İzmir'de 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı için hazırlıklar başladı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) tarafından oluşturulan 1 Mayıs Tertip Komitesi, İşçi Bayramı'nı Gündoğdu Meydanı'nda kutlamak için İzmir Valiliği'ne resmi başvuruyu yaptı. Tertip Komitesi ayrıca, İzmirlilerin programa katılması için afiş, broşür ve pankartlarla da duyuruları yapacak. 1 Mayıs için kentin farklı noktalarında toplanacak olan işçiler, bulundukları yerlerden Gündoğdu Meydanı'na gidecek. Programın sonunda Bandista adlı müzik gurubu, alanda bulunanlara konser verecek.
1 Mayıs'ta alanlarda haykıracakları talepleri açıklayan Tertip Komistesi Başkanı Memiş Sarı, işçi sınıfının 2018 yılındaki mücadele hattını örmek istediklerini belirtirken, aynı zamanda 2018 yılına kadar yaşanan hak kayıpları ile ilgili de çalışma yapacaklarını söyledi. DİSK olarak 1 Mayıs'ın daha kitlesel olması için çalışacaklarını ifade eden Sarı, şunları söyledi:
"Ülke, yaklaşık 18 aydır hiç alışık olmadığı şekilde, OHAL ve KHK'larla yönetiliyor. KHK'larla yüzbinlerce emekçi, işinden ve aşından edildi. Kurulan komisyonlarda başlayan soruşturmalar bitmek bilmiyor. Bunlar bitmediği için ailesiyle birlikte açlığa mahkum edilen yüzbinlerce emekçinin sesi olmak adına 1 Mayıs'ta alanlarda olacağız. İş cinayetleri hızla arttı, sadece 2017 yılı içerisinde 2 bin 130 iş cinayeti yaşandı. İş cinayetlerine 'dur' demek için alanlarda olacağız. Kadın cinayetlerinin tavan yaptığı, cinsel istismarların ayyuka çıktığı, toplumun ahlakının bozulduğu bir dönemde tüm Türkiye'de, 1 Mayısların daha kitlesel olması için İzmir 1 Mayıs bileşenleri ile her tülü çalışmayı yapıyoruz" dedi. 'OHAL değil acil demokrasi' sloganı ile alanlara çıkacaklarını kaydeden Sarı, "Bu 1 Mayıs'ta da 'OHAL emeğe zararlıdır' diyoruz. OHAL'de yüzlerce grevin yasaklandığı, yüzbinlerce işçinin işten atıldığı aşikar. Bu taleplerle herkesi 1 Mayıs'ta Gündoğdu Meydanı'na bekliyoruz" diye konuştu.
'50 BİNE YAKIN TAŞERON MAĞDUR'
Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım da 1 Mayıs'ta öncelikle taşerona kadro düzenlemesinin samimi şekilde bir kez daha gözden geçirilmesi için taleplerini açıklayacaklarını söyledi. Kamuda çalışan 50 bine yakın işçinin mağduriyetinin söz konusu olduğunu vurgulayan Yıldırım, birinci önceliklerinin taşerona kadro olduğunu ifade etti. Bir diğer sorunun şeker fabrikalarının satılması olduğunu ve Türk-İş olarak, yapılan bu özelleştirmenin, bugüne kadar yapılan özelleştirmelerden bir farkı olmayacağını, ayrıca burada çalışan insanların mağdur olacağını düşündüklerini aktaran Yıldırm, şunları söyledi:
"Örgütlenmelerin önünde kıyamet gibi engeller var. Bunların kaldırılması için taleplerimiz olacak. İşsizlik, istihdam sorunu var. Gençlerimiz, üniversite mezunları işsiz. Mülteci sorunu yaşanıyor. Savaşın son bulmasını ve huzurun yeniden tesis edilmesini istiyoruz. Geçim ile ilgili sıkıntılar yaşanıyor. İşçinin, emekçinin, çiftçinin sorunları var. Türk-İş olarak ülkemizde yaşanan bu sorunları kamuoyu ile paylaşacağız. Kadına şiddeti de, işsizliği de protesto edeceğiz. Herkesi eşi ve çocukları ile birlikte 1 Mayıs alanına davet ediyorum."
"İŞ GÜVENCESİ İSTİYORUZ"
KESK Dönem Sözcüsü Hasan Ali Kılıç ise 1 Mayıs'ta alanlarda haykıracakları taleplerin başında OHAL'in kaldırılması ve KHK'larla işlerine son verilen kamu çalışanlarının geri alınması geldiğini belirtti. Kılıç, "Toplumun büyük bir kesiminde yaşanan sorunları, bizler de yaşıyoruz. OHAL'de çıkarılan KHK'ların yarattığı mağduriyetleri, KESK üyeleri de derinden hissetti. Biz 1 Mayıs'ta daha çok OHAL'in kaldırılması, KHK'ların geri çekilmesini isteyeceği. İşinden haksız, hukuksuz şekilde edilen kamu emekçilerinin işlerine geri dönmelerini talep edeceğiz. İş güvencesine yönelik mesajlarımız olacak. Bunun yanı sıra; bilimsel, demokratik, laik, parasız eğitim ve parasız sağlık konusunda taleplerimizi dile getireceğiz. Kadın özgürlüğü ve çocuk istismarlarına yönelik eleştirilerimizi açıklayacağız" dedi.
"OHAL'İN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ"
İnsan haklarından, emeğe ve çevre konusuna kadar birçok alana yönelik saldırıların yaşandığını ileri süren TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Dönem sözcüsü Melih Yalçın ise yasaların rafa kaldırıldığını söyledi. Yalçın, şöyle dedi:
"Meslek alanımızdan kaynaklı olarak doğanın, çevrenin korunması, meslek alanlarımızın genişletilmesi, sorunlarımızın çözülmesi, ücret artışı, özlük haklarının iyileştirilmesi için mücadele ediyoruz. Son yıllarda hızlı bir şekilde artan rant politikalarından kaynaklı doğanın, çevrenin ve kentlerin yağmalanması söz konusu. Öncelikli talebimiz ise OHAL’in kaldırılması ve herkesin eşit haklarda politika yapmasıdır." (DHA)