MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir Tabip Odası Başkanı: Kızamık koronadan daha bulaşıcı!
Sağlık
12 Mart 2020 Perşembe 08:49

İzmir Tabip Odası Başkanı: Kızamık koronadan daha bulaşıcı!

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Funda Barlık Obuz, koronavirüsten korunma yollarını anlatarak “Kızamık, korona virüsten daha bulaşıcıdır” dedi

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Funda Barlık Obuz, tüm dünyada paniğe neden olan koronavirüsü hakkında korunma yöntemlerini anlattı.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre ölüm oranının yüzde 2,5 ila 3 arasında olduğunu kaydeden Obuz, “Kızamık, korona virüsten daha bulaşıcıdır” dedi.

Çin’de doktorların da virüs dolayısıyla hayatını kaybettiğini de hatırlatan Obuz, sağlık çalışanlarına ilişkin özel önlemlerin alınması gerektiğini savundu. Obuz, “Burada en önemli olan sağlık çalışanlarının sağlığını korumaktır. Çin’de yeni korona virüsünün ilk bulan hekim yaşamını yitirdi biliyorsunuz. Ardından başka hekimlerin de vefat ettiğini biliyoruz. Böyle durumlarda sağlık çalışanları özel koruma gerektiren bir durumda oluyorlar” ifadelerini kullandı.

YAPILMASI GEREKENLERİ SIRALADI
Alınacak basit önlemlerle kişilerin hastalıktan korunabileceğini vurgulayan Obuz, “Bunlar hem toplumun genelinde hem de bireysel olarak uygulanacak önlemler olarak ayrılıyor. Bireysel bazda alınacak önlemlerden en önemlisi hastalanan kişilerin izolasyonu. Hastalanan kişilerin kesinlikle toplu taşıma araçlarıyla seyahat etmemesi gerekiyor. Toplu taşıma araçlarında yüzey temizliğine önem verilmesini tavsiye ediyoruz. Ellerin yıkanması bireysel korunma için çok önemlidir. Eller 20-30 saniyeden az olmamak kaydıyla yıkanmalı, yıkanamadığında dezenfektan solüsyon veya jeller kullanılabilir. Bu dönemde el sıkışmadan da vazgeçmek iyi olur. Kirli ellerle ağız, burun ve göze temas edilmemelidir. Maskeyi sadece hastalığı olanlar için öneriyoruz. Özel olarak sağlık çalışanları, hastalara bakanlar ve hasta yakınları tarafından takılması gerekiyor. Bir ara toplumda ‘N95 maske tükendi’ deniliyordu. Bu maskeler ancak hastalara özel işlemler sırasında sağlık çalışanları için önerilen maskelerdir. Toplumun geneline önerilmesi gibi bir durum yoktur. Sağlıklı vatandaşların maske kullanmasına gerek yok” dedi.

TOPLU TAŞIMADA ÖNLEMLER
Toplu taşıma araçlarını kullananların özel olarak alabileceği tedbirleri de sıralayan Obuz, “Tutulan metal yüzeylerde virüs kalabiliyor. Damlacık yoluyla bulaştığını biliyoruz ve havada bir süre asılı kalabiliyor. Toplu taşımadan sonra mutlaka eller yıkanmalı, gerekirse üst değiştirilmeli. Burada asıl olan önlem ise hastaların toplu taşıma araçlarını kullanmamasıdır. Eğer kullanacaklarsa da mutlaka maske takmaları gerekir” ifadelerini kullandı.

VÜCUT DİRENCİNİ ARTTIRIN
Evlerde alınması gereken önlemlere de değinen Obuz, “Bizler mevsimin başında mevsimsel grip vakalarında artış olduğunda da benzer şeyleri söylemiştik. Solunum yolu enfeksiyonlarından korunmanın en iyi yolu iyi beslenmek, bol sıvı tüketmek ve düzenli egzersiz yapmaktır. İyi beslenme belli bir oranda protein almak, tüm besinlerden eşit oranda tüketmektir. Yazılı ve görsel medyada kimi zaman karşılaştığımız, bazı besinleri daha fazla almak iyi beslenmek değildir. Yeterli bir uyku da vücut direncini artırır. Mevsimsel grip için aşı tavsiye ediyorduk ama koronavirüs için geliştirilmiş bir aşı şu ana kadar bulunmamakta. Bu nedenle kendimizi korumak, bireysel korunma önlemlerini almak en doğrusu olur. Hükümetlerin, sağlık yöneticilerinin yapması gereken ise bu olgular çıktığında toplumdan gizlememek, açık olmaktır. Gerekli önlemleri en kısa sürede almaktır” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI RİSK ALTINDA
Sağlık çalışanları için özel koruma tedbirleri alınması gerektiğini savunarak, şunları söyledi: “Burada en önemli olan sağlık çalışanlarının sağlığını korumaktır. Çin’de yeni koronavirüsünün ilk bulan hekim yaşamını yitirdi biliyorsunuz. Ardından başka hekimlerin de vefat ettiğini biliyoruz. Böyle durumlarda sağlık çalışanları özel koruma gerektiren bir durumda oluyorlar.” (İlkses Gazetesi)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir