MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZDEDA'dan 1 yıl raporu, Başkan Sandal'dan hükümete salvo!
Güncel
17 Şubat 2022 Perşembe 14:05

İZDEDA'dan 1 yıl raporu, Başkan Sandal'dan hükümete salvo!

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) birinci yıldönümü buluşması Bayraklı'da gerçekleştirildi. İZDEDA Yönetim Kurulu Başkanı Özkan derneğin 1 yılda neleri yaptığını ve neleri başaramadığını anlatırken, Bayraklı Belediye Başkan Sandal'dan iktidara yara sarma süreciyle ilgili sert eleştiriler geldi.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - İzmir'de 30 Ekim 2020 günü meydana gelen büyük felaketin ardından depremzedelerle dayanışmak için kurulan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) birinci yıldönümü buluşmasını gerçekleştirdi. 

Bayraklı ilçesindeki dernek binasında gerçekleşen törene İZDEDA yönetimi ve üyelerinin yanı sıra Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, siyasi parti yöneticileri ve sivil toplum kuruluşları katıldı. 

Törende konuşan İZDEDA Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Özkan dayanışma çatısı altında geride kalan 1 yılda neler yapıldığını ve nelerin başarılamadığını anlatırken, Bayraklı Belediye Başkanı Sandal ise hükümete sert eleştirilerde bulunurken, 'afet bölgesi' çıkışı da yaptı. 

BU HAREKET TÜRKİYE'DE BİR İLKTİR! 
İZDEDA Yönetim Kurulu Başkanı Özkan, "30 Ekim 2020 İzmir Depremi hepimizi derinden sarstı. Sudan çıkmış balığın yaşamak için suya ihtiyaç duyması gibi bizler de depremden sonra iletişime ve bilgiye ihtiyaç duyduk. Bu ihtiyaç nedeniyle önceleri Whatsapp grubu olarak kurulan, ardından ise depremzede iletişim platformuna dönüşen manevi dayanışma hareketimiz 17 Şubat 2021 tarihinde İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği İZDEDA'nın kurulmasıyla derneğe dönüştü. Bu dernekleşme hareketi Türkiye’de bir ilktir. Bugün İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği İZDEDA'nın kuruluşunun birinci yıldönümü. Geçen bir yılda başardığımız pek çok şeyin yanında bütün çabalarımıza rağmen başarılı olamadığımız konular da maalesef var" ifadelerini kullandı. 

İZDEDA NELER YAPTI?
Özkan derneğin geride kalan 1 yılda neleri yaptığını şöyle sıraladı: 
Yıkılacak olan binalarımızı yıktırma esnasında yıkılan binalarımız için yıkım şirketlerinden para almayı depremzedeye öğretti.

Ağır hasarlı binalarımızın Dasktan sigorta paralarını almaları sürecini hızlandırdı.

Orta hasarlı ve az hasarlı binalara Dask tarafından boya badana parası niyetine yapılan ödemelerin tam ödeme şeklinde yapılmasını sağladı.

Kimsenin sahip çıkmadığı Deprem Şehitlerinin ailelerine sahip çıktı.

Ağır hasarlı konut sahiplerinin rezerv alandan konut sahibi olmalarını sağladı.

Devlet yetkilileri ile depremzedeyi buluşturup karşılıklı bilgi akışını sağlayarak çözüm sürecini hızlandırdı.

Türkiye'de bir ilki gerçekleştirip emsal artışı hakkı kazandı.

Proje alanındaki orta ve az hasarlı bina sahiplerinin geri ödemelerinin 10 yıl yerine 1 yıl ödemesiz 19 yıl ödemeli olmasını sağladı.

Proje alanındaki depremzedelerin evlerine taşınması öncesinde taşıma firmalarıyla, beyaz eşya firmalarıyla ve mobilya üreticileriyle görüşüp indirimler sağladı.

Bütün siyasi partilere eşit mesafede durarak depremin ve depremzedenin siyasetten bağımsız kalmasını sağladı.

Herkesin unuttuğu depremzede öğrencilerine burslar ayarlayarak onların hayata dönmesini sağladı. Bu konuda paydaşlarımıza özellikle teşekkür etmek istiyoruz.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aracılığıyla Devletin proje bazlı inşaat yapımını ve 10 yıllık ödeme yerine 2+15 yıllık ödemeyi sağladı.

Facebook ve tweetter aracılığıyla sürekli ve doğru bilgilerle depremzedeleri bilgilendirdi ve bilinçlendirdi.

Depremzedelere  psikolojik destek sağladı.

Büyükşehir Belediyesi ve AFAD tarafından verilen para yardımlarını alamayan depremzedeler için tek tek takipçisi olarak, Sayın Valimiz ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız ile görüşerek taşınma ve kira yardımlarını almalarını sağladı.

Ağır, orta ve az hasarlı depremzedelerin Dernek ile kendilerine yol haritası çizmelerini sağladı.

İlçe belediye başkanları ile görüşerek depremzedelerin mağduriyetlerinin gündemde kalmasını sağladı.

Depremzedelere okul ve hastane indirimleri sağladı.

Kentsel dönüşüm kredisinin 200 bin TL'den 400 bin TL"ye çıkmasını sağladı.

Kentsel dönüşüm kredisi kullanma süresinin bir yıldan iki yıla çıkarılmasını sağladı.

AFAD müracaatlarının mazeretsiz kabul edilmeyen müracaatlardaki  tıkanıklığı çözdü’’ dedi.

Özkan konuşmasının devamında İZDEDA olarak başaramadıkları noktalara değindi.

İZDEDA NELERİ BAŞARAMADI?
Özkan konuşmasında derneğin neleri başaramadıklarını da anlattı. "Bütün çabalarımıza rağmen İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği İZDEDA'nın başaramadıklarına gelince" diyen Özkan şöyle konuştu: 

Etkili ve yetkili kişilere kentsel dönüşümcü olmadığımızı, depremzede olduğumuzu anlatamadık.

Depremin partiler üstü ve siyaset üstü olduğunu söylediğimiz halde her partiden İzmir Milletvekilini deprem ve depremzede ortak paydasında bir masa etrafında buluşturamadık.

Depremzedenin, maaşının iki katı taksitleri olan faizli krediyi ödeyemeyeceği için faizsiz kredi istediğini anlatamadık.

Proje alanlarında hak kayıpları yaşayan depremzedenin rezerv alandan satış önceliği tanınmasını gerçekleştiremedik.

Depremde vefatı olan ailelerin TOKİ ödemelerini yapmamalarını, bunun psikolojik çöküntü oluşturacağını anlatamadık.

Aynı ilçede birden fazla evi olanların hak sahipliği konusunu çözemedik.

Orta hasarlı ve ağır hasarlı binalarda kiracı olanlar ile apartman görevlilerine rezerv alandan satış önceliği verilmesi konusunu istedik, takip ediyoruz.

Hepimizin bildiği gibi deprem Türkiye'nin gerçeği.  Hepimizin bilmesi gereken bir gerçek daha var: 16. ayını doldurmak üzere olan mağdur depremzede gerçeği.

Mağduriyetimiz, ancak, bugüne kadar sesimizi duyuramadığımız Hükümetimizin Sayın yetkililerinin sesimizi duymalarıyla giderilebilir.

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği İZDEDA bütün depremzedelerin her türlü doğru bilgiye erişebilecekleri kaynaktır. Bütün depremzedelerin başları dara düşmeden ilk kaynaktan bilgiye erişmek için derneğimize gelmelerini ve derneğimize üye olmalarını bekliyoruz’’ dedi.

SANDAL'DAN HÜKÜMETE SALVO: BU VATANDAŞIN DERDİNİ KARADENİZ'DEKİ GİBİ NEDEN ÇÖZMEDİNİZ? 
Bayraklı Belediye Başkanı Sandal ise törende yaptığı konuşmada deprem sürecinde yaşananları anlatırken hükümeti eleştirdi. Sandal, "20 bine yakın yurttaşımız sokaktaydı. O gün bizlerle birlikte olan belediyelerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız vardı. İlk enkazın kaldırılma noktasında AFAD’a, ilgili bakanlıklarımıza buradan şükranlarımızı sunuyoruz. İzmir Türkiye’ye örnek olacak dayanışma örneğini sergiledi. Türkiye’de ilk defa emsallerle ilgili adım atıldı. Biz yerel yöneticiler olarak elbette eksiğimiz vardır ama bir kısmını yaptık. Yalnız bir sitemim var. Devletin kurumları birbirinden farklıdır. Bu süreçte kamu kurumunun yapacağı işi bir çok arkadaşımız bilmesine rağmen Bayraklı Belediyesi’nden istedi. Biz bundan gücenmedik ama bazı arkadaşlarımız bunu suistimal etti. Burada arkadaşlarımıza emsalle ilgili şeyler söylenince, arkadaşlarımzı bunun gerçekleşebileceği ile ilgili başka kanallardan çözülebileceği ile ilgili kanaate sahip oldular, o arkadaşlarımız Büyüşehir Meclisi'nde ilgili önergeye ret oyu verdiler. Burada depremzedeye başka şeyler söylediler ama mecliste ret oyu verdiler. Bunları unutmamak lazım. Bir diğeri devlet üzerine düşeni yapacak ve yapmak da zorunda! Çünkü biz devletin bir parçasıyız. Bazen eleştiriyoruz. Eleştirilerimizi yüksek sesle dillendirdiğimizde bazıları rahatsız oluyorlar,  istedikleri kadar olsunlar! 117 canı yitirdiğimiz, 20 bin insanın sokağa düştüğü bir ortamda ne yazık ki üzerine düşenleri yapamamış sadece boş siyaset yaparak vatandaşın aklını karıştırmak dışında bir adım atamamışlardır. Gerek proje alanlarındaki mağdur yurttaşlarımız, gerek kredi faizi ve sunulan imkanlar açısından Bayraklı’ya özel hiçbir işlem yapılmamıştır. İnşaat maliyetleri belliyken 200 bin lira demek, 400 bin lira demek faizini doğru ayarlayamamak vatandaşa 'Bu evi yapma' demekdir!  Biz bu arkadaşlarımızın tamamını kutluyoruz. Karadeniz Bölgesi'ndeki gayretlerinden dolayı... Orada da bizim yurttaşlarımız var ama söz konusu İzmir ve Bayraklı olunca ellerinin, ayaklarının neden tutmadığını, neden adım atmadıklarını da anlamış değiliz. Neden Afet bölgesi ilan etmediniz? 'Afet bölgesi' diye bir tanım yokmuş, olmasın! Bu vatandaşın derdini Karadeniz’deki yurttaş gibi neden çözmediniz? Neyi bekliyoruz? Şundan emin olun depremin vergisini kim topladıysa vatandaşın derdini çözecek merci orasıdır! Belediyelerin kredi bulma gibi bankalardan düşük kredi alıp depremzedeye verme gibi yetkileri yok ama siz bunu bir kararname ile bir gecede çözebilirsiniz. Mağdur yurttaşa 0 faizli kredi verdiğinizde bu ülke batmış mı olacak?’’ diye konuştu.

ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ! 
Bayraklı Belediye Başkanı odaların emsal kararlarına karşı açtığı davalar için de "Yüzde 20’lk emsal artışı ile de odaların itirazı var. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ile konuştuk. Davaların vatandaş lehine sonuçlanması adına elimizden ne geliyorsa yapacağız’’ dedi. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Kskli
 1 Mart 2022 Salı 14:16
1 Belediye niye Emsal vermedi. 2 zamanında Egekentler EVKA lar belediye yoluyla yapıldı şimdi gecekondulara ev yapan belediye niye yapmiyor.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir