MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir Demokrasi Üniversitesi'nde mevzuata aykırı kayıt ücreti tahsilatı!
Güncel
21 Eylül 2024 Cumartesi 13:04

İzmir Demokrasi Üniversitesi'nde mevzuata aykırı kayıt ücreti tahsilatı!

Kurumları mali bakımdan denetleyen Sayıştay İzmir Demokrasi Üniversitesi’nin 2023 raporunu açıkladı. Raporda üniversite bünyesinde üniversite ile aynı adı kullanan vakıf kurulduğu ve bu vakfın kayıt ücreti tahsil ettiği yer aldı. Üniversiteye uygulamanın mevzuata aykırı olduğu uyarısı yapıldı.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Kurumları mali bakımdan denetleyen Sayıştay İzmir Demokrasi Üniversitesi’nin 2023 raporunu yayımladı.

Raporda yer alan bulguda 2023 yılında yapılan yemek hizmetlerinin bir kısmının ihale yapılmaksınız kısımlara bölünerek doğrudan temin yoluyla gerçekleştirildiği vurgulandı.

DOĞRUDAN TEMİN UYARISI

İlgili bölümde, “Üniversite tarafından 2023 yılı içerisinde yapılan yemek hizmeti alımlarının bir kısmının ihale yapılmaksızın, kısımlara bölünerek doğrudan temin yoluyla gerçekleştirildiği görülmüştür.

Yapılan incelemede, Üniversite tarafından, toplam tutarı 1.390.050,00 TL olan yemek hizmeti alımlarının 6 parça halinde doğrudan temin yoluyla gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Bir defada açık ihale usulü ile gerçekleştirilebilecek alımın parçalara bölünerek doğrudan temin yoluyla gerçekleştirildiği görülmektedir. Sonuç olarak; ihale ile temin edilmesi gereken ihtiyaçların parasal sınırın altında kalacak şekilde parçalara bölmek suretiyle karşılanması Kanun’un temel ilkelerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir” ifadeleri yer aldı.

YÜZDE 10’U AŞMA!

Üniversite ile ilgili bir başka bulguda, “Üniversitenin 2023 yılındaki mal ve hizmet alımına ilişkin olarak; doğrudan temin ve pazarlık usulü kapsamında yapılan harcamaların yıllık toplamının, bu amaçla bütçeye konulan ödeneklerin %10’unu aştığı görülmüştür” ifadesi yer aldı.

Üniversiteye konu hakkında uyarıda bulunulurken, “Sonuç olarak, 21/f ve 22/d maddeleri kapsamında yapılan mal ve hizmet alımlarında %10’luk limitin Kamu İhale Kurumundan izin alınmadan aşılmaması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

ÜNİVERSİTENİN ADINI KULLANAN VAKIF KAYIT ÜCRETİ TAHSİL ETMİŞ!

Üniversite ile ilgili bir başka bulguda, “Üniversite tarafından Üniversitenin adıyla vakıf kurulduğu ve Üniversite bünyesinde yapılan etkinliklerle ilgili kayıt ücretlerinin ise bu vakıf tarafından tahsil edildiği görülmüştür” ifadesi yer aldı.

Raporun bu bölümünde, “Yapılan incelemede, Üniversite tarafından 27.12.2017 tarihinde “İzmir Demokrasi Üniversitesi Güçlendirme Vakfı” adı ile Vakıf kurulduğu, kurulan bu Vakfın Üniversite tarafından düzenlenen bazı etkinliklerden kayıt ücreti adı altında karşılık tahsil ettiği tespit edilmiştir.

Kamu İdaresi tarafından verilen cevapta, yeni kurulmuş bir üniversite olması sebebiyle Demokrasi Üniversitesinin tanınırlığını artırmak ve faaliyetlerin verimli ve hızlı bir şekilde yapılabilmesini sağlamak amacıyla tahsil edilen kayıt ücretlerinin bu etkinlerde kullanıldığı, bu gelirlerden vakıf lehine herhangi bir kazanç sağlanılmadığı ifade edilmiştir. Ancak verilen cevap bulguda yer verilen mevzuata aykırılığı açıklayacak nitelikte değildir.

Sonuç olarak, Üniversite tarafından düzenlenen etkinliklerde herhangi bir vakıf adı kullanılmaması ve bu etkinliklere ilişkin gelirlerin Üniversite tarafından tahsil edilmesi gerekmektedir” ifadesi yer aldı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir