldu. İşveren vekilleriyle bu 60 günlük sürede 6 defa toplandık. Son gün 22 Ocak’ta bize yüzde 14.60’lık zam teklifi verildi, sosyal paketler dahil. Biz bunu kabul etmedik. 331 üyemiz var. Bu kişilerin hepsi asgari ücretli... Asgari ücrete yüzde 21.56 zam geldi. Onu bile vermediler. Sözleşme 1 Temmuz’dan geçerli olduğu için şimdi herkes asgari ücretli. Belediye tarafına baktığımızda aynı işi yapan ulaşım çalışanlarında yüzde 50-60 fark var. İZBAN’dakiler daha az alıyor. Belediyenin diğer şirketleri ve TCDD’ye bağlı diğer personellerle aramızda fark var. Sosyal paketlerde ise yüzde 500-600 fark var” dedi.
TOPLU SÖZLEŞMEYİ MASADA BİTİRMEK İÇİN ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI GÖSTERECEĞİZ
Yeni sürece dair bilgiler veren Giral, “Yasanın emredici hükmüne göre son toplantı sonrasında uyuşmazlık zaptını tuttuk. İlgili makamdan arabulucu tayininde bulunduk. 15 gün arabulucu süremiz var. Önümüzdeki hafta büyük ihtimal arabulucu ataması yapılır. 6 iş gününde bize vermeleri lazım. Önümüzde 21 gün süremiz var. Bu süre içinde de anlaşamazsak yasa gereği sendikamızın yetkisinin düşmemesi için grev kararı almamız lazım. Grev kararı almamız grev yapacağımız anlamına gelmez. Ondan sonra da 60 günlük süre başlıyor. Bu süre içinde yine toplu sözleşmeyi masada bitirmek için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Eğer yine anlaşamazsak bu 60 günlük süre içinde işverene 1 hafta önceden bildirmek koşuluyla grev uygulama tarihimizi belirleyeceğiz” açıklamasında bulundu.
SOYER DE ÜCRETLERİ DÜŞÜK BULDU, GREVİN NE İZMİR’E NE İŞÇİYE FAYDASI OLMAZ
Giral ayrıca, “Sayın Tunç başkanımızla hafta başında toplantı yaptık. Ücretlerin düşüklüğünü bordrolarla verdik. Kendisi de gerçekten düşük olduğunu söyledi. Genel müdürüne de ‘çalışmalarınızı yapın’ talimatı verdi. Diğer taraftan Ulaştırma Bakanlığı’na da sıkıntılarımızı bildirdik. Amacımız sendika olarak arkadaşlarımızın taleplerinin arkasında sonuna kadar durmaktır. Tek hedefimiz toplu sözleşmemizi masada anlaşarak bitirmektir. Çünkü grevin ne işçiye ne İzmir halkına ne de şirkete getirisi, bir fayda olmaz” ifadelerini kullandı.