İzmir ve çevre illerde mültecilere yönelik dayanışma faaliyetleri yürüten İmece İnisiyatifi Derneği, bundan 4 yıl önce mülteci kadınların meslek edinebilmesi için bir proje başlattı. Çeşme’de uygun bir arazi kiralayıp işe koyulan gönüllüler; el birliğiyle sosyal alanlar, barınaklar ve mesleki eğitimler için atölyeler inşa ettikten sonra ekolojik prensiplerle tarım ve hayvancılık yapmaya başladılar. ‘İmece Köyü’ projesi sayesinde savaşın enkazından çıkarak üretime katılan mülteci kadınlar, burada mum ve sabun yapımını öğrenmenin yanı sıra eğitmenler eşliğinde güneş enerjisi ile çalışan ürünler üretip satışa sundular. Kadınlar ürettikleri ürünlerle gelir elde ederken, çocukları da kendilerini geliştirdikleri, oyun oynayarak öğrendikleri, doğayı tanıdıkları bir ortamda hayal dünyalarının sınırsızlığını deneyimledi.
İMECE’DEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Mülteci kadınların Türkiye’deki yeni yaşama adapte olma sürecini kolaylaştıran ve onların hayatlarını değiştiren ‘İmece Köyü’ projesi, mal sahibinin araziyi satma kararı almasının ardından durma noktasına geldi.
Kira sözleşmeleri 3 yıl sonra bitecek olan gönüllülerin, villa yapılmak üzere satılan araziden Mart ayının sonuna kadar ayrılmaları isteniyor... Yeni yer arayışlarına başladıklarını ancak bütçelerinin kısıtlı olduğunu söyleyen İmece İnisiyatifi Derneği’nden Ali Güray Yalvaçlı, “Kadın ve çocukların güçlendirilmesi için faaliyetlerimize devam ettiğimiz, 3 yıl daha kira sözleşmemiz bulunan arazimiz villa yapılmak üzere satıldı. Mart ayı sonuna kadar araziden ayrılmamız isteniyor. Faaliyetlerimizi sürdürebileceğimiz arazi arayışına başladık ancak bütçemiz çok kısıtlı. Valilik/belediye yetkililerinden veya varolan arazisini uzun vadeli kullanımımıza açacak kişi ya da kuruluşlardan arazi tahsisi için destek bekliyoruz” diyerek dayanışma çağrısında bulundu. (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)