MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İklim Uzmanı Yaşar'dan ‘körfez’ açıklaması: Bilim kuruluna ihtiyaç yok, 1 yılda masmavi olur
Güncel
8 Ekim 2024 Salı 12:26

İklim Uzmanı Yaşar'dan ‘körfez’ açıklaması: Bilim kuruluna ihtiyaç yok, 1 yılda masmavi olur

İklim Değişikliği Uzmanı Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir Körfezi'nin temizlenmesi için ikinci kez toplanan Bilim Kurulu’nun yayınladığı 15 maddelik manifestoyu değerlendirdi. Körfezin temizlenmesi için reçeteyi yazan Yaşar, “Bilim kuruluna ihtiyaç yok, çalıştırın arıtmaları 1 yıl sonra körfez masmavi olsun” dedi. Körfez temizliğinin yetkisinin Büyükşehir’de olduğunu vurgulayan Yaşar, fabrika arıtmalarının alınarak, sonuçların kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini söyledi.

Halil İbrahim GÜLER/GERÇEKİZMİR - İzmir Körfezi'ndeki kirlilik ve balık ölümleri kentte tartışılmaya devam ederken, dün toplanan bilim kurulu 15 maddelik bir manifesto yayınladı. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar bu manifestoyu değerlendirerek, yapılması gerekenleri sıraladı.

"BİLİM KURULUNA İHTİYAÇ YOK"

İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için bilim kurulunun toplanması yerine konuyla ilgili bir çalıştayın düzenlemesi gerektiğini belirten Yaşar, “15 maddenin ana konusu arıtmaların çalıştırılması. Bunu 2007’den beri söylemekten dilimde tüy bitti. Bilim Kurulu’nun söylediklerini zaten belediyenin 20 yıl önce yapması gereken çalışmalar. Bilim kurulu öylesine bir şey yapmış. Burada bilim kuruluna ihtiyaç yok. Çalıştay yapılması gerekiyor. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Deniz Bilimleri Teknoloji Enstitüsü var. 1975 yılından beri bunu çalışıyoruz. Onlarca proje, tez yaptırdık. Neden bilim kurulu?” çıkışında bulundu.

“BİLİM KURULUNU SORGULAMAK LAZIM"

Bilim kurulunun yayınladığı 15 maddelik manifestonun eksiklerine değinen Yaşar, “Şuna dikkat çekeyim; Derelerin altındaki o ucube betonların kırılmasına bilim kurulu hiç değinmemiş. Burada bilim kurulunu sorgulamak lazım. Acaba bilim kurulunda hiç biyokimya uzmanı yok mu? Normalde biyokimyacı olsa ilk değineceği konu derelerin altındaki betonları kılması olması gerekiyor. Bu ön rapor şeklinde yayımlanmış ama zaten bunun dışında bir şey beklenemez. Ben buna vatan hainliği diyorum. Derelerin altı betonlarla kaplandı. İşte biyolojik katliam o zaman oldu” diye konuştu.

“ARITMALAR ÇALIŞSSIN KÖRFEZ 1 YILDA MASMAVİ OLUR”

Körfezin temizlenmesi için yapılması gerekeni anlatan Yaşar, “Tıpkı 2002 yılında olduğu gibi… Arıtmalar çalıştı, körfez masmavi oldu. 2004’te Piriştina öldü, 2005’te fabrika arıtmalarının kapatılmasıyla birlikte körfez yeniden kirlenmeye başladı. Boru hatları eskimeye, evsel atıklar atılmaya başlandı. Baypaslar yapıldı. Şunu söyleyeyim; çalıştırın arıtmaları, 1 yıl sonra körfez masmavi olsun. Çünkü bunu 2002 yılında bunu gördük. Hatta 2023 yılı sonunda Melez Deltası’nda piknikler başladı” açıklamasında bulundu.  

“SORUMLULUK BÜYÜKŞEHİR’DE”

Körfezin temizlenmesi ve temiz tutulması görevinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu kaydeden Yaşar, “Tunç Soyer’e 2020 yılında bu konuyla ilgili bir mektup yazarak bela geliyor dedim.  Hatta geçen haziran ayında da tek tük balık ölümlerinin başladığını, durumun iyiye gitmediğini söylemiştim. Dediğim gibi de oldu. Gördüğünüz üzere sorun patlak verdi. Bu facia göz göre göre geldi. Süreçte değişen bir şeyin olacağını düşünmüyorum. 2021 yılında müsilaj ile ilgili bilim kurulu kuruldu ne oldu, müsilaj devam ediyor. 2024’te atıklar sular arıtmaya çevrilecekti olmadı. Bilim kurulunun ne yaptığı önemli değil, asıl olan belediyeler neler yaptığıdır. Cemil Tugay, ‘Ben ceza kesemiyorum, Bakanlık kesiyor’ dedi. Durumun bununla alakası yok. Sen ceza kesme, gidip fabrika çıkışlarından numune al. Eğer değerler fazla çıkıyorsa, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bildir. Bu verileri de kendi web sayfanda paylaş, herkes de bilsin. Daha sonra topu Bakanlığa at. Şuanda Bakanlıkla ilgili hiçbir durum yok. Tamamen belediyeyi ilgilendiren bir durum” diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir