MENÜ
İzmir 16°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İçimizdeki İrlandalı melek!
Güncel
8 Mart 2019 Cuma 10:33

İçimizdeki İrlandalı melek!

Kıyıya vuran mülteci cesetlerini görünce duruma kayıtsız kalamayan ve Türkiye’ye gelen kendi imkanlarıyla Basmane’de TIAFI Toplum Merkezi’ni kuran İrlandalı Rorke, mültecilere ihtiyaç sahibi herkese yardım eli uzatıyor.

Dört gözle beklediği emekliliğine nihayet kavuşmuş, en sevdiği program olan Coronation Street’in başlamasına ise yarım saat kalmıştı. Masanın üzerinde duran kumandaya uzandı, televizyonu açtı. Akşam haberlerinde daha önce tatil yapmak için geldiği Ege sahillerindeki mülteci dramını gördü. Gözyaşları içerisinde kıyıya vuran mülteci cesetlerini izledi. O an mültecilere yardım eli uzatmak için Türkiye’ye gelmeye karar verdi. İrlandalı Anne O Rorke, kendi imkanlarıyla Basmane’de bulunan eski bir ayakkabı fabrikasını kiralayarak TIAFI Toplum Merkezi’ni kurdu. 3 yıl önce kurulan TIAFI, mültecilerin yanı sıra bölgedeki yardıma muhtaç herkese kapılarını açıyor. Ağırlıklı olarak Türkler ve Suriyeli mülteciler arasındaki entegrasyonu sağlamak için aktivitelerin yapıldığı TIAFI’de, mülteci kadınlar her gün mutfağa girerek ihtiyaç sahipleri için ücretsiz yemek pişiriyor. 

HERKES İÇİN AÇIK MUTFAK
İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre kıyıya vuran mülteci cesetlerini gördüğünde büyük bir kriz olduğunu anladığını belirten Rorke, Türkiye’ye gelmeye karar verme sürecini şöyle anlattı: “Televizyonda o görüntüleri izleyince kendimi çok kötü hissettim ve onlar için bir şeyler yapmak istedim. İzmir’e geldiğimde çaresizce Basmane kaldırımlarında çocukları ile yatan mülteci kadınları gördüm. Bir şekilde bu insanlar için bir şeyler yapılması gerektiğini anladım ve Basmane bölgesinde eski bir ayakkabı fabrikasını kiralayarak TIAFI Toplum Merkezi’ni kurdum. Buranın diğer merkezlerden en önemli farkı, mülteciler için kalıcı çözümler üretmeye çalışması. Burada zor durumdaki insanların eline yardım poşetleri verip göndermiyoruz. Hayatlarına nasıl dokunabiliriz diye çabalıyoruz. Hayata geçirdiğimiz en önemli proje ise açık mutfak. Merkezimizde bulunan gönüllü mülteci kadınlar, her gün mahalledeki ihtiyaç sahibi Türk vatandaşlar için ücretsiz yemek pişiriyor. Bu bölgede sokakta kalan çok sayıda insan var. Kimsesi olmayan, sokaklarda yatan ve kendi yemeğini pişiremeyen yaşlı insanlar var. Mesela eşi görme engelli olan bir yaşlı amcamız var. Her gün buraya gelip yemek yiyor, hatta eve götürmesi için de yanına yiyecek veriyoruz. Birçoğunun gün içerisinde yemek yedikleri tek yer burası oluyor. Her gün gelenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Çünkü bölgede çok fazla yardıma muhtaç insan var. Üç yıldır süren bu projemizin devam edebilmesi için desteğe ihtiyacımız var.”

GÜVENLİ BİR YER
Türkiye’deki mültecilerin en temel sorunları arasında eğitim, entegrasyon ve istihdamın yer aldığını ifade eden Rorke, “En savunmasız olanlar kadınlar ve çocuklar olduğu için onlara ağırlıklı olarak odaklanıyoruz. Birçok genç annenin savaşta eşleri ölmüş veya kaybolmuş bu yüzden onların bizim verdiğimiz destek sistemine ihtiyaçları var. Mülteciler ve imkanları yetersiz olan Türkler ile çalışıyoruz. Kadınların ve çocukların gelebilecekleri güvenli bir yeriz. Mülteciler Türkçe konuşamadıkları için bilgiye çok ihtiyaçları var. Mültecilerin hayati bilgilere ulaşması çok zor. Bazı STK’lar çocuklar için oyun grupları sağlamakta, ancak maalesef entegrasyon için hayati olan Türk ve Suriyeli çocukların birlikte olamamaları durumu zorlaştırıyor. Bazı STK’lar kadınlar için tavsiye merkezleri sağlıyor, ancak daha fazlasına ihtiyaç var” dedi.

HEDEF KADINLARI GÜÇLENDİRMEK
Suriyeli mülteci kadınların çok fazla psikolojik sorunlar yaşadığını dile getiren Rorke, “Birçoğu Türkçe de bilmiyor. Pek çoğunun burada ailesi yok. Ailesi olanların için ise barınma ve yiyecek sağlama gibi büyük sorumlulukları var. TIAFI’de biz birbirine kenetlenmiş bir topluluğuz. Amaçlarımızdan biri kadınları güçlendirmek. Entegrasyonu desteklemek için kadınları Türkçe derslerine katılmaya teşvik ediyoruz. Ayrıca yaptığımız bazı eğitimler aracılığıyla işlere erişebiliyorlar. Onları seminerler ile destekliyoruz. Aynı zamanda mültecileri ve benzer zorlukları yaşayan Türkleri de desteklemek için kadınlarımızı gönüllü olmaya da teşvik ediyoruz” ifadelerini kullandı.

TIAFI DESTEK BEKLİYOR
2 yıldır TIAFI bünyesinde mülteciler ve Türk halkı için çalışmalar yürüttüklerini belirten Rorke, “TIAFI’nin ilk kuruluş amacı; Suriye’den gelen hiçbir şeyi olmayan, ailesini ve eşlerini kaybetmiş kadın ve çocuklarına destek vermekti. Aynı bu bölgede yani Basmane-Zeytinlik bölgesindeki ekonomik durumu iyi olmayan Türk kadınları için kurulmuş bir yer. Yani bir kadın ve çocuk merkezi. Kendi imkanlarımla bu merkezi kurdum. Maddi anlamda arkadaşlarım ve ailem destek veriyor. Maddi konuda şu an sıkıntı çekiyoruz çünkü TIAFI giderek büyüyor. İlk kurulduğunda on kişi varsa, şu an yüz kişi var ve farklı farklı aktiviteler yapıyoruz. Gönüllü kişilerin desteklerini bekliyoruz” dedi.
Türk vatandaşlar ve Suriyeli mülteciler arasında entegrasyon sağlanması adına daha fazla çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Rorke, “Gelen mültecileri dışlarsak bu ilerde büyük problemlere yol açar. Entegrasyonu sağlayabilmek çok önemli. Yalan haberler Suriyelilere yönelik tepkileri arttıran bir faktör. Bunların önüne geçebilmek gerekiyor. Bilgilendirici çalışmaların yapılması gerekiyor. Türkiye çok fazla sayıda mülteciyi kabul etti. Bu sadece Türkiye’nin değil, bu bir dünya sorunu. Özellikle Avrupa ülkelerinin bu konuda daha fazla sorumluluk almaları gerekiyor” açıklamasında bulundu.

BU MUTFAKTA DAYANIŞMA VAR
Yaklaşık 5 yıldır İzmir’de yaşayan 30 yaşındaki Suriyeli Ayşe, her gün TIAFI mutfağında ihtiyaç sahipleri için yemek yapıyor. Ayşe, “Ailemle birlikte yaşıyorum. Halep’ten geldik. 1 yıldır TIAFI’deyim. Burada gönüllü olarak yemek yapıyorum. Genelde Türkler yapar, ihtiyaç sahiplerine dağıtır ama burada biz de onlar için bir şeyler yapamaya çalışıyoruz. Bölgede çok fazla ihtiyaç sahibi aile yaşıyor. Türkler şimdiye kadar bizim için çok şey yaptı. Biz de onlar için bir şeyler yapabildiğimiz için çok mutlu oluyoruz. Her gün yemek yaparken çok mutlu oluyorum. Tabakları onları uzatırken, teşekkür ediyorlar. Onlara uzattığımız bir tabak yemek iletişim kurabilmemiz açısından bir araç aslında” diye konuştu. 

Anne O Rorke, TIAFI çatısı altında yapılan faaliyetleri şöyle anlattı:

TIAFI DANIŞMA NOKTASI
TIAFI Danışma Noktası, yardım arayan tüm mültecilere birebir destek sunuyor. Başlıca yardımcı olduğumuz konular; Türk sistemini, yoksulluk hizmetleri, barınma, sağlık, eğitim, sosyal hizmetler ve hukuk danışmalığı. Hizmetlerimizi farklı şekillerde aktarmaya çalışıyoruz; yüz yüze, telefon görüşmeleri ile ya da Facebook üzerinden. Pek çok mülteci Türkçe konuşamadığı için, Arapça olan Facebook bilgilendirme sayfamız onlara büyük yarar sağlamaktadır ve sağlanan yarar her postumuz için 40 binden fazla olan görüntülenme ile ispatlanmıştır.

ÇOCUK BAKIM SERVİSİ
Birçok mülteci ve Türk kadınının kendilerini ve ailelerini desteklemek için çalışması gerekiyor ancak kreş bakım sıkıntısı iş bulma şansını kısıtlıyor. İşte tam bu noktada, TIAFI 4 ile 6 yaş arasındaki çocuklara güvenli, teşvik edici ve öğrenme ortamında Çocuk Bakım Servisi hizmeti sunmaktadır. Ayrıca Çocuk Bakım Servisi, çocukların gelişimini güçlendirmeyi ve Suriyeli ve Türk çocukları sosyal etkileşim yoluyla entegre etmeyi amaçlamaktadır. Çocuk Bakımı Servisi’nin çalışma saatleri hafta içi 10.00 ile 16.30 arasındadır.

AÇIK MUTFAK
Merkezimizde bulunan gönüllü mülteci kadınlar, her gün mahalledeki ihtiyaç sahibi insanlar için ücretsiz öğle yemeği pişirmekteler. Bu etkileşim aracılığı ile sadece toplumun bir parçası olmakla kalmayıp, aynı zamanda bölgedeki yoksul insanları besleyerek küçük de olsa onlara yardım eli uzatmaya çalışıyorlar. Öğle yemeği saatimiz hafta içi 13.00-13.45 arasındadır.

HAYIR MAĞAZASI
TIAFI, birçok insanın giysiye harcayacak paraya sahip olmadığı İzmir’in fakir bölgelerden birinde bulunuyor. Cüzi bir ücret karşılığında, ihtiyaç duydukları kıyafetleri mağazamızdan temin etmektedirler. Toplanan para, TIAFI’nın düzenli giderleri için kullanılmaktadır, örneğin günlük çıkan yemek ve çocuk bakım malzemeleri. Aslında çoğu zaman eşyalar ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.

SPOR ODASI
Spor çocuklar için oldukça faydalıdır. Spor ile çocuklar fiziksel becerilerini geliştirir, yeni arkadaşlar edinmesini, eğlenmesini ve takım üyesi olmayı öğrenirler. Ayrıca spor çocukların benlik saygısını geliştirmede de katkıda bulunur. Benlik saygısını geliştirmesi gibi Türk ve Suriyeli çocuklar arasında hızlı ve sürdürülebilir entegrasyon. Spor salonumuz herkes için 10.00 – 16.30 saatleri arasında açıktır.

DİKİŞ ODASI
Mülteci kadınların hayatı umutsuz ya da bitmek bilmeyen bir mücadele içinde olmak zorunda değildir. Hobi odası ile onlara keyifli bir zaman geçirmenin ve yaratıcılıklarını kullanarak fantastik çantalar üretmenin fırsatlarını sunuyoruz. 

TÜRKÇE VE İNGİLİZCE KULÜBÜ
Başka bir ülkede kolay bir yaşam sürdürebilmek o ülkenin dilini basit bir şekilde olsa da konuşmayı gerektirir. Her hafta düzenlenen Türkçe konuşma kulübümüz sayesinde, mülteci kadınların Türk dil becerilerini geliştirip iş bulma, arkadaş edinme ve işlerini kendi başlarına halletme süreçlerini kolaylaştırmayı hedefliyoruz.

ABC SERVİS
ABC Servisi, ev ödevi, sınav ve proje gibi okul görevlerinde Suriyeli ve Türk çocuklara ek destek sağlamaktadır. Hizmet sırasında çocuklar öğrendiklerini pekiştiriyorlar, fikir alışverişi yapıyorlar ve farklı bakış açıları kazanıyorlar Çocuk Bakımı Merkezinin Çalışma Saatleri hafta içi 10.00 ile 16.30 arasındadır. (Çağla Geniş/İlkses)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir