MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir Google’da ‘ev yapımı rakı’ arıyor!
Güncel
6 Ekim 2017 Cuma 15:18

İzmir Google’da ‘ev yapımı rakı’ arıyor!

Son dönemde Türkiye'de tartışılan konulara ve çok daha fazlasına dair insanların en yakınlarına bile söylemediği gerçekler, sessiz sedasız yaptığımız milyonlarca Google aramasında kendini ele veriyor. Google aramalarında ise İzmir ile ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Hürriyet'ten Emre Kızıltan, aramaların TÜİK’in resmi verileriyle nasıl örtüştüğünü gösteren Google Correlate uygulamasını da kullanarak toplumda tartışılan veya varlığından haberdar bile olmadığımız halde bir “dip dalga” oluşturan meselelere dair ilginç sonuçlara ulaştı. Yapılan aramada İzmir ile ilgili de ilginç detaylar ortaya çıktı.

Suriyeli mültecilerin en çok aramayı İzmir’den yaptığı saptanırken, ‘Ev yapımı rakı’ araştırması da İzmirlilerin en çok araştırdığı konu oldu.



SURİYELİLER  EN ÇOK İZMİR'DEN ARAMIŞ
Yaklaşık 3 milyon Suriyelinin yaşadığı açıklanan ülkemizde Arapça yapılan Google aramaları artık başlı başına bir inceleme konusu. Giriş kaydı yapılan Suriyelilerin Türkiye içindeki hareketlerine dair yeterli resmi veri bulunmasa da, Google aramaları bu konuda da önemli ipuçları veriyor.

Örneğin dünyada Türkiye dahil neredeyse her ülkede en popüler Google araması olan “Facebook” kelimesinin Arapça yazılışına bakarak Suriyelilerin en yoğun olarak hangi illerde bulunduğunu anlayabiliyoruz. İlk beşteki Kilis, Hatay, Urfa ve Antep şaşırtıcı değil. Fakat Çanakkale’nin 2. sıradan listeye girmesi dikkat çekiyor.

Resmi verilere göre 520 bin nüfuslu Çanakkale’de sadece 3 bin 800 Suriyeli (yani nüfusun yüzde 0.74’ü) var ama Google aramalarının yoğunluğu aslında Çanakkale’de çok daha yoğun bir Arapça konuşan nüfus olduğunu gösteriyor. Çankırı’nın altıncı sırada olması da dikkat çekici.

Yetkililer, özellikle mevsimlik işçi olarak Güneydoğu’dan getirilen Suriyelilerin bu illerde kalıp kalmadığını mercek altına alabilir. Böylece kamu hizmetlerinde yerel ihtiyaca göre düzenlemeler yapılabilir. Arapça “hastane” kelimesinin Türkiye’de son 2 yılda Güneydoğu’nun yanı sıra mesela Trabzon’da da yükselmesini dikkate alıp ek tedbirler alınabilir.

EV YAPIMI RAKI İLGİSİ 
Türkiye’de alkollü içeceklerden rakının üzerindeki ağır vergi yükü nedeniyle birçok vatandaşın evde rakı üretmeye başladığı, bu amaçla kullanılan anason yağı ve etil alkolün Kurban Bayramında "yok sattığı" bildirilmişti. Google verileri incelendiğinde "anason yağı" aramalarının gerçekten de son bir yılda hızla yükseldiği, geçen yıla göre 5 kat daha fazla arandığı görülüyor. Bu aramaların açık ara en yoğun şekilde Muğla ilinde yapılması, akıllara, Bodrum ve Marmaris gibi ilçelerdeki turistik tesisleri getiriyor. Bölgenin yakın takipçisi ise İzmir…  İzmir'de 'ev yapımı rakı' aramalarında zirveye oynuyor! 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir