GERÇEKİZMİR – Cumhuriyet Halk Partisi’nde(CHP) 24 Haziran seçimleri sonrası partinin ve Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin aldıkları oy doğrultusunda olağanüstü kurultay tartışması çıkmıştı.
Genel Merkez’in “Gündemimizde kurultay yok” açıklaması sonrası mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun yerine İnce’nin Genel Başkanlık koltuğuna oturmasını isteyen partililerin parti tüzüğüne göre 15 gün önce başlattıkları imza süreci, bugün saat 17.30'da sona erdi.
"Değişim ve Umut Kurultayı" adı altında olağanüstü kurultay talebiyle imza toplayan CHP'li delegeler salt çoğunluk olan 625'e ulaştıklarını açıklasalar da Genel Merkez yöneticileri sayının çok daha aşağılarda olduğunu savunuyor.
- CHP'DE 'TESLİM SÜRECİ' TAKTİK SAVAŞIYLA GEÇECEK!...
İmzalar 1 hafta içinde Genel Merkez’e teslim edilecek ve Genel Merkez gerekli incelemeyi yaptıktan sonra yeterli imza varsa kurultay kararı çıkacak. Muhalifler yeterli imza sayısına ulaşamadıysa kurultay toplanmayacak. İmzacılar adına açıklama yapan Gaye Usluer topladıkları imzaları perşembe günü teslim edeceklerini duyurdu.
Bugün itibariyle yeterli imzanın toplanıp toplanmadığı net değil...
GÖZLER İZMİR’DEYDİ…
CHP’de imza hareketinin başlamasının ardından geçen 15 gün boyunca gözler partinin kalesi olarak nitelendirilen İzmir’deydi. İl kongresinde seçilen 52 ismin yanı sıra 14 milletvekili ve 2 Parti Meclisi (PM) üyesiyle (Erdal Aksünger, Emre Çam) toplam 68 kurultay delegesine sahip İzmir delegasyonu imza sürecinde ayrışma yaşadı.
MUHALİFLER HEDEFİ BULDU MU?
Edinilen bilgiye göre 15 günün sonunda İzmir’de imzacılar hedef olarak belirledikleri 30’a ulaşamadı ancak yaklaştı. İzmir’de harekete 2 milletvekili ve 2 Parti Meclisi (PM) üyesiyle birlikte 20’yi aşkın delege noter aracılığıyla imza vererek katıldı. Genel Merkez’e yakın kaynaklar İzmir’den 22 imzanın noter aracılığıyla Başkent’e ulaştırıldığını aktarırken, süreci İzmir’de yürüten isimler ise sayının 25’i aştığını ancak hedeflenen 30 sayısına ulaşamadığı belirtti. İmzacıların kesin rakamı verememesinde geri çekilen imzaların sayısını bilememelerinin yattığı ifade edildi.
BAŞ AKTÖRLER O İSİMLER OLDU
Belediye başkanlarının il kongresinde delege yazılmadığı İzmir’de, olağanüstü kurultay talebiyle imza toplama sürecini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İl Eski Başkanları Alaattin Yüksel, Asuman Ali Güven, Suat İstanbul, Bornova İlçe Eski Başkanı Nevzat Kavalar gibi isimler yönetti.
KOCAOĞLU TOPA GİRDİ
İmza sürecinin en önemli aktörlerinin başında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu geldi.
Kocaoğlu, imza hareketinden önce iki kez ‘değişim’ mesajı verdi.
İmza hareketinin ilk 3 günü topa girmeyen ve tarafsız kalan Kocaoğlu daha sonra delegeleri arayarak imza vermeleri yönünde görüş bildirdi.
Kocaoğlu’nun ilerleyen günlerde özellikle Doğu ve Güneydoğu illerindeki delegeleri aradığı öne sürüldü. İzmir’de imzacıların Kocaoğlu’nun ismini kullanarak ilçe başkanlarına ‘adaylık’ teklif ettikleri iddia edildi.
YÜCEL NET TAVIR KOYDU
CHP İzmir’de sürecin başından sonuna ‘değişim talepleri’ne destek vermeyerek Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun tarafında duran isimlerin başında İl Başkanı Deniz Yücel geldi. Yücel, kamuoyuna yaptığı açıklamalarda olağanüstü kurultay talebinin doğru olmadığını savundu. Yücel, 59 il başkanının kurultaya karşı yaptığı açıklamanın hazırlanmasına da öncülük etti.
Yücel’in yönetiminde değişime destek veren isimler oldu. İl yöneticileri Cüneyt Oğuz, Ali Çalışkan ve Ömer Yener ‘değişim’ yönünde açık tavır aldı.
İZMİR’DE 2 MİLLETVEKİLİ İMZA VERDİ
24 Haziran’da İzmir’den milletvekili seçilen ve doğal kurultay delegesi olmaya hak kazanan 14 vekilden sadece 2’si olağanüstü kurultay için imza verdi.
İmza veren İzmirli vekiller Selin Sayek Böke ve Mehmet Ali Çelebi oldu. İzmir’den vekil seçilen Kılıçdaroğlu dışındaki diğer 11 milletvekili olağanüstü kurultaya karşı kamuoyuyla paylaşılan bildiriye destek verdi.
2 PM ÜYESİ ‘DEĞİŞİM’ DEDİ
Parti Meclisi’nde(PM) yer alan İzmir Eski Milletvekili Erdal Aksünger ve İzmir Eski Milletvekili Musa Çam’ın oğlu Emre Çam ‘değişim’ dedi. Her iki isim de imza verdi.
İLÇE BAŞKANLARI BÖLÜNDÜ
Olağanüstü kurultay tartışmaları ve imza hareketi sürecinde İzmir’de ilçe başkanları da ayrıştı.
Kurultay delegesi olan Gaziemir İlçe Başkanı Kasım Özkan, Selçuk İlçe Başkanı Merve Çalışkan, Menderes İlçe Başkanı Ahmet Pala, Güzelbahçe İlçe Başkanı Kazım Çam, Kemalpaşa İlçe Başkanı Mehmet Ayçil ve Menemen İlçe Başkanı Kazım Hürol Taklak değişimden yana tavır alarak imza verdi.
İl kongresinde en yüksek oyu alarak kurultay delegesi olmayı başaran Tire İlçe Başkanı Hakan Şenoyar’ın yanı sıra, kurultay delegesi ilçe başkanlarından Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım, Narlıdere İlçe Başkanı Şahin Fırat, Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız, Balçova İlçe Başkanı Aygül Eryılmaz, Dikili İlçe Başkanı İsmail Hakkı Şener, Torbalı İlçe Başkanı İsmail Uygur ve Beydağ İlçe Başkanı Feridun Yılmazlar ise imza vermedi. İzmir'de toplam 19 ilçe başkanı kurultaya karşı bildiri yayınlamıştı.
KİMLER İMZA VERDİ?
İmza veren ilçe başkanları dışında il eski başkanları Alaattin Yüksel, Asuman Ali Güven, ilçe eski başkanları Mehmet Birlik, Nazan Dönmez, Polat Manduz, Günal Biçer, Umut Tekin, İzmir Eski Milletvekili Sedat Uzunbay, Büyükşehir Meclis Üyesi Hatice Tatlı ve Kudret Yiğit gibi isimler imza verdiklerini kamuoyuna açıkladı.
İmza veren diğer isimlerin ise kendilerini sakladıkları ve imza sürecini yürüten isimlerden de kendilerini kamuoyunda deşifre etmemelerini istedikleri belirtildi.
İMZASINI GERİ ÇEKTİ
İzmir’de noter kanalıyla kurultay için imza verip de daha sonra imzasını geri çeken isim Karabağlar üyesi Cansu Baykara oldu. Edinilen bilgiye göre hareketin yasal sürenin dolduğu bugün İzmir'den iki isim daha verdiği imzayı geri çekti ve ilgili belgeleri Genel Merkez'e gönderdi.
İMZACILARI ŞAŞIRTAN İSİMLER
Öte yandan imza sürecini yürüten isimlerin ‘kesin imza verir’ gözüyle baktıkları ancak imza alamadıkları isimlerin de olduğu öğrenildi. Değişim cephesinde yer almayarak imzacıları şaşırtan isimlerin İl Eski Başkanları Ali Engin, Rıfat Nalbantoğlu, Torbalı İlçe Başkanı İsmail Uygur, Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, Beydağ İlçe Başkanı Feridun Yılmazlar ve Karşıyaka Belediyesi Eski Başkanı Cevat Durak olduğu belirtildi.
Nalbantoğlu ve Durak'ın süreçte değişim kanadında Kocaoğlu-Yüksel ikilisinin aktör olması nedeniyle değişime destek vermediği öne sürüldü.
O BELEDİYE BAŞKANLARI AÇIK TAVIR SERGİLEDİ
CHP İzmir’de kurultay delegesi olmayan ilçe belediye başkanlarının kimi rengini belli etti kimi ise renk vermedi.Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur olağanüstü kurultaya karşı kamuoyuna yazılı açıklamada bulundu ve Kılıçdaroğlu’na destek verdi.
Süreçte Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ve Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun da Ankara’ya giderek Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile fotoğraf verip tarafını belli eden isimler arasında yer aldı. Bu isimlerin yanı sıra birkaç belediye başkanının daha Ankara’ya giderek Kılıçdaroğlu’na desteğini sundukları ancak fotoğraf vermedikleri öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ile Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da Ankara’ya gitti ve Kılıçdaroğlu’na destek verdi.
‘Değişim’den yana açık tavır koyan belediye başkanları ise Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ile Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç oldu.
KOCAOĞLU O İSİMLERLE AYRIŞTI
Değişim yönünde tavır koyan ve topa giren Kocaoğlu bu süreçte yakın siyasi ekibiyle de ayrıştı. Kocaoğlu’na geçtiğimiz süreçlerde destek veren İl Eski Başkanı Ali Engin, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ve Karabağlar İlçe Başkanı Ali ihsan Yıldız ile Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Narlıdere İlçe Başkanı Şahin Fırat, Torbalı İlçe Başkanı İsmail Uygur ile İzmir Eski Milletvekili Mustafa Moroğlu olağanüstü kurultaya sıcak bakmadı.
Cengiz cansız 30 Temmuz 2018 Pazartesi 18:56
|